Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Verandatak

20 maj 2008 kl. 19:49

Kök

bloggbild
Stommen till kökets glasveranda har börjat komma på plats och i helgen blev taket pappat och klart. Sen är det bara 12 fönster (inkl dörr) ā 10 rutor + överljus ovanför dörren som ska glasas, kittas och målas också =). Ja, alla rutor behöver inte kittas om, men ganska många. Vi kommer att njuta mycket av vår veranda när den är klar!

Det är ju dumt att inte ha något att göra... Så tänkte kanske den feta duvan som irrade sig in i huset och i panik flög ut genom (ja, genom) ett stort gammalt fint munblåst glas på övervåningen. Några timmars jobb till, men mest synd på det fina glaset... För alla djurvänner: duvan verkar ha klarat sig fint.

Tror inte jag visat den färdigmurade öppna spisen? Slänger med en bild här.


Länken hit är: Verandatak.

Knut i Axebo

16 maj 2008 kl. 18:52

Husets historia

bloggbild
Jag har haft lite mailväxling med Anita Hedin som vuxit upp som granne bredvid vårt Axebo-hus, där det ursprungligen stod. Hon skriver att det finns mycket att berätta om "Knut i Axebo", som han kallades, och hans fru Sigrid. Det var de som bodde i huset senast och flyttade ut 1966.

Knut var tydligen en mycket speciell person, ett original. Han var inte så noga med ordning, reda och hygien - inte heller hans fru. Hönsen gick ibland inne i köket och han spottade snus överallt, det var smutsigt och luktade inte så gott...

Ja, vi får väl skura våra golv extra noga! Och golvet i köket kunde vi ändå inte använda, men det gör kanske inte så mycket... Men han spelade dragspel och det låter ju trevligt!

Vi har också fått veta att han som sålde huset till Knut hette Arvid Karlsson. Kul att få ta del av lite mer av husets historia!


Länken hit är: Knut i Axebo.

Öppen spis

9 maj 2008 kl. 11:53

Uppvärmning

bloggbild
Då David har dille på det här med olika typer av eldstäder (jo, jag tycker också att det är fantastiskt härligt och tillhör ett gammalt hus, absolut) så är muraren hos oss i veckan igen och murar öppen spis. Tidigare var det vackra öppna spisar i stort sett i varje rum och vi försöker efterlikna en av dessa när vår öppna spis muras. Det går inte helt och hållet då de gjorde annorlunda med rökkanaler och så förr, men det blir nog fint tror jag. Inuti spisen murar vi med gammalt tegel, då det kan komma att synas en del.


Länken hit är: Öppen spis.

Sällskapet Nellorna

9 maj 2008 kl. 11:18

Ätbart

bloggbild
I helgen som gick var vi en sväng på Kullen, västra Skåne. På söndagen hamnade vi på "Nässlans dag" som arrangerades för tredje året i rad i Södåkra av ett tiotal kvinnor som kallar sig Sällskapet Nellorna. De ägnar sig åt att ta fram allt möjligt med nässlor som ingrediens.

Att nässelsoppa är nyttigt har man ju alltid vetat, men att man kunde komma på så här många användningsområden hade jag aldrig kunnat gissa! Nässelschampo, nässelsalt (smart sätt att få i sig nyttiga mineraler, blanda torkade nässlor med grovt salt), bröd med torkade nässlor, pesto där basilikan är utbytt mot nässlor, de färgade garn etc, etc. Kul och kreativt! Och det bästa utav allt - nässlan är ju gratis! Och vi har en hel del hos oss...

Vi fick smaka en nässelsoppa som gjorts på samma recept som den som serverades på nobelmiddagen 1991. Supergott! Här kommer receptet till 6 personer:

1 msk smör
3/4 dl finhackad gul lök
3/4 msk vetemjöl
6 dl kalv- eller grönsaksbuljong
350 g förvällda, finhackade nässlor
1 krm torkad hackad fänkål
1 tsk hackad körvel
1/2 krm vitpeppar
1 msk finskuren gräslök
2 dl vispgrädde
ev. salt

Blanchera nässlorna i kokande saltat vatten (de behåller färgen bättre då). Häll av blancheringsvattnet och kallspola. Kör nässlorna i matberedare till en puré eller finhacka dem.

Smält smöret och fräs löken så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Pudra över vetesmjölet. Rör om och hetta upp. Späd med buljongen under omrörning. Låt soppan koka upp och sedan sjuda några minuter. Lägg i de hackade nässlorna. Krydda med fänkål, körvel, peppar och gräslök. Häll i grädden och låt soppan koka upp. Servera soppan varm med hårdkokta äggklyftor och garnera med storbladig persilja.

Vi fick den serverad med lite smulad ädelost istället för ägg - smarrigt.


Länken hit är: Sällskapet Nellorna.

Vedspisen som ny

4 maj 2008 kl. 20:54

Kök

bloggbild
Otroligt! Att denna gamla, tidigare så rostiga vedspis som stått i huset kunde bli så här! Fantastiskt fin tycker vi. Det har vi Morfars kammare i Tollarp att tacka för. Nu längtar vi efter att sätta in den och börja elda.

Bilder: Efter & före


Länken hit är: Vedspisen som ny.

Golv och tak på tork

24 april 2008 kl. 20:47

Ingen kategori

bloggbild
Nu ligger en del av de gamla golvplanken och takbrädorna på tork. Vi kommer att behöva komplettera en del med både tak och golv, men kan använda det mesta. Det är rejäla plank en del!

Bild 1 & 2: Tak på tork
Bild 3, 4 & 5: Golv på tork. På bild fyra finns ett väggplank med också, med en fin tapet som vi inte upptäckt förrän nu.


Länken hit är: Golv och tak på tork.

Verandagrund och matkällare

24 april 2008 kl. 20:28

Kök

bloggbild
Verandagrunden är nu klar och vi har fått besked om att stommen för verandan ska vara klar från snickeriet efter Kristi Himmelsfärdshelgen. Under en del av  verandan kommer vi att göra till en enkel matkällare med lucka i köksgolvet. Där kommer vi att förvara allt det vi kommer att safta och sylta, haha, undrar just när det blir. Svärmor? Mamma?

Bild 1: Verandagrund
Bild 2: Det som ska bli matkällare
Bild 3: Nysådd åker framför huset - härligt att det i år kommer att vara säd där!
Bild 4: Vitsippor finns i mängder i vår bokbacke - men de är väl nästan på väg att blomma över nuLänken hit är: Verandagrund och matkällare.

Köksplanering!

16 april 2008 kl. 19:42

Kök

bloggbild
Kul! Med köksplanering alltså. Vi har börjat lite, lite med att regla upp väggen in till köket från hallen. Så nu har vi lite mer mått att utgå ifrån och åkte till Åraslövs snickeri i går för att planera köket. Massivt trä, mmm... Innan man ser priset så kan man ju alltid drömma. Och vi kommer inte att ha så hemskt mycket köksinredning, så det gör ju det hela mer överkomligt. Eventuellt.

Någon har efterfrågat mer helhet i rapporteringen från bygget. Just nu håller vi också på med:
- Uthus, väggar och tak ska målas.
- Fönsterfix. Renovering, glasning, målning, isättning i huset.
- Andra skorstenen precis klar. Vi väntar på plåtslagare.
- Murning av verandagrund på g.
- Elektrikern är också på g för en första planering.
- Vi har plockat ur stegen ur den gamla trappan för att låta en snickare sätta dem i ett nytt s.k. vagnstycke
- Kompletteringar av golvbjälklager och mellanbjälklager för att det var stort mellanrum mellan bjälkarna. Lite golvsvaj och knirr i all ära, men någon måtta får det vara. Dessutom behövde det byggas golvbjälklager runt sorstenar etc.
- Rördragningar och tillrättning av avlopp (ett rör hade redan satt sig...)
- I övrigt mycket småfix som behöver göras efterhand, drevning, mura högre fundament för öppen spis m.m.

Bild: Åraslövs snickeriLänken hit är: Köksplanering!.

Vårdträd

6 april 2008 kl. 20:23

Tomt

bloggbild
Vi har funderat ett tag på om vi skulle plantera ett vårdträd och vilken sorts träd vi skulle välja i så fall. Glasverandan i köket ligger i sydvästläge och kan behöva skuggas under varma sommardagar. Vilka träd tycker vi om? Vilka har som tradition använts som vårdträd? Ek, kastanj, lind, lönn, ask, alm... De två sista strök vi ganska snabbt, då de drabbats av en del sjuka.

Vi har helt kort konsulterat en del kunniga pesoner på området och fått en del uppslag. Men så fick vi en lind för ett tag sedan och behövde inte fundera så mycket längre! Både mamma och svärmor har beskrivit hur det susade eller sjöng härligt i linden i deras barndom. De är fantastiskt fina tycker jag. Men de kan bli 25-30 meter höga! Vi har planterat linden, men inte helt och hållet bestämt plats än. Det blir i alla fall inte framför verandan - där får det bli något i mindre storlek. Tips? Det får gärna vara fint på våren och med vackert rödgula löv på hösten.

Enligt wikipedia var vårdträdet i svensk folktro det stora dominerande trädet invid släktens gård, som troddes bära släktens lycka och välgång. Även om vi nu inte tror på det, så känns det roligt att följa ett träd under vår tid i Axebo.

Bild från www.odla.nu


Länken hit är: Vårdträd.

Färgterapi!

3 april 2008 kl. 20:18

Ingen kategori

bloggbild

I går gick jag några timmar tidigare från jobbet och åkte till huset för att måla. Underbart med dessa ljusa kvällar! Måla? kanske ni tänker. Nej, vi har inte riktigt kommit så långt med huset. Så jag går loss på uthuset i stället :).

I lördags hittade jag lite överblivna burkar hos svärfar med härlig specialkulörblandning i blått från Ottossons linoljefärg. Jag blandade med 50 % vit titan-zink och sen var det bara att måla, måla, måla. Och det fortsatte jag med igår. Det är härligt med färg! Jag tänkte att i uthuset kan man experimentera lite och prova någon färg. Blå är en sådan färg som jag tänkte att vi inte direkt kommer att använda så mycket i huset. Men jag fastnade för den här, så vi får väl se!

Svårt att återge på bild, men jag testar!Länken hit är: Färgterapi!.