Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Spännbock

30 mars 2008 kl. 21:01

Knuttimring

bloggbild
Tidigare var det en utbyggnad i köksdelen på huset  som hade drabbats av rötskador. Vi har tänkt oss att ha en glasveranda där. Då vi reste huset fick vi göra ett provisoriskt stöd för att bära bjälklagret mellan våningarna och hela timmerväggen.

I går byggde vi en spännbock som kan sägas vara en självbärande takstol som ersätter den tidigare lösningen. Det är en mycket smart metod som de använde sig av förr. Det innebär att vi slipper ha en limträbalk eller en järnbalk som riskerar att bli för stela delar i en timmerkonstruktion. Spännbocken tål rörelser och sättningar till en del. Den fungerar så att två bjälkar kilas i och med hjälp av långa bultar bär en tredje bjälke som i sin tur bär ett bjälklag. Spännbocken bär bjälklaget som blir tak i köket och ut i verandan.

Spännande med gamla hantverksmetoder!


Länken hit är: Spännbock.

Vår nu?

30 mars 2008 kl. 19:11

Tak

bloggbild
Efter den här påskvintern får vi hoppas att våren inte får fler bakslag. Men det är ju desto härligare när den väl kommer! Får årstiderna vara utpräglat våriga, somriga, höstiga och vintriga - då är vårt land som bäst tycker jag!

Vi planerade att göra färdigt skorsten nummer två måndagen innan påsk, men då snöade det oväntat! Vi sköt upp det hela, men det finns ju alltid annat att göra...

Bild 1: Utsikt över gårdsplanen och det halvfärdiga uthuset.
Bild 2: Den första skorstenen är inpackad för att inte skadas av frosten.
Bild 3: Skorsten nummer 2 på god väg.


Länken hit är: Vår nu?.

Skorsten nummer 2

11 mars 2008 kl. 20:46

Uppvärmning

bloggbild
Under denna veckan har vi hjälp av en riktig murare, Kenneth, för skorsten nummer två. Denna gången använder vi oss av nytt tegel, förutom ovan tak.

I söndags var vi på Hem & villa-mässa i Malmö och bokade in en halvtimmes gratis köksrådgivning med en inredare. Vi hade läst om att man kunde boka in olika rådgivningar och tog med oss lite ritningar ifall, ifall... Och det visade sig vara i grevens tid! Hon kom med den strålande idén att ha ett grovkök tillsammans med tvättstuga i anslutning till köket. Det förändrade vår planlösning lite grand då vi hade tänkt att ha sovrum i anslutning till köket. I det rummet skulle vi mura en öppen spis och då vi murar skorsten i veckan behövde vi bestämma oss med kanaler och så. Så nu kör vi helt enkelt på hennes linje och det känns jättebra!

Vi bokade in oss på en halvtimmes trädgårdsrådgivning också på den anslutande mässan "Skånsk trädgård". Det var också spännande! En mässa kan ju vara ganska tröttande, men detta var energikickar!


Länken hit är: Skorsten nummer 2.

Uthus

11 mars 2008 kl. 20:06

Tomt

bloggbild
Då huset är flyttat till en plats där det inte funnits något bostadshus tidigare så får vi själva skapa vår gårdsbild. Vi håller på med ett hus till för att ha något att göra:). Skämt åsido så blir nog detta uthus mycket praktiskt. Där ska vi bland annat ha värmepumpen och under byggtiden kan vi använda uthuset vid målning etc. Sen blir det nog en del ved här, cykelförråd, verkstad m.m. Och det bidrar till en trevlig gårdsmiljö!

Uthuset byggs med en modern regelstomme, men dörrar, fönster och panel blir mestadels gammalt återanvänt.


Länken hit är: Uthus.

Möbler med potential

5 mars 2008 kl. 22:20

Inredningsdetaljer

bloggbild
Skåpet och bordet fick vi i helgen! Om vi bara hittar lite tid att fixa med dem, så tror jag att det är möbler med potential! Skåpet och underredet på bordet får nog bli ljusgrå. Bordsskivan behöver limmas och fixas lite, men sen så...


Länken hit är: Möbler med potential.

Isolering klar!

28 februari 2008 kl. 21:27

Tak

bloggbild

Äntligen är takisoleringen klar! Nu har det snöat lite hos oss kan man säga, fast det är cellulosa då - nedmalet tidningspapper. Det finns inga täta skikt i isoleringen, fukt kan transporteras, men isoleringsvärdet är bra. När man isolerar med den här typen av isolering behövs inte någon luftspalt, till mångas förvåning. Vi har valt att isolera i taket eftersom vi vill kunna ha vinden uppvärmd och ha öppet upp i nock i någon del av övervåningen. 

Nu ser vi fram emot roligare saker! Veranda, fönster, skorsten, uthus m.m. Först blir det lite fönsterrenovering till och sen ska det muras grund för verandan.

Bilder: tagna av JonasLänken hit är: Isolering klar!.

Isolering av yttertak

14 februari 2008 kl. 22:18

Tak

bloggbild
Äntligen några minusgrader i Skåne denna milda vinter! Så att det känns lite lönt att isolera yttertaket :). Just nu är det mest det som är på gång i Axebo, förberedelserna för denna isolering. En något frustrerad make har gett uttryck för att det tar rätt mycket längre tid än beräknat. Men så är det väl ibland. Sen ska det isoleras med cellulosa lösull (Thermofloc) från Ekoisolering. Miljö- och människovänligt. Och det brukar ju hänga ihop. Det är viktigt för huset att det inte är diffusionstätt med plastskikt eller liknande.

För att piffa upp isoleringsinlägget lite, så lägger jag in en gryningsbild i vintertid också.


Länken hit är: Isolering av yttertak.

Utomhusbelysning

6 februari 2008 kl. 21:18

El & armatur

bloggbild
Gysinge centrum för byggnadsvård har tillfälligt nedsatta priser på en del belysning. Vi passade på att beställa den vackra utomhuslampan Erkasgården. Fortfarande lite dyr, men den ska ju förhoppningsvis sitta länge på sin plats ovanför ytterdörren. Ska bli spännande när den kommer på posten! Passade på att beställa Gysinges handbok också. Härlig inspiration! Och vi kommer säkerligen att vilja beställa fler detaljer så småningom.

Bild: www.gysinge.nu


Länken hit är: Utomhusbelysning.

Strandfynd - klädhängare!

29 januari 2008 kl. 22:06

Inredningsdetaljer

bloggbild
Vilket vårväder vi hade i söndags! Det känns ju egentligen lite fel och för varmt så här i januari. Men vi var inte ensamma om att lapa sol under en promenad på stranden i Åhus om man säger så!

Jag gjorde ett strandfynd också! Gillar klädhängaren tree från Swedese, vilken har figurerat i en hel del tidningar, men de är ju tokdyra. Så detta kanske får kanske bli en billigare variant?! Så lent det blir, det som havet slipar. Ibland får man glädjas åt det lilla:)

Bild 3: från www.swedese.se


Länken hit är: Strandfynd - klädhängare!.

Glasveranda

27 januari 2008 kl. 21:14

Kök

bloggbild
I helgen har vi förberett för isolering av yttertaket. Lördagen var på sätt och vis en bra dag att vindäta på, för man kände var det blåste in:) Mindre bra var kanske att vi blev strömlösa mitt på dagen på grund av stormen, så arbetsdagen fick avslutas när det började skymma. Men det är väl inte fel ibland å andra sidan.

Helgen var inte så bildmässigt kul, så jag lägger in några bilder från förra helgens arbete med glasverandan istället. Vi har funderat på om vi skulle låta nytillverka en glasveranda, som blir en del av köket, eller försöka hitta en gammal. I höstas hittade vi glädjande nog en gammal via blocket. Det var lite av en chansning med mått och så, men vi har mätt upp det hela noggrannare nu och tror det ska fungera.
Hittills har mycket av fönsterrenoveringen bestått av pangande av vackra munblåsta rutor. Otroligt frustrerande. En bov i dramat har varit ett hemskt segt kitt, någon fogmassa kanske... Ett tips är att använda linoljekitt om man vill vara snäll mot dem som eventuellt kommer efter och vill renovera fönster. Det blir så mycket enklare då.

Bild 1 & 2: Delar av glasverandan. Dörren och överljuset tillhör vår veranda.
Bild 3 & 4: Fönsterrenovering
Bild 5: Bildbevis på att frun också är på bygget och i byggboden då och då :)


Länken hit är: Glasveranda.