Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Fasan till söndagsmiddag

26 mars 2007 kl. 22:40

Ätbart

bloggbild
I julas sköt David en fasan (bild 12) ungefär där vårt hus ska stå. När Emmas föräldrar var på besök i helgen så passade vi på att laga till den i lergryta. Det blev faktiskt väldigt gott! Kan man köpa fasan på ICA? I alla fall kommer receptet för intresserade:

Fasan med getost och svamp
6-8 port (4-liters lergryta)

2 fasaner, à ca 800 g (vi hade bara en...)
1-2 tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1 purjolök
250 g svamp, t.ex. kantareller, karljohan eller champinjoner
1 msk maragarin eller smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
150 g getost
3 dl grädde
1-2 msk koncenterad kycklingfond
1 dl hackad persilja

Skölj och torka av fasanerna, krydda med salt och peppar och lägg dem i grytan. Strimla purjon, ansa och skär svampen i bitar. Fräs svamp och purjo i en stekpanna och krydda med salt och peppar. 
Riv osten på rivjärn och blanda med grädde och fond. Häll gräddblandningen över fasanerna. Strö över svampfräset. 
Sätt in grytan i ugnen på nedre gallret, 175 grader, ca 2 timmar. Ta upp och skär fasanerna i portionsbitar. Lägg tillbaka dem i grytan och strö persilja över. 
Servera med såsen, potatiskroketter och haricots verts. 

Smaklig måltid!

Länken hit är: Fasan till söndagsmiddag.

Vårfix på VÅR mark!

26 mars 2007 kl. 22:08

Tomt

bloggbild

Vilket underbart vårväder det har blivit!

Det var rena nöjet att börja röja på vår mark i helgen. Och en häftig känsla av att det faktiskt är vårt, att vi förbereder för vårt hus! En stor del av lördagen ägnades åt att dra upp en massa hasselbuskar som dolde de vackra gärdesgårdarna. Yes, det är Emma som kör lastaren! Det var skoj, ungefär som att sitta vid grävskopan i sandlådan. 

Vi var också en sväng vid ladan där vårt hus förvaras. David upptäckte för ett tag sen att vedspisen som fanns i det gamla köket faktiskt är bevarad... Så nu har vi två! Någon som är intresserad? Jaja, vi får väl se om denna är i skick. Vi plockade hem de 11 vackra innerdörrarna som vi ska börja fixa med så småningom. En del har väldigt fin färgsättning. Kanske ska man bevara en del av den och måla i samma färger... Visar också bilder på några fina pardörrar som vi hittat på Folkes bygg. Det saknades nämligen dörrar till huvudingången.Länken hit är: Vårfix på VÅR mark!.

Prästbostället

11 mars 2007 kl. 21:29

Inredningsdetaljer

bloggbild

Allt på den här bloggen kanske inte kommer att handla direkt om själva huset Axebo. Det finns en hel del annat som är skoj längs vägen  - inredning till exempel!

Jag och Terese har ett tag varit nyfikna på en lantlig butik utanför Kristianstad som heter Prästbostället. Nu i helgen var det dags för ett besök!  Butiken är trevligt belägen strax utanför Skepparslöv . På samma område finns en handelsträdgård och en gårdsbutik. De senare kan säkert vara värda ett besök längre fram i vår eller sommar. 

På Prästbostället, som enligt egen utsago är "präglad av franskt lantliv",  fanns det diverse trevliga inredningsprylar,  korgar, porslin, små hyllor, saker till trädgården etc. Jag hittade en vårfin löpare i linne från Kardelen! Vad gäller trädgårdsdetaljer så finns det en del att göra på Axebo innan det känns aktuellt...

Bilder: från PrästboställetLänken hit är: Prästbostället.

Vår tomt

11 mars 2007 kl. 20:59

Tomt

bloggbild
Det kanske börjar bli dags att skriva några rader om var vi har tänkt att bygga upp vårt smålandshus. För insatta, så är det inte så långt till vare sig Gubbalyckan eller Boabacka... 

Vi har hittat en plats med en härlig naturlig miljö, med gamla fina stenmurar - i Skåne kallas det visst gärdesgård. I Småland är gärdesgård en typ av gammalt staket. Baksidan av huset blir mot en åker, framsidan vetter mot hagmark och bakom den skog. Jag lägger ut några bilder från idag - en av årets första vårdagar!

Bild 1: Gångvägen in till vår tomt från Gubbalyckan.
Bild 2: Det finns redan en stig där vi kommer att göra väg så småningom.
Bild 3: Vägen kommer slingrandes från Boabacka.
Bild 4: Ut mot åkern.
Bild 5: Bild tagen från åkern. Elledningen får vi nog gräva ner , då den kommer lite i vägen för huset... Från denna vinkel kommer att man att se husets baksida med glasveranda.
Bild 6-8: Utsikt på olika håll från den plats där huset kommer att stå.


Länken hit är: Vår tomt.

Vackert nötta gamla fönster

25 februari 2007 kl. 21:59

Fönster

bloggbild

De flesta av våra fönster börjar bli klara! Vi har fixat med dessa till och från under tiden som vi funderat på var vi vill bosätta oss. Enligt en säker källa, får man räkna med minst 2-3 dagar per fönster innan de är helt klara. Så  vi är hemskt glada över att detta blivit gjort innan allt annat drar igång!

Över 200 år gamla fönster, vackert fårade av tidens tand. Visst var de slitna och några delar har bytts ut, men det syns absolut fortfarande att de är gamla. Vi har skrapat bort färg, slipat, renoverat beslag och gångjärn, justerat passformen, målat med linoljefärg (med hjälp av pappa/svärfar, se bild), skurit glas, glasat och kittat. 

Det visade sig inte helt lätt att få tag på munblåst glas till rutorna på ovanvåningen. De är ca 44-45 cm i bredd och 52, 5 cm på höjden, vilket är en kritisk gräns för att få tag på gammalt glas. Men nu är vi nästan i hamn. 

Det återstår att göra innanfönster, för det har vi inga.
"Att ta ur innanfönstren om våren och sätta in dem om hösten gör tiden begriplig".
- ur Torpdrömmar. Swanberg, Lena Katarina, Forum

Uppdaterad: den tidigare rubriken "fåriga fönster" har fått lite mothugg. Den lät lite mycket "bäää". Vad heter det då? Fårade fönster? Jaja, nu får det heta nötta.Länken hit är: Vackert nötta gamla fönster.

Trasmattor

22 februari 2007 kl. 21:58

Inredningsdetaljer

bloggbild

Vackra trasmattor blir man glad av! Och de hör till i ett gammalt hus. Vi har en del ärvda, men jag hittade också en väldigt fin på Haléns som jag bara måste tipsa om. Ett fynd.  Och lite vårkänslor mitt i allt snöande.

Bild: halens.seLänken hit är: Trasmattor.

Vedpis

18 februari 2007 kl. 21:58

Kök

bloggbild
Denna helg har till stor del ägnats åt att leta efter en vedspis. Det är inte jättebråttom med det egentligen, men det kan vara bra att ha med storlek etc. när vi skissar på köket. Och det är väldigt roligt att titta på vackra spisar och kaminer!

Vi började på Qvesarums byggnadsvård. Det ligger vackert beläget längs slingrande vägar utanför Höör. På bilden från stallängorna där det ligger syns Kvesarums slott i bakgrunden. Vi blev lite besvika då vi inte hittade så mycket, några få vedspisar som var sådär. Här fanns i och för sig lite annat trevligt att titta på. Lyktor, ventiler, kaminer, ett fint skåp...

Vi fortsatte till Morfars kammare i Tollarp. Det är ett bra ställe! De fina vedspisarna var dessvärre sålda, men vi fick en del nyttiga tips om vad man ska titta efter. Efter det kände vi att vi kanske ändå ska hålla oss till säljare som kan sina saker, men vi chansade och åkte och tittade på en spis utanför Båstad, som vi hittat på blocket. Det visade sig vara en Huskvarna no 427 i jättefint skick! Tror vi i alla fall... Vi får kanske låta Roland på Morfars kammare ta sig en titt och säga sitt. Men än så länge känns det som om vi fyndat! Ett par tusen för en vedspis som vi läst om i tidningen Gård och torp. Då kostade den 13 100 kr!

Länken hit är: Vedpis.

Papper hit och papper dit...

5 februari 2007 kl. 22:04

Kök

bloggbild
Det är väl bara att vänja sig. Själva avstyckningen av tomten innebär bland annat: servitut för väg, gemensamhetsanläggning för vägen dvs. vi som använder vägen hjälps åt med underhållet, köpekontrakt för själva tomten... sen kommer utmätning av tomt,  lagfart etc. Ja, det är en del att ringa om, fylla i och fundera kring. Men skönt att det blir gjort!

Medan David gör det, så drömmer den andra hälften om kök och sånt. Vi skissar för fullt. Eller tänker för fullt och skissar ibland. Vi vill bevara husets karaktär med genomgångsrum, men en del av praktiska får kanske stå tillbaka för det. På baksidan av huset, som kommer att ligga ut mot en åker, så tänker vi bygga en glasveranda i det som antagligen blir kök. Vi funderar på bakugn i köket, men då blir det helt plötsligt inte så mycket utrymme kvar för köksinredning! Hmm, vi får nog fundera lite till på detta. Och ta hjälp av såna som kan. 

Jag kan inte låta bli att lägga upp några bilder på ett jättefint kök från tidningen Lantliv. Den gröngrå linoljefärgen gillar vi! Tillsammans med vit liggande brädpanel så kanske det kan vara något för Axebo. Kanske lite mindre pärlspont... Jo, jag vet. Först ska vi ha upp själva huset:).

Lägger upp en bild på senaste fyndet också. En gammal kökssoffa köpt på... nej, inte loppis... Blocket! Den kan nog bli fin i glasverandan. Än så länge så har vi bara lagt en gammal trasmatta att sitta på. Vet inte man skulle göra en dyna. Tips? Soffan fungerar även utmärkt att sova i. Det har Davids brorsbarn Ebba och Henning bevisat, se bild.

Länken hit är: Papper hit och papper dit....

Grus-Erik och Slagrute-Torsten

29 januari 2007 kl. 22:06

Tomt

Jo, så här är det. Grus-Erik hade en firma som heter Bjärlövs grus & schakt som hans svärson och barnbarn nu tagit över. Och han har en kusin, nämligen Torsten. Torsten har förmågan att leta reda på vatten med hjälp av en så kallad slagruta. Tro det eller ej, men det är helt enkelt så att han med hjälp av en y-formad grenklyka kan lista ut var det går en vattenåder under marken, från vilket håll den rinner och hur djupt den ligger. 

För några veckor sedan så var Torsten vid det som vi hoppas bli vår mark. Han gick fram och tillbaka över marken med slagrutan framför sig. Han hittade två ådror som korsade varandra och kunde mäta den ena till ett djup på 5.40 och nästa på 6.30 meters djup. Han hittade inte så mycket mer, men när han gjorde det, så drogs slagrutan nedåt.  Vi har nu märkt ut var det finns vattenådror på tomten och så småningom får vi välja något av ställena att borra brunn på.Länken hit är: Grus-Erik och Slagrute-Torsten.

Axebo. Ett hus. En dröm.

28 januari 2007 kl. 19:29

Axebo.se

bloggbild
Axebo. Det är namnet på vårt framtida hus. Eller, ja, det hette i alla fall så där det stod ursprungligen i Kalmar län. Och vi gillar det. Huset från 1799 skulle rivas då Davids far Folke Carlsson fick nys om det och fastnade för det. Det monterades ner år 2000 av Folkes bygg och har sedan dess legat i en lada i väntan på att hamna i rätta händer. 

Dessa händer är förhoppningsvis våra. Vi köpte huset våren 2005 och nu börjar det bli allvar av våra planer. Avstyckning av tomt på landet i nordöstra Skåne och bygglov är på gång och vi hoppas kunna börja framåt våren. Det känns fantastiskt spännande! Men oj, vilket projekt. Det finns lite bilder att ta del av på hur Axebo såg ut under nedmonteringen och en del av dessa lägger vi ut nu. Fler kommer nog...

Välkommen att följa med oss och huset på vägen på den här bloggen, axebo.se, som för övrigt byggd av jonas på yodavision!  
/Emma och David

Länken hit är: Axebo. Ett hus. En dröm..