Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Brunnen på plats!

28 juni 2007 kl. 21:49

Tomt

bloggbild

Puh. I tisdags borrade firman som gräver åt oss sju hål på 1,8 m ner i berget. Fyllde på med 4 kg dynamit, 1,5 m grus på det och poff så sprängdes toppen på berget i luften. Eller det sa lite mer än poff. Vi fick säga till grannhusen att slå av eventuella datorer, då den typen av utrustning är lite känslig. Men det var spännande att se! 

Under spänd tystnad grävde de bort stora stenblock. Ett tag funderade vi förresten på om stenen var den värdefulla vackra svart diabasen. Det ryktas om att det går en åder i trakterna och stenen såg svart och fin ut. Jag såg en fin bänkskiva i köket framför mig, men det var nog önsketänkande:). 

Vattnet då? Nej, det kom inget... Vi tittade och tittade och grävde och grävde. Torrt. Men vi insåg att vi fick vänta och se om det rann till. David hade nästan gett upp och resonerade fram och tillbaka med sin pappa och bror. Det slutade med att vi ändå satte i brunnen och provade. Dumt och dyrt om det visar sig att vi ändå behöver borra. Men vi chansade och det verkar fylla på med vatten. Så vi får väl se! Kanske får vi borra senare om det sinar...Länken hit är: Brunnen på plats!.

Underbar midsommar!

24 juni 2007 kl. 21:03

Ingen kategori

bloggbild

Jag bara måste lägga in en bild på härliga midsommarblommor i kontrast till våra gropar och hål på tomten! Trots en regnig midsommarafton (som hos de flesta väl?) så har detta varit en underbar helg! Nästan lite semesterkänning, även om det är dryga två veckor tills dess för min del...

Idag har vi varit på Österlenutflykt - Knäbäckshusen söder om Kivik är ett tips! Mysig strand och härliga hus i byn. Hela byn flyttades hit när Ravlunda blev skjutfält om jag förstod det hela rätt. Min svåger pekade ut hur plåten på skorstenar ska se ut enligt proportionerna från förr. Det är mycket av detaljer som gör helheten som ni vet och detta hade jag knappt ägnat en tanke åt innan!Länken hit är: Underbar midsommar!.

Gropar och stora hål

24 juni 2007 kl. 20:44

Tomt

bloggbild

Det är mest det som vår tomt består av just nu. Här som var så mysigt... 

Det grävs för el, tele och avlopp. Det grävs upp grus till gårdsplan och eventuellt till väg. Det största hålet, för vattenbrunnen, är fem meter djupt, men där stötte vi på patrull - berggrund. Vi har funderat fram och tillbaka på om vi kanske ändå skulle borra brunn, men slagrutan sa att det finns en vattenåder på 5, 70 meters djup. Så i veckan ska vi spränga och se om vi når vattnet. Spännande! Visst suckar vi lite över att det tar stopp redan, men detta är väl ett av de osäkra moment vi inte kan rå så mycket över själva. Håll tummarna.Länken hit är: Gropar och stora hål.

Spaden i jorden

15 juni 2007 kl. 20:02

Tomt

bloggbild
 Härligt! Denna veckan känns det som att husprojektet har dragit igång på allvar! 

Lantmäteriet har mätt ut tomtgränserna, vi har haft byggsamråd och sist men inte minst - spaden är i jorden! Vi har bestämt exakt var huset och ett uthus för bland annat värmepump ska stå. Tack till Östra göinge kommun för att smidigt byggsamråd med vettiga tankar om isolering m.m.!

Bilder: spaden i jorden, svärmor kom med första fikat på tomten (!), påbörjad grävning

Länken hit är: Spaden i jorden.

Fin lampa!

12 juni 2007 kl. 21:51

Inredningsdetaljer

bloggbild

Den här underbara lampan fastnade jag för när jag såg den på Laura Ashley i Malmö för ett tag sen! (Tips om någon skulle få för sig att köpa en present till oss någon gång :)

Bild: www.lauraashley.comLänken hit är: Fin lampa!.

Vattentålig kamera!

10 juni 2007 kl. 21:41

Axebo.se

bloggbild
Vilket underbart sommarväder! I helgen hade vi lyxen att befinna oss på härlig strand både lördag och söndag. Undrar just hur det ska gå med disciplinen till husbygget om det fortsätter!?! 

Bilderna på den här bloggen är i huvudsak tagna med en Olympus my 725 SW. Den inköptes bland annat med tanke på bygget då den sägs vara både stöttålig och vattentålig. I helgen var det dags att testa vattentåligheten och det verkar fungera!

Bilder: Davids syskonbarn trivdes i det ljumma havet!

Länken hit är: Vattentålig kamera!.

Rabarberkräm

3 juni 2007 kl. 21:33

Ätbart

bloggbild

Oj, nu kom det till en ny kategori här på axebo.se... Ätbart. Hur ska jag få in detta under kategorin blogg-om-att-återuppbygga-gammalt-hus-från-småland-i-skåne? Hmm, jag får kanske hålla mig till sådant som går att odla i egen trädgård. 

I alla fall gjorde jag rabarberkräm av lite överblivna rabarber som vi fått. I helgen har vi fått smaka på några olika smaskiga rabarberpajer, men nu kände jag för något annat! Ibland glömmer man liksom bort vad som finns att göra, även om det är lätt som en plätt att göra.

Recept:
6 st rabarberstjälkar
4 dl vatten
1 dl socker
2, 5 msk potatismjöl

Skär rabarberna i bitar. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk. Red potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Låt sedan krämen bara koka upp. Häll upp i en skål och strö på ett runt lager socker. Servera avsvalnad med mjölk. Enkelt och gott!Länken hit är: Rabarberkräm.

Försommar

3 juni 2007 kl. 21:08

Tomt

bloggbild

I dessa tider längtar man verkligen ut från lägenheten i stan! Men det är väl bara att ha tålamod. Tids nog har vi också en gräsmatta. I dag var vi i alla fall  en sväng på tomten och såg över vad vi behöver fixa innan vi kan börja gräva för grunden (snart sätts spaden i jorden!). Där är så fint nu. Nyslaget gräs på åkern, hundkex, klöver, mormors glasögon och härligt grönt. 

Vi passade på att kolla över de växter som vi satte från byn Axebo också. Vintergrönan verkar inte ha något problem att ta sig, men syren och förgätmigej såg ledsna ut. För ett tag sen satte vi en vinbärsbuskeplanta också, som blev över när det fixades i svärmors trädgårdsland. Den ser ut att må fint! Så lite har vi att glädjas åt under bygget:)

Bilder: mormors glasögon, vy mot det som ska bli vår väg, nyslaget gräs, vintergröna, vinbärsplantaLänken hit är: Försommar.

Staket

3 juni 2007 kl. 19:24

Tomt

bloggbild

De typiska småländska staketen är väldigt fina tycker jag (är de typiskt småländska förresten? De förekommer ju annars också...). De röda med vitt målat längst upp. Ett sådant skulle jag vilja på vår tomt, ner mot åkern. Jag har alltid trott att det vita enbart var en estetisk sak, som dekoration. Men i senaste numret av tidningen Gård och Torp  kan man läsa om anledningen. Det är helt enkelt så att de målades i falu rödfärg och för att skydda dem extra målade man spetsarna med vit linoljefärg. Så nu vet ni det! 

Bilder: småländska staket. Det kanske inte syns så tydligt på bilderna, men spetsarna är vitmålade.Länken hit är: Staket.

Smålandsfynd

23 maj 2007 kl. 20:42

Inredningsdetaljer

bloggbild
På smålandsturen (förra inlägget) fyndade jag också lite i en underbar antikbutik i Fagerhult. Det var ett helt sekelskifteshus fullt av fina grejer, mycket i sin rätta miljö. Lite dyrare än en loppis, men dessa grejer hittade jag för några tior. Jag har sett att en del andra lägger ut bilder på sina loppisfynd på bloggarna och det är bra som inspiration tycker jag!

Bilder: sockerkaksform och citruspress och en rörstrandsvas som passar fint till liljekonvaljerna.

Länken hit är: Smålandsfynd.