Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Sånger från andra våningen

26 oktober 2007 kl. 22:14

Knuttimring

bloggbild

Nåja, det kanske inte sjungs så mycket, men nu timras det på andra våningen! På timmerstockarna i ett rum finns rester från en tidning daterad 1884. Det var visst julkommers redan på den tiden: "Vill Ni köpa något till eder sjelf eller present till eder fader, moder, make eller maka..." Sen står det något om Chicago, men det saknas lite här och var.Länken hit är: Sånger från andra våningen.

Helgens bravader

22 oktober 2007 kl. 21:33

Knuttimring

bloggbild
Vi timrar på. Jag hade fel i förra inlägget. NU börjar det likna ett hus. Vi fick använda några spännband på rad för att dra huset rätt ibland. Knasigt! Vi får väl se om det går ihop hela vägen upp :). 

Länken hit är: Helgens bravader.

Upp till fönsternivå

14 oktober 2007 kl. 20:22

Knuttimring

bloggbild

Sakta men säkert växer huset fram. I helgens vackra höstväder nådde vi fönsternivå. Det är en otrolig förmån att få arbeta med sitt hus sådana dagar. 

Bild 1: Fönsternivå!
Bild 2: I bakgrunden syns några små blivande grannar på väg hem över åkern.
Bild 3: Den höga "pinnen" kallas för en gåt och har funktionen av att stadga upp vissa delar av timringen. I detta fallet bidrar den till att hålla ihop skarven i timret, där huset en gång byggdes ut. Man flyttade då ut den ena gaveldelen och byggde på huset på mitten. Gåtar (heter det så i plural?) användes också för att ge stadga vid exempelvis fönster.
Bild 4: Visst börjar det likna ett hus?
Bild 5: Tapetrester och 200 år gammal mossa (!). Numera används lindrev för att täta mellan timmervarven. 
Bild 6: Benved - en trevlig färgklick på tomten.Länken hit är: Upp till fönsternivå.

Ut och plocka svamp!

30 september 2007 kl. 20:46

Ätbart

bloggbild

Vi har haft en lugn och skön söndag med svampplockning som största aktivitet. Men vilken skörd! Vi som var glada när vi hittade lite trattkantareller på tomten tidigare i höstas. Idag var vi fyra stycken som var ute och strosade i några timmar och kom hem med 1,8 kg kantareller, varav 1,2 kg gula! Mmm... 

De är ju fantastiskt goda att njuta av bara som de är stekta i smör. Men jag har läst någonstans att det skulle vara gott med schalottenlök och persilja till, så det provade vi. Det var jättesmarrigt på smörgås, rekommenderas. Så ut och plocka svamp!Länken hit är: Ut och plocka svamp!.

Timring igång!

30 september 2007 kl. 19:54

Knuttimring

bloggbild

Yes, då var timringen igång. De flesta av dessa flera hundra år gamla timmerstockar är friska och uppmärkta. Det underlättar en hel del! Syllen (första varvet) är lagd och den består av fur, som det oftast var i Småland, då ekarna tillhörde Kronan. Ungefär hälften av syllvarvet var dåligt och har därför bytts ut. Det var likadant med det första golvbjälklagret också. Syllen tar lite extra tid, då det är väldigt noga att den blir på rätt nivå och plats. Annars får man sota för det hela vägen upp! Även varv nummer två är lite knepigt då de stockarna nu får anpassas efter den nya syllen. Det har varit helt kanon att ha haft den rutinerade snickaren Sten på plats, tacktack. Tack också till Markus, Roger och Mattis som gett ett handtag vid behov.

Varven därefter bör gå mycket lättare då stockarna sen är anpassade efter varandra. Det finns inga spikar i ett knuttimrat hus, allt sitter ihop med "dymlingar", en typ av stora träpluggar. Knutarna håller också det hela på plats. Gamla hus byggdes faktiskt för att kunna flyttas, det är rätt häftigt!Länken hit är: Timring igång!.

Timmer på väg

21 september 2007 kl. 21:15

Grund

bloggbild
 Nu är grunden så gott som klar förutom själva verandadelen. I dessa dagar fraktas det timmer i mängder från ladan där det förvarats till vår tomt. På måndag går vi från sten till stock och börjar  timra. Spännande!

Länken hit är: Timmer på väg.

Tips på sänggavel

9 september 2007 kl. 21:24

Inredningsdetaljer

bloggbild

Vi köpte en gammal kökssoffa, skrapade färg och målade tre gånger med ljusgrå linoljefärg från Ottosson. Egentligen var den blå färgen ganska fin, men det var någon flagnande plastfärg. Vi har tänkt göra en liknande säng ett tag, men har haft svårt att få tag på en tillräckligt lång soffa - denna var perfekt med sina 182 cm. Utdragslådan hade ju lite smalare innermått, så den fick trixas med lite. Benen på utdragslådan sågades av något för att komma i samma nivå som soffan i övrigt och fick två ben till som förstärkning. I det stora hela en ganska smidig och billig lösning!

PS. IKEA-sängen som vi hittade några timmar innan soffan ska strax lämnas tillbaka. Om ingen i närheten är intresserad av en vit HEMNES?

Bilder: efter & föreLänken hit är: Tips på sänggavel.

Klassiska äppelbitar

9 september 2007 kl. 21:02

Ätbart

bloggbild

Härligt med äppeltider! Dessa äppelbitar är mumsiga som de är eller som efterrätt tillsammans med en klick vaniljsås eller glass. Jag gjorde en och halv sats till en stor långpanna.

4-5 syrliga äpplen
3 st ägg
3 dl socker
100 g smör eller margarin
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver

Garnering:
0,5 dl pärlsocker
2 tsk kanel

Tid: Ca 50 min

Skala äpplena och skär i tunna klyftor. Vispa ägg och socker pösigt. Koka upp smör och mjölk, ställ åt sidan. Smörj och bröa en liten långpanna 25X35 cm. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Rör till sist ner mjölken. Häll smeten i långpannan. Stick ner äppelklyftorna och strö över socker och kanel. 
Grädda i 200 grader, ca 35 min. Skär kakan i rutor.Länken hit är: Klassiska äppelbitar.

Ovan marknivå!

2 september 2007 kl. 21:09

Grund

bloggbild
Nu börjar vi äntligen göra saker som kommer att synas sen! I veckan påbörjades murningen med gråsten/natursten. Visst blir det fint!?

Bilder: påbörjat varv, rejäla hörnstenar känns tryggt, en sten som liknar en bil:), lite stenar till åsså en bild på lite levande varelser, nämligen granngården Boabackas nykläckta kycklingar.

Länken hit är: Ovan marknivå!.

Lägesrapportering, grund

26 augusti 2007 kl. 20:59

Grund

bloggbild
Ja, vad ska man säga, det muras och muras :). I nästa vecka börjar förhoppningsvis murningen ovan marknivå med gråsten.

Länken hit är: Lägesrapportering, grund.