Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Isolering klar!

28 februari 2008 kl. 21:27

Tak

bloggbild

Äntligen är takisoleringen klar! Nu har det snöat lite hos oss kan man säga, fast det är cellulosa då - nedmalet tidningspapper. Det finns inga täta skikt i isoleringen, fukt kan transporteras, men isoleringsvärdet är bra. När man isolerar med den här typen av isolering behövs inte någon luftspalt, till mångas förvåning. Vi har valt att isolera i taket eftersom vi vill kunna ha vinden uppvärmd och ha öppet upp i nock i någon del av övervåningen. 

Nu ser vi fram emot roligare saker! Veranda, fönster, skorsten, uthus m.m. Först blir det lite fönsterrenovering till och sen ska det muras grund för verandan.

Bilder: tagna av JonasLänken hit är: Isolering klar!.

Isolering av yttertak

14 februari 2008 kl. 22:18

Tak

bloggbild
Äntligen några minusgrader i Skåne denna milda vinter! Så att det känns lite lönt att isolera yttertaket :). Just nu är det mest det som är på gång i Axebo, förberedelserna för denna isolering. En något frustrerad make har gett uttryck för att det tar rätt mycket längre tid än beräknat. Men så är det väl ibland. Sen ska det isoleras med cellulosa lösull (Thermofloc) från Ekoisolering. Miljö- och människovänligt. Och det brukar ju hänga ihop. Det är viktigt för huset att det inte är diffusionstätt med plastskikt eller liknande.

För att piffa upp isoleringsinlägget lite, så lägger jag in en gryningsbild i vintertid också.


Länken hit är: Isolering av yttertak.

Utomhusbelysning

6 februari 2008 kl. 21:18

El & armatur

bloggbild
Gysinge centrum för byggnadsvård har tillfälligt nedsatta priser på en del belysning. Vi passade på att beställa den vackra utomhuslampan Erkasgården. Fortfarande lite dyr, men den ska ju förhoppningsvis sitta länge på sin plats ovanför ytterdörren. Ska bli spännande när den kommer på posten! Passade på att beställa Gysinges handbok också. Härlig inspiration! Och vi kommer säkerligen att vilja beställa fler detaljer så småningom.

Bild: www.gysinge.nu


Länken hit är: Utomhusbelysning.

Strandfynd - klädhängare!

29 januari 2008 kl. 22:06

Inredningsdetaljer

bloggbild
Vilket vårväder vi hade i söndags! Det känns ju egentligen lite fel och för varmt så här i januari. Men vi var inte ensamma om att lapa sol under en promenad på stranden i Åhus om man säger så!

Jag gjorde ett strandfynd också! Gillar klädhängaren tree från Swedese, vilken har figurerat i en hel del tidningar, men de är ju tokdyra. Så detta kanske får kanske bli en billigare variant?! Så lent det blir, det som havet slipar. Ibland får man glädjas åt det lilla:)

Bild 3: från www.swedese.se


Länken hit är: Strandfynd - klädhängare!.

Glasveranda

27 januari 2008 kl. 21:14

Kök

bloggbild
I helgen har vi förberett för isolering av yttertaket. Lördagen var på sätt och vis en bra dag att vindäta på, för man kände var det blåste in:) Mindre bra var kanske att vi blev strömlösa mitt på dagen på grund av stormen, så arbetsdagen fick avslutas när det började skymma. Men det är väl inte fel ibland å andra sidan.

Helgen var inte så bildmässigt kul, så jag lägger in några bilder från förra helgens arbete med glasverandan istället. Vi har funderat på om vi skulle låta nytillverka en glasveranda, som blir en del av köket, eller försöka hitta en gammal. I höstas hittade vi glädjande nog en gammal via blocket. Det var lite av en chansning med mått och så, men vi har mätt upp det hela noggrannare nu och tror det ska fungera.
Hittills har mycket av fönsterrenoveringen bestått av pangande av vackra munblåsta rutor. Otroligt frustrerande. En bov i dramat har varit ett hemskt segt kitt, någon fogmassa kanske... Ett tips är att använda linoljekitt om man vill vara snäll mot dem som eventuellt kommer efter och vill renovera fönster. Det blir så mycket enklare då.

Bild 1 & 2: Delar av glasverandan. Dörren och överljuset tillhör vår veranda.
Bild 3 & 4: Fönsterrenovering
Bild 5: Bildbevis på att frun också är på bygget och i byggboden då och då :)


Länken hit är: Glasveranda.

Ytterdörrar

20 januari 2008 kl. 14:58

Dörrar

bloggbild
Vi har inte hittat de pardörrar som satt i huset förut, antagligen var de i dåligt skick. Men vi har sett bilder på dem och hittat ett par som ser ut att likna de ursprungliga. I går sattes de i huset och det ger en helt anna känsla att gå in genom en dörr än att bara knalla in genom dörrhålet!

Vi har funderat en del över färgvalet, till slut uteslutit blå och velat mellan ockragul och grön. Till slut föll valet på grön (tror vi...) och nu har vi provmålat två olika gröna linoljefärger. Den vänstra dörren i övedsgrön och den högra i köpenhamnsgrön. Hmm, vi får nog ta in lite experthjälp till färgsättningen. Svårt att få grepp om helheten innan panelen är på.


Länken hit är: Ytterdörrar.

Norra Skåne

15 januari 2008 kl. 19:43

Axebo.se

bloggbild
Idag var det en artikel om vårt husbygge i lokaltidningen Norra Skåne - Gammalt hus lever upp igen!

"Timmerstock har lagts till timmerstock och idag står grunden klar. Men enormt mycket arbete återstår fortfarande".

Nog är det så alltid. Men detta var lite skoj!

Bild: från www.nsk.se


Länken hit är: Norra Skåne.

En av två skorstenar

14 januari 2008 kl. 21:22

Tak

bloggbild
En av två skorstenar är klar, vilket underlättar eldningen så småningom. När vi tidigare proveldat bakugnen har det fungerat ganska bra ändå, men när huset blir tätare kan det lätt bli inpyrt utan skorsten:).

Utkragningarna är gjorda som man gjorde förr. Givetvis.


Länken hit är: En av två skorstenar.

Ny banner

14 januari 2008 kl. 19:20

Axebo.se

bloggbild
Tyckte det var på tiden att byta ut bannern överst på sidan från en bild innan huset monterades ner till en bild då det byggts upp! Problemet är kanske att man vill byta banner så fort det händer lite med bygget. Men nu kör vi med denna ett tag (tack för snabbt jobb, Jonas). Vad tycks?

Bild: Gammal banner


Länken hit är: Ny banner.

Trappa

9 januari 2008 kl. 21:27

Hall

bloggbild
Vi har testat att provisoriskt sätta upp den ursprungliga trappan. Den är vackert nött, men ganska brant. Uppför är det inga problem, det är väl mer att man inte springer ner direkt.

När huset monterades ner satt den rakt fram när man kom in i hallen. Vi funderar på att ha den där, i så fall blir baksidan synlig i köket och det kan vara lite mysigt. Eller så har vi tänkt att ha den utmed yttervägger till vänster när man kommer in. I så fall kan man dela den och sätta en avsats där den svänger. Det underlättar brantheten. Och den har varit delad en gång och suttit där vi ska ha salen - där finns det märken i timmerstockarna.

Eller så får vi helt enkelt tillverka en ny. Charm eller praktisk vardag?

Bild: trappan innan den monterades ner.
Länken hit är: Trappa.