Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Tak i "finhallen"

12 november 2008 kl. 21:23

Hall

bloggbild
Jo, som sagt, när man är många så händer det grejer. Taket i "finhallen" blev nästan klart i helgen. Det är något visst med gamla brädor alltså, jag tycker de är jättefina.

Nu är nästan alla innertak på plats i de delar av huset som vi ska flytta in i. Men de är inte riktigt klara än. Något ska målas, ett annat spacklas och målas och ett tredje halvoljas. Men det är stora kliv framåt och det är vi glada för.

Var det någon som sa inflytt till jul? Denna julen?


Länken hit är: Tak i "finhallen".

Element

12 november 2008 kl. 21:18

Uppvärmning

bloggbild
I lördags sjöd det av liv i vårt hus! Vi var tidvis sju personer på plats som grejade på olika håll. Eftersom rörmokaren skulle komma i veckan så var det bråttom med att rengöra och grundmåla elementen och grundmåla väggarna där de ska sitta. Det rök mina föräldrar på, men de verkade trivas med uppgiften.

De här gamla elementen har inte kostat många kronor, det är märkligt vad folk vill kasta bort.Länken hit är: Element.

Grönt är skönt

12 november 2008 kl. 21:06

Kök

bloggbild
Måla, måla, måla, måla. Roligt att äntligen vara här i bygget. Särskilt roligt är det att måla köksluckorna, även om jag inser att det tar TID. Och kanske är det lite tidigt, men grundmåla måste man ju kunna göra i alla fall?? Det är ju så spännande att se kulörerna på plats.

Köket blev kanske lite mer åt grönt än åt grågrönt som vi tänkt. Men det är nog svårt att avgöra efter grundstrykningen. Och vi gillar färgen, även om reaktionerna har varit lite olika hos dem som har titta in. Allt från "eh, var ska det vara vitt?" till "åh, vilken fin grön, det kommer bli underbart". Och just det, kaklet ska ju vara vitt :).


Länken hit är: Grönt är skönt.

Köksinredning

29 oktober 2008 kl. 20:19

Kök

bloggbild
Idag kl. 7 kom köket från Åraslövs snickeri tillsammans med en duktig och snabb montör. Så här långt hann han första dagen... I morgon behöver han några timmar till och sen är hans jobb klart och vårt tar vid med målning etc.

Overkligt. Och fantastiskt!


Länken hit är: Köksinredning.

Äntligen färg!

26 oktober 2008 kl. 22:17

Ingen kategori

bloggbild
För ett tag sedan hade vi en arkitekt hos oss som är väldigt duktig på gamla hus, Krister Wall. Vi diskuterade färgvalen på bottenvåningen - fantastiskt roligt och det kändes verkligen värt att lägga några timmar på. Även om vi tänkt en hel del innan, så är det svårt med helheter och exakta nyanser och vi behövde lite nya idéer också. Och nu är vi igång och målar! 

I Sverige färgsätter man ofta efter NCS och det är så vi gjort våra färgval. Till största delen blir det linoljefärg från Ottossons i specialkulörer i en färgsättning som passar med husets ålder, karaktär och vår smak. Fönsterbågar och dörrar blir ljusgrå (1500-N), foder och lister lite mörkare grå (2500-N) i de flesta rum - ingen skräll kanske :).

Köket kommer att gå i gröngrått och engelskt rött, badrum i gråblå och hall och grovkök i ljus guldockra och ljus grå. Mer om detta kommer säkert här. Visar skafferiet och badrummet så länge. Härligt att få måla i härliga färger så här i höstrusket. David fick god hjälp med lägga taket klart i köket, så nu är vi redo att ta emot köksinredningen på onsdag!
Länken hit är: Äntligen färg!.

Jordvärme

19 oktober 2008 kl. 20:31

Uppvärmning

bloggbild
I lördags när jag kom till bygget fick jag en smärre chock som förde tankarna drygt ett år tillbaka i tiden. Hela åkern bakom huset var uppgrävd och överallt var det enorma högar och gropar. Jo, jag visste att de skulle vara på plats och installera värmepumpen och gräva ner jordvärmeslingorna, men hjälp!

Jaja, det är i alla fall inte blivande trädgården och det måste vara värre att göra detta i ett hus man bor i. Tur att det återhämtar sig snabbt, det är liksom inte en mysig hage direkt... De var i alla fall snälla och hade satt linden vi planterat och körsbärsskotten åt sidan. På framsidan har vi i alla fall påbörjat en trädgård med att plantera ett äppelträd!


Länken hit är: Jordvärme.

Innertaken växer fram

5 oktober 2008 kl. 21:24

Tak

bloggbild
Förra helgen kom taket i sovrummet på plats, i veckan har taket i pärlspont i kökets verandadel blivit klart och i helgen har vi satt upp tak i grovkök/tvättstuga och skafferi. Stort tack för hjälp av goda vänner och släkt! Det är nästan så att man blir tårögd när två vänner hör av sig och vill komma och hjälpa till en hel lördag och verkligen ansträngt sig för att hitta tid. Och dessutom är kvar längre än vi själva!

Inte dumt att se de brädor på plats som man rensat fjäder och not på (sidorna alltså), spikrensat (drygt) och tvättat rena från gammal limfärg (tacka vet jag högtryckstvätten).

Hmm, det var svårt att fota tak. Jag har försökt ur olika vinklar, lagt mig ner på golvet, men ändå inte lyckats så bra. Det ser bättre ut i verkligheten. Vi hade tänkt att måla taket i sovrummet vitt, men det är så fint som det är, så nu tvekar vi.


Länken hit är: Innertaken växer fram.

Smått och gott

21 september 2008 kl. 21:06

Ingen kategori

bloggbild
Kom på att jag kanske ska skriva lite om vad som är på gång framöver:
  • I nästa vecka ska de komma från Åraslövs snickeri för att mäta ordentligt för köket som vi beställt från dem.
  • I badrummet är det kvar en del att snickra av den ena väggens stående panel, men sedan finns där golv, väggar och tak! Lite smådetaljer ska ju till förstås som vatten, dusch, tvättställ, toa, men det är en god bit på väg :).
  • Äppelträdet som David fick i födelsedagspresent ska planteras. Aroma. Vårt första fruktträd.
  • VI har bokat in en tid med en arkitekt för rådgivning om färgsättningen. Vi har en hel del tankar och idéer, men de kan nog behöva utmanas och det här med helheter är ju alltid svårt.
  • I nästa vecka ska vi förhoppningsvis börja att lägga något av innertaken, kanske i grovkök eller sovrum. Vi har en massa takbrädor på tork som är rengjorda från limfärg med hjälp av högtryckstvätten.
  • Golvet på gästtoan är också på g.
  • Småfix, småfix, småfix
Bild: Detta inlägg får piffas upp lite med en bild på en jättevacker bukett som jag fick idag. Tack Irene! Det tråkiga blixtfotot gör den inte rättvisa, men den lyser upp här! Kärleksört vill jag ha i trädgården. Vad är det vita för blomma Irene? 

PS. Det har öppnat en loppis på vår gata, jippie! Tyvärr var där mest skräp när jag tittade in, men det kanske blir bättre.


Länken hit är: Smått och gott.

Slipning av dörrar

21 september 2008 kl. 20:41

Dörrar

bloggbild
Jag har börjat skrapa bort gammal färg från dörrarna. Det är intressant att se vilka färglager som döljer sig under den synliga färgen. Vi tar bara bort den färg som sitter löst och slipar sedan. Visst kan man slita med varmluftspistol, men jag tror vi skippar det.

Dels är det som sagt kul att kunna gå tillbaka och se tidigare färger, dels tycker jag att det ser rätt trevligt ut när ytan inte är helt jämn, när man ser att det finns färglager under. Och linoljefärgen fäster på de flesta underlag sägs det ju. Vi får se om vi ångrar oss längs vägen.

På ena sidan av de flesta av våra dörrar finns en romb på mittenspegeln på den sidan av dörren som man ser när den står öppen. De är vackra tycker jag och jag kan inte komma på att jag sett dem på så många andra ställen, eller det är kanske någon annan som har? Vi har bytt plats på en del dörrar för att det bättre ska passa in i den nya planlösningen, men det gick i alla fall jämt upp så som ritningarna ser ut nu!


Länken hit är: Slipning av dörrar.

Verandaisolering

21 september 2008 kl. 20:28

Isolering

bloggbild
Oj, nu var det längesen jag uppdaterade här, iband räcker inte tiden och orken till allt. I går isolerade vi verandan. Väldigt skönt att ha det gjort, nu kan vi snart sätta upp pärlspont i verandataket och på väggarna i köket! Nu läcker det bara ut lite värme vid lunettfönsterna, så det blir mer lönt att elda i bakugnen och öppna spisen. Och det behövs nu när det börjar bli höstigare. Vi har visserligen beställt värmepump, men det dröjer ett tag innan den är installerad och klar att använda.


Länken hit är: Verandaisolering.