Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Köksinredning

29 oktober 2008 kl. 20:19

Kök

bloggbild
Idag kl. 7 kom köket från Åraslövs snickeri tillsammans med en duktig och snabb montör. Så här långt hann han första dagen... I morgon behöver han några timmar till och sen är hans jobb klart och vårt tar vid med målning etc.

Overkligt. Och fantastiskt!


Länken hit är: Köksinredning.

Äntligen färg!

26 oktober 2008 kl. 22:17

Ingen kategori

bloggbild
För ett tag sedan hade vi en arkitekt hos oss som är väldigt duktig på gamla hus, Krister Wall. Vi diskuterade färgvalen på bottenvåningen - fantastiskt roligt och det kändes verkligen värt att lägga några timmar på. Även om vi tänkt en hel del innan, så är det svårt med helheter och exakta nyanser och vi behövde lite nya idéer också. Och nu är vi igång och målar! 

I Sverige färgsätter man ofta efter NCS och det är så vi gjort våra färgval. Till största delen blir det linoljefärg från Ottossons i specialkulörer i en färgsättning som passar med husets ålder, karaktär och vår smak. Fönsterbågar och dörrar blir ljusgrå (1500-N), foder och lister lite mörkare grå (2500-N) i de flesta rum - ingen skräll kanske :).

Köket kommer att gå i gröngrått och engelskt rött, badrum i gråblå och hall och grovkök i ljus guldockra och ljus grå. Mer om detta kommer säkert här. Visar skafferiet och badrummet så länge. Härligt att få måla i härliga färger så här i höstrusket. David fick god hjälp med lägga taket klart i köket, så nu är vi redo att ta emot köksinredningen på onsdag!
Länken hit är: Äntligen färg!.

Jordvärme

19 oktober 2008 kl. 20:31

Uppvärmning

bloggbild
I lördags när jag kom till bygget fick jag en smärre chock som förde tankarna drygt ett år tillbaka i tiden. Hela åkern bakom huset var uppgrävd och överallt var det enorma högar och gropar. Jo, jag visste att de skulle vara på plats och installera värmepumpen och gräva ner jordvärmeslingorna, men hjälp!

Jaja, det är i alla fall inte blivande trädgården och det måste vara värre att göra detta i ett hus man bor i. Tur att det återhämtar sig snabbt, det är liksom inte en mysig hage direkt... De var i alla fall snälla och hade satt linden vi planterat och körsbärsskotten åt sidan. På framsidan har vi i alla fall påbörjat en trädgård med att plantera ett äppelträd!


Länken hit är: Jordvärme.

Innertaken växer fram

5 oktober 2008 kl. 21:24

Tak

bloggbild
Förra helgen kom taket i sovrummet på plats, i veckan har taket i pärlspont i kökets verandadel blivit klart och i helgen har vi satt upp tak i grovkök/tvättstuga och skafferi. Stort tack för hjälp av goda vänner och släkt! Det är nästan så att man blir tårögd när två vänner hör av sig och vill komma och hjälpa till en hel lördag och verkligen ansträngt sig för att hitta tid. Och dessutom är kvar längre än vi själva!

Inte dumt att se de brädor på plats som man rensat fjäder och not på (sidorna alltså), spikrensat (drygt) och tvättat rena från gammal limfärg (tacka vet jag högtryckstvätten).

Hmm, det var svårt att fota tak. Jag har försökt ur olika vinklar, lagt mig ner på golvet, men ändå inte lyckats så bra. Det ser bättre ut i verkligheten. Vi hade tänkt att måla taket i sovrummet vitt, men det är så fint som det är, så nu tvekar vi.


Länken hit är: Innertaken växer fram.

Smått och gott

21 september 2008 kl. 21:06

Ingen kategori

bloggbild
Kom på att jag kanske ska skriva lite om vad som är på gång framöver:
  • I nästa vecka ska de komma från Åraslövs snickeri för att mäta ordentligt för köket som vi beställt från dem.
  • I badrummet är det kvar en del att snickra av den ena väggens stående panel, men sedan finns där golv, väggar och tak! Lite smådetaljer ska ju till förstås som vatten, dusch, tvättställ, toa, men det är en god bit på väg :).
  • Äppelträdet som David fick i födelsedagspresent ska planteras. Aroma. Vårt första fruktträd.
  • VI har bokat in en tid med en arkitekt för rådgivning om färgsättningen. Vi har en hel del tankar och idéer, men de kan nog behöva utmanas och det här med helheter är ju alltid svårt.
  • I nästa vecka ska vi förhoppningsvis börja att lägga något av innertaken, kanske i grovkök eller sovrum. Vi har en massa takbrädor på tork som är rengjorda från limfärg med hjälp av högtryckstvätten.
  • Golvet på gästtoan är också på g.
  • Småfix, småfix, småfix
Bild: Detta inlägg får piffas upp lite med en bild på en jättevacker bukett som jag fick idag. Tack Irene! Det tråkiga blixtfotot gör den inte rättvisa, men den lyser upp här! Kärleksört vill jag ha i trädgården. Vad är det vita för blomma Irene? 

PS. Det har öppnat en loppis på vår gata, jippie! Tyvärr var där mest skräp när jag tittade in, men det kanske blir bättre.


Länken hit är: Smått och gott.

Slipning av dörrar

21 september 2008 kl. 20:41

Dörrar

bloggbild
Jag har börjat skrapa bort gammal färg från dörrarna. Det är intressant att se vilka färglager som döljer sig under den synliga färgen. Vi tar bara bort den färg som sitter löst och slipar sedan. Visst kan man slita med varmluftspistol, men jag tror vi skippar det.

Dels är det som sagt kul att kunna gå tillbaka och se tidigare färger, dels tycker jag att det ser rätt trevligt ut när ytan inte är helt jämn, när man ser att det finns färglager under. Och linoljefärgen fäster på de flesta underlag sägs det ju. Vi får se om vi ångrar oss längs vägen.

På ena sidan av de flesta av våra dörrar finns en romb på mittenspegeln på den sidan av dörren som man ser när den står öppen. De är vackra tycker jag och jag kan inte komma på att jag sett dem på så många andra ställen, eller det är kanske någon annan som har? Vi har bytt plats på en del dörrar för att det bättre ska passa in i den nya planlösningen, men det gick i alla fall jämt upp så som ritningarna ser ut nu!


Länken hit är: Slipning av dörrar.

Verandaisolering

21 september 2008 kl. 20:28

Isolering

bloggbild
Oj, nu var det längesen jag uppdaterade här, iband räcker inte tiden och orken till allt. I går isolerade vi verandan. Väldigt skönt att ha det gjort, nu kan vi snart sätta upp pärlspont i verandataket och på väggarna i köket! Nu läcker det bara ut lite värme vid lunettfönsterna, så det blir mer lönt att elda i bakugnen och öppna spisen. Och det behövs nu när det börjar bli höstigare. Vi har visserligen beställt värmepump, men det dröjer ett tag innan den är installerad och klar att använda.


Länken hit är: Verandaisolering.

Lunettfönster

4 september 2008 kl. 20:56

Fönster

bloggbild
Nu är alla fönster på plats! Även våra nybeställda lunettfönster. Från början var det mindre kvadratiska fönster på vindsvåningen, men de var i dåligt skick. Och vi valde nu istället att sätta in lunettfönster, eller halvmånefönster, vilket också var vanligt på smålandshusen. Och jag har tyckt om den typen av fönster sedan jag var liten, så det är lite kul att bara kunna bestämma att man vill ha sådana! Hmm, det hade varit fantastiskt fint att ha öppet upp i nock i något av gavelrummen egentligen, så att man ser dem inifrån, men det ingår inte i planerna...

Bild 1: Grundmålning.
Bild 2: Jag hann inte fota innan fönstret täcktes in. Det är inte tätat och isolerat runtomkring än.
Bild 3: Den lerklinade väggen har torkat


Länken hit är: Lunettfönster.

Norra Skåne - igen!

26 augusti 2008 kl. 19:50

Ingen kategori

bloggbild
Oj, nu följer Norra Skåne upp sitt tidigare reportage om vårt husbygge. I tidningen i morgon...

Bild: www.nsk.se


Länken hit är: Norra Skåne - igen!.

Lerklining

24 augusti 2008 kl. 21:10

Hall

bloggbild
Lite bilder från veckans och helgens arbete. Vi har bland annat testat på att lerklina en vägg i hallen - och vi fick god hjälp (se bilder)! En del av arbetet är lite som att kasta snöboll på väggen, fast med lera då!

Lerklina kan man göra av olika anledningar. Det ger ett bra inomhusklimat och används som tätning (mot luft, möss, insekter). Man kan, som vi gör i hallen, lerklina bakom väggbeklädnaden, men man kan också använda lerväggen som underlag för tapetsering. Man kan blanda i pigment i lerblandningen och ha det som det är, eller så kan man måla på den. Vi ska antagligen lerklina som underlag för tapetsering eller stänkmålning också.

Vi testade en blandning i hallen som bestod av mager lera: 1 del lera, 5 delar murgrus, ganska mycket cellulosa  och vatten. Cellulosa är lösullsisolering, men man kan använda andra material som armering, t.ex. hästhår eller halm, men då jag är allergisk vågar vi inte göra det.

Bild 1-3: Brorsbarnen Henning och Klara var duktiga på att lerklina! De fuktade väggen, kastade lerbollar och fixade till det hela med murslevar.
Bild 4-5: Vi vill göra så lite inverkningar på timmerkonstruktionen som möjligt, men vi har sågat upp ett hål på gaveln för groventré (där var ett fönster tidigare). Nu är dörren på plats, en spegeldörr klädd med gamla brädor på utsidan.
Bild 6: Vägen börjar bli höstig med äpplen och rönnbär


Länken hit är: Lerklining.