Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Ut och plocka svamp!

30 september 2007 kl. 20:46

Ätbart

bloggbild

Vi har haft en lugn och skön söndag med svampplockning som största aktivitet. Men vilken skörd! Vi som var glada när vi hittade lite trattkantareller på tomten tidigare i höstas. Idag var vi fyra stycken som var ute och strosade i några timmar och kom hem med 1,8 kg kantareller, varav 1,2 kg gula! Mmm... 

De är ju fantastiskt goda att njuta av bara som de är stekta i smör. Men jag har läst någonstans att det skulle vara gott med schalottenlök och persilja till, så det provade vi. Det var jättesmarrigt på smörgås, rekommenderas. Så ut och plocka svamp!Länken hit är: Ut och plocka svamp!.

Timring igång!

30 september 2007 kl. 19:54

Knuttimring

bloggbild

Yes, då var timringen igång. De flesta av dessa flera hundra år gamla timmerstockar är friska och uppmärkta. Det underlättar en hel del! Syllen (första varvet) är lagd och den består av fur, som det oftast var i Småland, då ekarna tillhörde Kronan. Ungefär hälften av syllvarvet var dåligt och har därför bytts ut. Det var likadant med det första golvbjälklagret också. Syllen tar lite extra tid, då det är väldigt noga att den blir på rätt nivå och plats. Annars får man sota för det hela vägen upp! Även varv nummer två är lite knepigt då de stockarna nu får anpassas efter den nya syllen. Det har varit helt kanon att ha haft den rutinerade snickaren Sten på plats, tacktack. Tack också till Markus, Roger och Mattis som gett ett handtag vid behov.

Varven därefter bör gå mycket lättare då stockarna sen är anpassade efter varandra. Det finns inga spikar i ett knuttimrat hus, allt sitter ihop med "dymlingar", en typ av stora träpluggar. Knutarna håller också det hela på plats. Gamla hus byggdes faktiskt för att kunna flyttas, det är rätt häftigt!Länken hit är: Timring igång!.

Timmer på väg

21 september 2007 kl. 21:15

Grund

bloggbild
 Nu är grunden så gott som klar förutom själva verandadelen. I dessa dagar fraktas det timmer i mängder från ladan där det förvarats till vår tomt. På måndag går vi från sten till stock och börjar  timra. Spännande!

Länken hit är: Timmer på väg.

Tips på sänggavel

9 september 2007 kl. 21:24

Inredningsdetaljer

bloggbild

Vi köpte en gammal kökssoffa, skrapade färg och målade tre gånger med ljusgrå linoljefärg från Ottosson. Egentligen var den blå färgen ganska fin, men det var någon flagnande plastfärg. Vi har tänkt göra en liknande säng ett tag, men har haft svårt att få tag på en tillräckligt lång soffa - denna var perfekt med sina 182 cm. Utdragslådan hade ju lite smalare innermått, så den fick trixas med lite. Benen på utdragslådan sågades av något för att komma i samma nivå som soffan i övrigt och fick två ben till som förstärkning. I det stora hela en ganska smidig och billig lösning!

PS. IKEA-sängen som vi hittade några timmar innan soffan ska strax lämnas tillbaka. Om ingen i närheten är intresserad av en vit HEMNES?

Bilder: efter & föreLänken hit är: Tips på sänggavel.

Klassiska äppelbitar

9 september 2007 kl. 21:02

Ätbart

bloggbild

Härligt med äppeltider! Dessa äppelbitar är mumsiga som de är eller som efterrätt tillsammans med en klick vaniljsås eller glass. Jag gjorde en och halv sats till en stor långpanna.

4-5 syrliga äpplen
3 st ägg
3 dl socker
100 g smör eller margarin
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver

Garnering:
0,5 dl pärlsocker
2 tsk kanel

Tid: Ca 50 min

Skala äpplena och skär i tunna klyftor. Vispa ägg och socker pösigt. Koka upp smör och mjölk, ställ åt sidan. Smörj och bröa en liten långpanna 25X35 cm. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Rör till sist ner mjölken. Häll smeten i långpannan. Stick ner äppelklyftorna och strö över socker och kanel. 
Grädda i 200 grader, ca 35 min. Skär kakan i rutor.Länken hit är: Klassiska äppelbitar.

Ovan marknivå!

2 september 2007 kl. 21:09

Grund

bloggbild
Nu börjar vi äntligen göra saker som kommer att synas sen! I veckan påbörjades murningen med gråsten/natursten. Visst blir det fint!?

Bilder: påbörjat varv, rejäla hörnstenar känns tryggt, en sten som liknar en bil:), lite stenar till åsså en bild på lite levande varelser, nämligen granngården Boabackas nykläckta kycklingar.

Länken hit är: Ovan marknivå!.

Lägesrapportering, grund

26 augusti 2007 kl. 20:59

Grund

bloggbild
Ja, vad ska man säga, det muras och muras :). I nästa vecka börjar förhoppningsvis murningen ovan marknivå med gråsten.

Länken hit är: Lägesrapportering, grund.

Linnés Råshult - inspiration!

26 augusti 2007 kl. 20:10

Ingen kategori

bloggbild

En mycket trevlig helg med förlovningsfest, besök av fadderbarnet Erika med hemskt trevliga föräldrar avslutades med en församlingsutfärd bland annat till Linnés Råshult. En del av byggnaderna har restaurerats av Folkes bygg lagom inför 300-årsjubiléet.  Väl värt ett besök - jag bjuder på några (förhoppningsvis) inspirerande bilder. 

Vi kommer nog tillbaka när det blir dags för trädgård och eventuella djur i hagen! Företaget Pratensis AB var bland annat på plats och sålde ängsfröblandningar, det kanske man får prova så småningom.Länken hit är: Linnés Råshult - inspiration!.

Vårt nya tillhåll

20 augusti 2007 kl. 21:56

Tomt

bloggbild

Nu är en riktig byggbod på plats hos oss! Väldigt skönt faktiskt. Så nu är ni välkomna in  på en kopp kaffe om ni har vägarna förbi! Maken är väl på plats allt som oftast dagtid och ibland är vi där båda en och annan kväll och lördag. 

Bilder på vårt nya tillhåll samt en finfin teckning från en kollegas son Arvid som fick prova lastaren tillsammans med David och lillebror Ludvig en dag. Den piffar upp på väggen i boden!Länken hit är: Vårt nya tillhåll.

Välkommen in!

12 augusti 2007 kl. 20:10

Tomt

bloggbild
Hoppas att de grindar vi köpt i sommar till Axebo säger just det. En grind kan ibland kännas som något som stänger ute, men för det mesta är det ett väldigt trevligt sätt att ta sig in på någons ägor tycker jag. Dubbelgrinden ska via en grusgång leda till huvudingången men enkelgrinden vet vi inte riktigt vad vi ska göra med. Men de hörde liksom ihop och har stått vid ett småländskt torp i samma trakter som vårt hus - roligt! Vi hade tänkt oss trägrindar och det var egentligen ingen brådska med det, men springer man på något man gillar så... Grindarna är i fint skick och behöver kanske inte blästras utan bara stålborstas. Vet inte riktigt vilken färg de ska få. Jag gillar den ljusgröna ton som man ser spår av... hmm.

Då var det sista dagen på semestern då - ojoj, snabbt går det, men vi har haft en bra sommar. Lite fix med huset har det blivit, men vi har mest hittat på trevligheter och vilat faktiskt. Maken har förmånen att ha tjänstledigt ett år för att bygga på huset, så vi tyckte att vi kunde unna oss den lyxen. Då har det börjat bloggas här igen - får se om det dyker upp lite av sommarens loppisfynd här så småningom.

Länken hit är: Välkommen in!.