Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Gjutning klar...

12 juli 2007 kl. 22:17

Grund

bloggbild
Trots mer regn än smhi utlovat så har vi nu gjutit en platta för uthuset och sula för boningshuset. Tack till släkten för all hjälp! Nu tar vi semester,

Trevlig sommar!

Länken hit är: Gjutning klar....

Irenes mumsiga vinbärskaka

9 juli 2007 kl. 21:44

Ätbart

bloggbild

Vi har inga vinbär på tomten än, men stort tack Irene för att vi fick av dina! Passar på att dela med mig av Irenes recept på vinbärskaka:

Sätt ugnen på 200 grader
Smörj och bröa en form med lös botten/kant, ca 1,5 l
Vispa ihop 2 ägg och 2 dl socker
Rör ner 2 dl vetemjöl
Häll smeten i formen och strö över ca 3 dl repade vinbär (röda)
Täck med ett lager hyvlat kallt smör (Irene tror inte man ska fuska med margarin)
Värm osthyveln under varmvattenkranen, så släpper smöret
Strö på pärlsocker
20 – 30 min
nederst i ugnen. Glass eller vispgrädde till förhöjer smaken. 

Lycka till!

Länken hit är: Irenes mumsiga vinbärskaka.

Trädgårdens rum

5 juli 2007 kl. 21:52

Trädgårdsdrömmar

bloggbild

Jag har också fått en härlig bok i födelsedagspresent av min snälla, snälla kollega Karin. "Trädgårdens rum" heter den och handlar om just det. Trädgårdens golv, tak och väggar - helheten. Varför bara gräsmatta och rabatter vid husväggen? Även om det också är väldigt härligt och som sagt, vi har mest lera just nu och trädgård är låååångt bort i planeringen. Men drömma kan man! Just nu drömmer jag om en pergola med blåregn som tak...

Bilder: från boken "Trädgårdens rum", Prisma.Länken hit är: Trädgårdens rum.

Sommar, sommar, sommar...

5 juli 2007 kl. 20:07

Grund

bloggbild

Idag har maken stretat med formningen för grunden i lervällingen. Som det regnat! Jag tycker faktiskt det känns helt ok att sitta på kontoret en knapp vecka till innan semestern... Profiler är i alla fall på plats och formningen igång. Sen ska det gjutas och så småningom kommer det hela att se ut som en torpargrund, men det får vi berätta mer om senare. 

Bilder: Mer regnvatten än form... Var är idyllen?

Ps. Nu kan man skriva i sin blogg/hemsideadress i gästboken, om man har någon. Annars går det bra att skriva ändå!Länken hit är: Sommar, sommar, sommar....

Födelsedagspresenter!

3 juli 2007 kl. 22:50

Inredningsdetaljer

bloggbild

I helgen fick jag väldigt trevliga födelsedagspresenter som kommer att göra sig ypperligt i Axebo! Tack!!

Bild 1: Trevliga kuddar från föräldrarna - hemtex står det på lappen:). Överkastet i bakgrunden virkade min mamma för övrigt till hennes och pappas första hem. Vilket tålamod! Nu har jag tagit över det. Överkastet alltså, inte tålamodet. 
Bild 2: Härlig bricka från svärföräldrarna. Den underbara duken med ängeln känner jag igen från senaste missionsauktionen om jag inte misstar mig- skaparen av duken är 92 år!Länken hit är: Födelsedagspresenter!.

Brunnen på plats!

28 juni 2007 kl. 21:49

Tomt

bloggbild

Puh. I tisdags borrade firman som gräver åt oss sju hål på 1,8 m ner i berget. Fyllde på med 4 kg dynamit, 1,5 m grus på det och poff så sprängdes toppen på berget i luften. Eller det sa lite mer än poff. Vi fick säga till grannhusen att slå av eventuella datorer, då den typen av utrustning är lite känslig. Men det var spännande att se! 

Under spänd tystnad grävde de bort stora stenblock. Ett tag funderade vi förresten på om stenen var den värdefulla vackra svart diabasen. Det ryktas om att det går en åder i trakterna och stenen såg svart och fin ut. Jag såg en fin bänkskiva i köket framför mig, men det var nog önsketänkande:). 

Vattnet då? Nej, det kom inget... Vi tittade och tittade och grävde och grävde. Torrt. Men vi insåg att vi fick vänta och se om det rann till. David hade nästan gett upp och resonerade fram och tillbaka med sin pappa och bror. Det slutade med att vi ändå satte i brunnen och provade. Dumt och dyrt om det visar sig att vi ändå behöver borra. Men vi chansade och det verkar fylla på med vatten. Så vi får väl se! Kanske får vi borra senare om det sinar...Länken hit är: Brunnen på plats!.

Underbar midsommar!

24 juni 2007 kl. 21:03

Ingen kategori

bloggbild

Jag bara måste lägga in en bild på härliga midsommarblommor i kontrast till våra gropar och hål på tomten! Trots en regnig midsommarafton (som hos de flesta väl?) så har detta varit en underbar helg! Nästan lite semesterkänning, även om det är dryga två veckor tills dess för min del...

Idag har vi varit på Österlenutflykt - Knäbäckshusen söder om Kivik är ett tips! Mysig strand och härliga hus i byn. Hela byn flyttades hit när Ravlunda blev skjutfält om jag förstod det hela rätt. Min svåger pekade ut hur plåten på skorstenar ska se ut enligt proportionerna från förr. Det är mycket av detaljer som gör helheten som ni vet och detta hade jag knappt ägnat en tanke åt innan!Länken hit är: Underbar midsommar!.

Gropar och stora hål

24 juni 2007 kl. 20:44

Tomt

bloggbild

Det är mest det som vår tomt består av just nu. Här som var så mysigt... 

Det grävs för el, tele och avlopp. Det grävs upp grus till gårdsplan och eventuellt till väg. Det största hålet, för vattenbrunnen, är fem meter djupt, men där stötte vi på patrull - berggrund. Vi har funderat fram och tillbaka på om vi kanske ändå skulle borra brunn, men slagrutan sa att det finns en vattenåder på 5, 70 meters djup. Så i veckan ska vi spränga och se om vi når vattnet. Spännande! Visst suckar vi lite över att det tar stopp redan, men detta är väl ett av de osäkra moment vi inte kan rå så mycket över själva. Håll tummarna.Länken hit är: Gropar och stora hål.

Spaden i jorden

15 juni 2007 kl. 20:02

Tomt

bloggbild
 Härligt! Denna veckan känns det som att husprojektet har dragit igång på allvar! 

Lantmäteriet har mätt ut tomtgränserna, vi har haft byggsamråd och sist men inte minst - spaden är i jorden! Vi har bestämt exakt var huset och ett uthus för bland annat värmepump ska stå. Tack till Östra göinge kommun för att smidigt byggsamråd med vettiga tankar om isolering m.m.!

Bilder: spaden i jorden, svärmor kom med första fikat på tomten (!), påbörjad grävning

Länken hit är: Spaden i jorden.

Fin lampa!

12 juni 2007 kl. 21:51

Inredningsdetaljer

bloggbild

Den här underbara lampan fastnade jag för när jag såg den på Laura Ashley i Malmö för ett tag sen! (Tips om någon skulle få för sig att köpa en present till oss någon gång :)

Bild: www.lauraashley.comLänken hit är: Fin lampa!.