Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Lägesrapportering, grund

26 augusti 2007 kl. 20:59

Grund

bloggbild
Ja, vad ska man säga, det muras och muras :). I nästa vecka börjar förhoppningsvis murningen ovan marknivå med gråsten.

Länken hit är: Lägesrapportering, grund.

Linnés Råshult - inspiration!

26 augusti 2007 kl. 20:10

Ingen kategori

bloggbild

En mycket trevlig helg med förlovningsfest, besök av fadderbarnet Erika med hemskt trevliga föräldrar avslutades med en församlingsutfärd bland annat till Linnés Råshult. En del av byggnaderna har restaurerats av Folkes bygg lagom inför 300-årsjubiléet.  Väl värt ett besök - jag bjuder på några (förhoppningsvis) inspirerande bilder. 

Vi kommer nog tillbaka när det blir dags för trädgård och eventuella djur i hagen! Företaget Pratensis AB var bland annat på plats och sålde ängsfröblandningar, det kanske man får prova så småningom.Länken hit är: Linnés Råshult - inspiration!.

Vårt nya tillhåll

20 augusti 2007 kl. 21:56

Tomt

bloggbild

Nu är en riktig byggbod på plats hos oss! Väldigt skönt faktiskt. Så nu är ni välkomna in  på en kopp kaffe om ni har vägarna förbi! Maken är väl på plats allt som oftast dagtid och ibland är vi där båda en och annan kväll och lördag. 

Bilder på vårt nya tillhåll samt en finfin teckning från en kollegas son Arvid som fick prova lastaren tillsammans med David och lillebror Ludvig en dag. Den piffar upp på väggen i boden!Länken hit är: Vårt nya tillhåll.

Välkommen in!

12 augusti 2007 kl. 20:10

Tomt

bloggbild
Hoppas att de grindar vi köpt i sommar till Axebo säger just det. En grind kan ibland kännas som något som stänger ute, men för det mesta är det ett väldigt trevligt sätt att ta sig in på någons ägor tycker jag. Dubbelgrinden ska via en grusgång leda till huvudingången men enkelgrinden vet vi inte riktigt vad vi ska göra med. Men de hörde liksom ihop och har stått vid ett småländskt torp i samma trakter som vårt hus - roligt! Vi hade tänkt oss trägrindar och det var egentligen ingen brådska med det, men springer man på något man gillar så... Grindarna är i fint skick och behöver kanske inte blästras utan bara stålborstas. Vet inte riktigt vilken färg de ska få. Jag gillar den ljusgröna ton som man ser spår av... hmm.

Då var det sista dagen på semestern då - ojoj, snabbt går det, men vi har haft en bra sommar. Lite fix med huset har det blivit, men vi har mest hittat på trevligheter och vilat faktiskt. Maken har förmånen att ha tjänstledigt ett år för att bygga på huset, så vi tyckte att vi kunde unna oss den lyxen. Då har det börjat bloggas här igen - får se om det dyker upp lite av sommarens loppisfynd här så småningom.

Länken hit är: Välkommen in!.

Gjutning klar...

12 juli 2007 kl. 22:17

Grund

bloggbild
Trots mer regn än smhi utlovat så har vi nu gjutit en platta för uthuset och sula för boningshuset. Tack till släkten för all hjälp! Nu tar vi semester,

Trevlig sommar!

Länken hit är: Gjutning klar....

Irenes mumsiga vinbärskaka

9 juli 2007 kl. 21:44

Ätbart

bloggbild

Vi har inga vinbär på tomten än, men stort tack Irene för att vi fick av dina! Passar på att dela med mig av Irenes recept på vinbärskaka:

Sätt ugnen på 200 grader
Smörj och bröa en form med lös botten/kant, ca 1,5 l
Vispa ihop 2 ägg och 2 dl socker
Rör ner 2 dl vetemjöl
Häll smeten i formen och strö över ca 3 dl repade vinbär (röda)
Täck med ett lager hyvlat kallt smör (Irene tror inte man ska fuska med margarin)
Värm osthyveln under varmvattenkranen, så släpper smöret
Strö på pärlsocker
20 – 30 min
nederst i ugnen. Glass eller vispgrädde till förhöjer smaken. 

Lycka till!

Länken hit är: Irenes mumsiga vinbärskaka.

Trädgårdens rum

5 juli 2007 kl. 21:52

Trädgårdsdrömmar

bloggbild

Jag har också fått en härlig bok i födelsedagspresent av min snälla, snälla kollega Karin. "Trädgårdens rum" heter den och handlar om just det. Trädgårdens golv, tak och väggar - helheten. Varför bara gräsmatta och rabatter vid husväggen? Även om det också är väldigt härligt och som sagt, vi har mest lera just nu och trädgård är låååångt bort i planeringen. Men drömma kan man! Just nu drömmer jag om en pergola med blåregn som tak...

Bilder: från boken "Trädgårdens rum", Prisma.Länken hit är: Trädgårdens rum.

Sommar, sommar, sommar...

5 juli 2007 kl. 20:07

Grund

bloggbild

Idag har maken stretat med formningen för grunden i lervällingen. Som det regnat! Jag tycker faktiskt det känns helt ok att sitta på kontoret en knapp vecka till innan semestern... Profiler är i alla fall på plats och formningen igång. Sen ska det gjutas och så småningom kommer det hela att se ut som en torpargrund, men det får vi berätta mer om senare. 

Bilder: Mer regnvatten än form... Var är idyllen?

Ps. Nu kan man skriva i sin blogg/hemsideadress i gästboken, om man har någon. Annars går det bra att skriva ändå!Länken hit är: Sommar, sommar, sommar....

Födelsedagspresenter!

3 juli 2007 kl. 22:50

Inredningsdetaljer

bloggbild

I helgen fick jag väldigt trevliga födelsedagspresenter som kommer att göra sig ypperligt i Axebo! Tack!!

Bild 1: Trevliga kuddar från föräldrarna - hemtex står det på lappen:). Överkastet i bakgrunden virkade min mamma för övrigt till hennes och pappas första hem. Vilket tålamod! Nu har jag tagit över det. Överkastet alltså, inte tålamodet. 
Bild 2: Härlig bricka från svärföräldrarna. Den underbara duken med ängeln känner jag igen från senaste missionsauktionen om jag inte misstar mig- skaparen av duken är 92 år!Länken hit är: Födelsedagspresenter!.

Brunnen på plats!

28 juni 2007 kl. 21:49

Tomt

bloggbild

Puh. I tisdags borrade firman som gräver åt oss sju hål på 1,8 m ner i berget. Fyllde på med 4 kg dynamit, 1,5 m grus på det och poff så sprängdes toppen på berget i luften. Eller det sa lite mer än poff. Vi fick säga till grannhusen att slå av eventuella datorer, då den typen av utrustning är lite känslig. Men det var spännande att se! 

Under spänd tystnad grävde de bort stora stenblock. Ett tag funderade vi förresten på om stenen var den värdefulla vackra svart diabasen. Det ryktas om att det går en åder i trakterna och stenen såg svart och fin ut. Jag såg en fin bänkskiva i köket framför mig, men det var nog önsketänkande:). 

Vattnet då? Nej, det kom inget... Vi tittade och tittade och grävde och grävde. Torrt. Men vi insåg att vi fick vänta och se om det rann till. David hade nästan gett upp och resonerade fram och tillbaka med sin pappa och bror. Det slutade med att vi ändå satte i brunnen och provade. Dumt och dyrt om det visar sig att vi ändå behöver borra. Men vi chansade och det verkar fylla på med vatten. Så vi får väl se! Kanske får vi borra senare om det sinar...Länken hit är: Brunnen på plats!.