Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Smålandsfynd

23 maj 2007 kl. 20:42

Inredningsdetaljer

bloggbild
På smålandsturen (förra inlägget) fyndade jag också lite i en underbar antikbutik i Fagerhult. Det var ett helt sekelskifteshus fullt av fina grejer, mycket i sin rätta miljö. Lite dyrare än en loppis, men dessa grejer hittade jag för några tior. Jag har sett att en del andra lägger ut bilder på sina loppisfynd på bloggarna och det är bra som inspiration tycker jag!

Bilder: sockerkaksform och citruspress och en rörstrandsvas som passar fint till liljekonvaljerna.

Länken hit är: Smålandsfynd.

Smålandstur

23 maj 2007 kl. 20:13

Husets historia

bloggbild

I helgen gjorde vi en tur till östra Småland. Bland annat för att inspireras av den miljö där huset har stått och för att få ett hum om historian. Innan har vi skrivit lite det här. Vi cyklade på slingrande grusvägar genom fantastiska småländska idyller. Och hittade inspiration för några år framåt :). 

Byn Axebo ligger utanför Fagerhult i Kalmar län. Det är där vårt hus har stått - en jättehärlig plats med en sjö mot norr och ängar runt omkring. Nästan synd att ta det därifrån... Men vi får påminna oss om att det skulle rivas annars! Eftersom det var några år sen huset monterades ner så var egentligen platsen inte mycket att se i sig mer än en överväxt grund. Men vi tog med oss lite växter därifrån och planterade på vår tomt i Skåne - vintergröna, förgätmigej och en syrén. Vi får väl se om det tar sig! 

Och vi fick reda på lite historia. Vi har inte riktigt klart för oss om vårt hus heter Axebo eller om det bara är byn, men det får vi forska vidare i... I alla fall fick vi veta att de sista som bodde i huset hetter Knut och Sigrid Karlsson och flyttade därifrån 1966. Vi fick också gå in i ett liknande grannhus - mycket intressant även om det var 60-talsrenoverat till viss del.

Bilder: Byn Axebo, överväxt gund, fin tapet i grannhuset, öppen spis i samma hus, småländska idyller...Länken hit är: Smålandstur.

Bygglov klart!

15 maj 2007 kl. 18:57

Ingen kategori

Yes! Än så länge har vi bara rykten att gå på, men det är från en säker källa. Nu ska vi bara ha byggsamråd, kolla upp grävning, avlopps- och vattengrejsimojs, el- och tele och sånt. Tjoho!Länken hit är: Bygglov klart!.

Husets fasad

22 april 2007 kl. 13:16

Ritningar

bloggbild

Det kanske kan vara skoj att få ett hum om hur huset kommer att se ut? Här kommer i alla fall några bilder på ritningarna på fasaden. 

Bilder: Fasaden mot de olika väderstrecken, närbild på fasaden på husets baksida, mot åkern samt bild på Folke som ritar på planlösningen.Länken hit är: Husets fasad.

Kistor

22 april 2007 kl. 12:58

Inredningsdetaljer

bloggbild

Gamla kistor är ett härligt sätt att förvara saker i. Om man har möjlighet förstås, de kräver sin golvyta. Denna hittade vi i höstas på Östregårds antik och loppmarknad som ligger utanför Moheda i Småland. För övrigt ett underbart ställe för alla som gillar gamla grejer! Det finns allt från 50- och 60-talsporslin till zinkspannar, antika soffor och skåp... ja, det mesta! De har öppet söndagar 12-18 från april till september. Väl värt ett besök!Länken hit är: Kistor.

Värmepump?

22 april 2007 kl. 12:40

Uppvärmning

bloggbild
Det finns en hel del olika aspekter att ta hänsyn till i valet av uppvärmning. Ekonomi. Miljö. Praktiska lösningar. Hälsa. I ett gammalt hus finns det också aspekter som känsla, hänsyn till ett gammalt hus möjligheter, det estetiska etc. 

Så fort David får tillfälle läser han om värmepumpar, vedeldning och energi. Själv är jag långt ifrån lika intresserad, men det mesta blir ju mer intressant desto mer man vet. För vår del lutar det åt jordvärmepump och vattenburet system kompletterat med eldstäder av olika slag. 

Så här har vi resonerat i stort. Det är härligt med ved, arbetet med veden, känslan, det är en ekonomiskt bra lösning med vedpanna. Just nu. Men det kanske inte alltid känns så. Beroende på hälsa etc. Vi väljer värmepump och kompletterar med kamin, kakelugn, vedspis och bakugn. Kanske mest för känslan. Och självdraget via skorstenarna ger god ventilation. 

Allra helst kanske man hade velat undvika element. Men det finns faktiskt element som är ganska fina tycker vi. Golvvärme i all ära, men det är vi inte så intresserade av. Kanske i ett badrum. Men det är härligt att kunna reglera värmen själv, utifrån värmezoner. Är jag varm går jag bort från värmekällan, fryser jag närmar jag mig den. 

Bild: Kaminer är ett härligt komplement till värmepumpen.

Länken hit är: Värmepump?.

Fasan till söndagsmiddag

26 mars 2007 kl. 22:40

Ätbart

bloggbild
I julas sköt David en fasan (bild 12) ungefär där vårt hus ska stå. När Emmas föräldrar var på besök i helgen så passade vi på att laga till den i lergryta. Det blev faktiskt väldigt gott! Kan man köpa fasan på ICA? I alla fall kommer receptet för intresserade:

Fasan med getost och svamp
6-8 port (4-liters lergryta)

2 fasaner, à ca 800 g (vi hade bara en...)
1-2 tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1 purjolök
250 g svamp, t.ex. kantareller, karljohan eller champinjoner
1 msk maragarin eller smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
150 g getost
3 dl grädde
1-2 msk koncenterad kycklingfond
1 dl hackad persilja

Skölj och torka av fasanerna, krydda med salt och peppar och lägg dem i grytan. Strimla purjon, ansa och skär svampen i bitar. Fräs svamp och purjo i en stekpanna och krydda med salt och peppar. 
Riv osten på rivjärn och blanda med grädde och fond. Häll gräddblandningen över fasanerna. Strö över svampfräset. 
Sätt in grytan i ugnen på nedre gallret, 175 grader, ca 2 timmar. Ta upp och skär fasanerna i portionsbitar. Lägg tillbaka dem i grytan och strö persilja över. 
Servera med såsen, potatiskroketter och haricots verts. 

Smaklig måltid!

Länken hit är: Fasan till söndagsmiddag.

Vårfix på VÅR mark!

26 mars 2007 kl. 22:08

Tomt

bloggbild

Vilket underbart vårväder det har blivit!

Det var rena nöjet att börja röja på vår mark i helgen. Och en häftig känsla av att det faktiskt är vårt, att vi förbereder för vårt hus! En stor del av lördagen ägnades åt att dra upp en massa hasselbuskar som dolde de vackra gärdesgårdarna. Yes, det är Emma som kör lastaren! Det var skoj, ungefär som att sitta vid grävskopan i sandlådan. 

Vi var också en sväng vid ladan där vårt hus förvaras. David upptäckte för ett tag sen att vedspisen som fanns i det gamla köket faktiskt är bevarad... Så nu har vi två! Någon som är intresserad? Jaja, vi får väl se om denna är i skick. Vi plockade hem de 11 vackra innerdörrarna som vi ska börja fixa med så småningom. En del har väldigt fin färgsättning. Kanske ska man bevara en del av den och måla i samma färger... Visar också bilder på några fina pardörrar som vi hittat på Folkes bygg. Det saknades nämligen dörrar till huvudingången.Länken hit är: Vårfix på VÅR mark!.

Prästbostället

11 mars 2007 kl. 21:29

Inredningsdetaljer

bloggbild

Allt på den här bloggen kanske inte kommer att handla direkt om själva huset Axebo. Det finns en hel del annat som är skoj längs vägen  - inredning till exempel!

Jag och Terese har ett tag varit nyfikna på en lantlig butik utanför Kristianstad som heter Prästbostället. Nu i helgen var det dags för ett besök!  Butiken är trevligt belägen strax utanför Skepparslöv . På samma område finns en handelsträdgård och en gårdsbutik. De senare kan säkert vara värda ett besök längre fram i vår eller sommar. 

På Prästbostället, som enligt egen utsago är "präglad av franskt lantliv",  fanns det diverse trevliga inredningsprylar,  korgar, porslin, små hyllor, saker till trädgården etc. Jag hittade en vårfin löpare i linne från Kardelen! Vad gäller trädgårdsdetaljer så finns det en del att göra på Axebo innan det känns aktuellt...

Bilder: från PrästboställetLänken hit är: Prästbostället.

Vår tomt

11 mars 2007 kl. 20:59

Tomt

bloggbild
Det kanske börjar bli dags att skriva några rader om var vi har tänkt att bygga upp vårt smålandshus. För insatta, så är det inte så långt till vare sig Gubbalyckan eller Boabacka... 

Vi har hittat en plats med en härlig naturlig miljö, med gamla fina stenmurar - i Skåne kallas det visst gärdesgård. I Småland är gärdesgård en typ av gammalt staket. Baksidan av huset blir mot en åker, framsidan vetter mot hagmark och bakom den skog. Jag lägger ut några bilder från idag - en av årets första vårdagar!

Bild 1: Gångvägen in till vår tomt från Gubbalyckan.
Bild 2: Det finns redan en stig där vi kommer att göra väg så småningom.
Bild 3: Vägen kommer slingrandes från Boabacka.
Bild 4: Ut mot åkern.
Bild 5: Bild tagen från åkern. Elledningen får vi nog gräva ner , då den kommer lite i vägen för huset... Från denna vinkel kommer att man att se husets baksida med glasveranda.
Bild 6-8: Utsikt på olika håll från den plats där huset kommer att stå.


Länken hit är: Vår tomt.