Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Golv och tak på tork

24 april 2008 kl. 20:47

Ingen kategori

bloggbild
Nu ligger en del av de gamla golvplanken och takbrädorna på tork. Vi kommer att behöva komplettera en del med både tak och golv, men kan använda det mesta. Det är rejäla plank en del!

Bild 1 & 2: Tak på tork
Bild 3, 4 & 5: Golv på tork. På bild fyra finns ett väggplank med också, med en fin tapet som vi inte upptäckt förrän nu.


Länken hit är: Golv och tak på tork.

Verandagrund och matkällare

24 april 2008 kl. 20:28

Kök

bloggbild
Verandagrunden är nu klar och vi har fått besked om att stommen för verandan ska vara klar från snickeriet efter Kristi Himmelsfärdshelgen. Under en del av  verandan kommer vi att göra till en enkel matkällare med lucka i köksgolvet. Där kommer vi att förvara allt det vi kommer att safta och sylta, haha, undrar just när det blir. Svärmor? Mamma?

Bild 1: Verandagrund
Bild 2: Det som ska bli matkällare
Bild 3: Nysådd åker framför huset - härligt att det i år kommer att vara säd där!
Bild 4: Vitsippor finns i mängder i vår bokbacke - men de är väl nästan på väg att blomma över nuLänken hit är: Verandagrund och matkällare.

Köksplanering!

16 april 2008 kl. 19:42

Kök

bloggbild
Kul! Med köksplanering alltså. Vi har börjat lite, lite med att regla upp väggen in till köket från hallen. Så nu har vi lite mer mått att utgå ifrån och åkte till Åraslövs snickeri i går för att planera köket. Massivt trä, mmm... Innan man ser priset så kan man ju alltid drömma. Och vi kommer inte att ha så hemskt mycket köksinredning, så det gör ju det hela mer överkomligt. Eventuellt.

Någon har efterfrågat mer helhet i rapporteringen från bygget. Just nu håller vi också på med:
- Uthus, väggar och tak ska målas.
- Fönsterfix. Renovering, glasning, målning, isättning i huset.
- Andra skorstenen precis klar. Vi väntar på plåtslagare.
- Murning av verandagrund på g.
- Elektrikern är också på g för en första planering.
- Vi har plockat ur stegen ur den gamla trappan för att låta en snickare sätta dem i ett nytt s.k. vagnstycke
- Kompletteringar av golvbjälklager och mellanbjälklager för att det var stort mellanrum mellan bjälkarna. Lite golvsvaj och knirr i all ära, men någon måtta får det vara. Dessutom behövde det byggas golvbjälklager runt sorstenar etc.
- Rördragningar och tillrättning av avlopp (ett rör hade redan satt sig...)
- I övrigt mycket småfix som behöver göras efterhand, drevning, mura högre fundament för öppen spis m.m.

Bild: Åraslövs snickeriLänken hit är: Köksplanering!.

Vårdträd

6 april 2008 kl. 20:23

Tomt

bloggbild
Vi har funderat ett tag på om vi skulle plantera ett vårdträd och vilken sorts träd vi skulle välja i så fall. Glasverandan i köket ligger i sydvästläge och kan behöva skuggas under varma sommardagar. Vilka träd tycker vi om? Vilka har som tradition använts som vårdträd? Ek, kastanj, lind, lönn, ask, alm... De två sista strök vi ganska snabbt, då de drabbats av en del sjuka.

Vi har helt kort konsulterat en del kunniga pesoner på området och fått en del uppslag. Men så fick vi en lind för ett tag sedan och behövde inte fundera så mycket längre! Både mamma och svärmor har beskrivit hur det susade eller sjöng härligt i linden i deras barndom. De är fantastiskt fina tycker jag. Men de kan bli 25-30 meter höga! Vi har planterat linden, men inte helt och hållet bestämt plats än. Det blir i alla fall inte framför verandan - där får det bli något i mindre storlek. Tips? Det får gärna vara fint på våren och med vackert rödgula löv på hösten.

Enligt wikipedia var vårdträdet i svensk folktro det stora dominerande trädet invid släktens gård, som troddes bära släktens lycka och välgång. Även om vi nu inte tror på det, så känns det roligt att följa ett träd under vår tid i Axebo.

Bild från www.odla.nu


Länken hit är: Vårdträd.

Färgterapi!

3 april 2008 kl. 20:18

Ingen kategori

bloggbild

I går gick jag några timmar tidigare från jobbet och åkte till huset för att måla. Underbart med dessa ljusa kvällar! Måla? kanske ni tänker. Nej, vi har inte riktigt kommit så långt med huset. Så jag går loss på uthuset i stället :).

I lördags hittade jag lite överblivna burkar hos svärfar med härlig specialkulörblandning i blått från Ottossons linoljefärg. Jag blandade med 50 % vit titan-zink och sen var det bara att måla, måla, måla. Och det fortsatte jag med igår. Det är härligt med färg! Jag tänkte att i uthuset kan man experimentera lite och prova någon färg. Blå är en sådan färg som jag tänkte att vi inte direkt kommer att använda så mycket i huset. Men jag fastnade för den här, så vi får väl se!

Svårt att återge på bild, men jag testar!Länken hit är: Färgterapi!.

Spännbock

30 mars 2008 kl. 21:01

Knuttimring

bloggbild
Tidigare var det en utbyggnad i köksdelen på huset  som hade drabbats av rötskador. Vi har tänkt oss att ha en glasveranda där. Då vi reste huset fick vi göra ett provisoriskt stöd för att bära bjälklagret mellan våningarna och hela timmerväggen.

I går byggde vi en spännbock som kan sägas vara en självbärande takstol som ersätter den tidigare lösningen. Det är en mycket smart metod som de använde sig av förr. Det innebär att vi slipper ha en limträbalk eller en järnbalk som riskerar att bli för stela delar i en timmerkonstruktion. Spännbocken tål rörelser och sättningar till en del. Den fungerar så att två bjälkar kilas i och med hjälp av långa bultar bär en tredje bjälke som i sin tur bär ett bjälklag. Spännbocken bär bjälklaget som blir tak i köket och ut i verandan.

Spännande med gamla hantverksmetoder!


Länken hit är: Spännbock.

Vår nu?

30 mars 2008 kl. 19:11

Tak

bloggbild
Efter den här påskvintern får vi hoppas att våren inte får fler bakslag. Men det är ju desto härligare när den väl kommer! Får årstiderna vara utpräglat våriga, somriga, höstiga och vintriga - då är vårt land som bäst tycker jag!

Vi planerade att göra färdigt skorsten nummer två måndagen innan påsk, men då snöade det oväntat! Vi sköt upp det hela, men det finns ju alltid annat att göra...

Bild 1: Utsikt över gårdsplanen och det halvfärdiga uthuset.
Bild 2: Den första skorstenen är inpackad för att inte skadas av frosten.
Bild 3: Skorsten nummer 2 på god väg.


Länken hit är: Vår nu?.

Skorsten nummer 2

11 mars 2008 kl. 20:46

Uppvärmning

bloggbild
Under denna veckan har vi hjälp av en riktig murare, Kenneth, för skorsten nummer två. Denna gången använder vi oss av nytt tegel, förutom ovan tak.

I söndags var vi på Hem & villa-mässa i Malmö och bokade in en halvtimmes gratis köksrådgivning med en inredare. Vi hade läst om att man kunde boka in olika rådgivningar och tog med oss lite ritningar ifall, ifall... Och det visade sig vara i grevens tid! Hon kom med den strålande idén att ha ett grovkök tillsammans med tvättstuga i anslutning till köket. Det förändrade vår planlösning lite grand då vi hade tänkt att ha sovrum i anslutning till köket. I det rummet skulle vi mura en öppen spis och då vi murar skorsten i veckan behövde vi bestämma oss med kanaler och så. Så nu kör vi helt enkelt på hennes linje och det känns jättebra!

Vi bokade in oss på en halvtimmes trädgårdsrådgivning också på den anslutande mässan "Skånsk trädgård". Det var också spännande! En mässa kan ju vara ganska tröttande, men detta var energikickar!


Länken hit är: Skorsten nummer 2.

Uthus

11 mars 2008 kl. 20:06

Tomt

bloggbild
Då huset är flyttat till en plats där det inte funnits något bostadshus tidigare så får vi själva skapa vår gårdsbild. Vi håller på med ett hus till för att ha något att göra:). Skämt åsido så blir nog detta uthus mycket praktiskt. Där ska vi bland annat ha värmepumpen och under byggtiden kan vi använda uthuset vid målning etc. Sen blir det nog en del ved här, cykelförråd, verkstad m.m. Och det bidrar till en trevlig gårdsmiljö!

Uthuset byggs med en modern regelstomme, men dörrar, fönster och panel blir mestadels gammalt återanvänt.


Länken hit är: Uthus.

Möbler med potential

5 mars 2008 kl. 22:20

Inredningsdetaljer

bloggbild
Skåpet och bordet fick vi i helgen! Om vi bara hittar lite tid att fixa med dem, så tror jag att det är möbler med potential! Skåpet och underredet på bordet får nog bli ljusgrå. Bordsskivan behöver limmas och fixas lite, men sen så...


Länken hit är: Möbler med potential.