Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Välkommen på taklagsfest!

25 november 2007 kl. 22:08

Tak

bloggbild

Nu på fredag, den 30 november, hälsar vi välkommen till:

Resegille (som man säger i Skåne)
eller
Taklagsfest (som man säger annars)
eller
Öppet Hus (vi erbjuder tak och väggar) 

Olika ord för samma festlighet. Vi vill i alla fall fira att vi kommit en bit på vägen med vårt hus, Axebo. Titta gärna in på en bit mat och fika. Vi finns på plats mellan kl. 16-19.  Kom förbi när det passar! Ett tips är att klä sig varmt. 

Hör gärna av dig om du tror att du tittar förbi, men det går bra att komma i vilket fall! Lämna din mailadress i gästboken för mer information.

Bilder: några fönster har kommit på plats. Roligt att äntligen se dem på huset! Större delen av tegelpannorna är också på. Det saknas en del av husets gamla tegelpannor, så vi använder dem till en hel sida av taket. På den andra blir det en annan sort, så kallade Heby-pannor.Länken hit är: Välkommen på taklagsfest!.

Tak på!

14 november 2007 kl. 21:47

Tak

bloggbild
I helgen blev det tak på Axebo! Blev och blev, vi var 5-6 personer som stretade på. Tack släkten! Det spikades råspont, lades papp och spikades rafter. Det blir ju verkligen en annan känsla med tak på, både invändigt och utvändigt.

Bilder: Tak på och lite bilder under tiden. Boabackabarnen, blivande grannar, tyckte mycket om att kliva runt högt ovan mark.

Länken hit är: Tak på!.

Gamla och nya hemlandet

6 november 2007 kl. 22:19

Husets historia

bloggbild
I ett tidigare inlägg skrev jag om tidningsrester daterade 1884 som finns kvar på timmerstockarna. Blivande svågern Jonas har forskat vidare i detta och kommit fram till att resterna verkar komma från tidningen "Gamla och nya hemlandet". Det är den näst äldsta svensk-amerikanska tidning som funnits och startade 1855. Den gavs sedan ut 1859 i Chicago och sedan som en särskild upplaga 1884 i S:t Paul (källa runeberg.org) 

Det verkar alltså som att vi har rester från en tidning tryckt i "Amerikat" i vårt Smålandshus. Som nu monteras upp i Göingebygder i Skåne!

Foton: Jonas GustafssonLänken hit är: Gamla och nya hemlandet.

Tredje vind

4 november 2007 kl. 17:24

Knuttimring

bloggbild
Det är en rolig fas just nu när man ser stora förändringar! I fredags timrade vi gavelröstena (sneda timmerväggar på tredje vind). Sen ska stockar läggas på dessa längs med huset. Det kallas för åstak och är alltså den takkonstruktion som huset har (istället för takstolar). De är stora och tunga, så vi får väl se hur det går att få upp dem! Vi har i alla fall tur med novembervädret hittills.  

Länken hit är: Tredje vind.

Sånger från andra våningen

26 oktober 2007 kl. 22:14

Knuttimring

bloggbild

Nåja, det kanske inte sjungs så mycket, men nu timras det på andra våningen! På timmerstockarna i ett rum finns rester från en tidning daterad 1884. Det var visst julkommers redan på den tiden: "Vill Ni köpa något till eder sjelf eller present till eder fader, moder, make eller maka..." Sen står det något om Chicago, men det saknas lite här och var.Länken hit är: Sånger från andra våningen.

Helgens bravader

22 oktober 2007 kl. 21:33

Knuttimring

bloggbild
Vi timrar på. Jag hade fel i förra inlägget. NU börjar det likna ett hus. Vi fick använda några spännband på rad för att dra huset rätt ibland. Knasigt! Vi får väl se om det går ihop hela vägen upp :). 

Länken hit är: Helgens bravader.

Upp till fönsternivå

14 oktober 2007 kl. 20:22

Knuttimring

bloggbild

Sakta men säkert växer huset fram. I helgens vackra höstväder nådde vi fönsternivå. Det är en otrolig förmån att få arbeta med sitt hus sådana dagar. 

Bild 1: Fönsternivå!
Bild 2: I bakgrunden syns några små blivande grannar på väg hem över åkern.
Bild 3: Den höga "pinnen" kallas för en gåt och har funktionen av att stadga upp vissa delar av timringen. I detta fallet bidrar den till att hålla ihop skarven i timret, där huset en gång byggdes ut. Man flyttade då ut den ena gaveldelen och byggde på huset på mitten. Gåtar (heter det så i plural?) användes också för att ge stadga vid exempelvis fönster.
Bild 4: Visst börjar det likna ett hus?
Bild 5: Tapetrester och 200 år gammal mossa (!). Numera används lindrev för att täta mellan timmervarven. 
Bild 6: Benved - en trevlig färgklick på tomten.Länken hit är: Upp till fönsternivå.

Ut och plocka svamp!

30 september 2007 kl. 20:46

Ätbart

bloggbild

Vi har haft en lugn och skön söndag med svampplockning som största aktivitet. Men vilken skörd! Vi som var glada när vi hittade lite trattkantareller på tomten tidigare i höstas. Idag var vi fyra stycken som var ute och strosade i några timmar och kom hem med 1,8 kg kantareller, varav 1,2 kg gula! Mmm... 

De är ju fantastiskt goda att njuta av bara som de är stekta i smör. Men jag har läst någonstans att det skulle vara gott med schalottenlök och persilja till, så det provade vi. Det var jättesmarrigt på smörgås, rekommenderas. Så ut och plocka svamp!Länken hit är: Ut och plocka svamp!.

Timring igång!

30 september 2007 kl. 19:54

Knuttimring

bloggbild

Yes, då var timringen igång. De flesta av dessa flera hundra år gamla timmerstockar är friska och uppmärkta. Det underlättar en hel del! Syllen (första varvet) är lagd och den består av fur, som det oftast var i Småland, då ekarna tillhörde Kronan. Ungefär hälften av syllvarvet var dåligt och har därför bytts ut. Det var likadant med det första golvbjälklagret också. Syllen tar lite extra tid, då det är väldigt noga att den blir på rätt nivå och plats. Annars får man sota för det hela vägen upp! Även varv nummer två är lite knepigt då de stockarna nu får anpassas efter den nya syllen. Det har varit helt kanon att ha haft den rutinerade snickaren Sten på plats, tacktack. Tack också till Markus, Roger och Mattis som gett ett handtag vid behov.

Varven därefter bör gå mycket lättare då stockarna sen är anpassade efter varandra. Det finns inga spikar i ett knuttimrat hus, allt sitter ihop med "dymlingar", en typ av stora träpluggar. Knutarna håller också det hela på plats. Gamla hus byggdes faktiskt för att kunna flyttas, det är rätt häftigt!Länken hit är: Timring igång!.

Timmer på väg

21 september 2007 kl. 21:15

Grund

bloggbild
 Nu är grunden så gott som klar förutom själva verandadelen. I dessa dagar fraktas det timmer i mängder från ladan där det förvarats till vår tomt. På måndag går vi från sten till stock och börjar  timra. Spännande!

Länken hit är: Timmer på väg.