Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Golvläggning

30 juni 2008 kl. 21:46

Kök

bloggbild
Vi har börjat lägga golv i köket! Vi har ju kommit jättelångt! Och det är jättemycket kvar, men ändå. Golvet i köket var långt ifrån komplett då det varit två bakugnar där bland annat, så här blir det nytt golv. Vi har tänkt att måla det ljusgrått så småningom.

Annars håller vi på och tätar en massa och sista fönstret i glasverandan är precis färdigglasat och kittat. Det kommer nog att göra en hel del när de kommer på plats. I stället för plasten som hänger för fönsterna nu. En vecka till semestern, då ska även jag (Emma) få spendera en hel del tid vid huset - det ser jag fram emot!


Länken hit är: Golvläggning.

Golvisolering med cellulosa

15 juni 2008 kl. 16:43

Isolering

bloggbild
I veckan drog rörmokare och elektriker alla rör som behöver ligga i golvbjälklagret, så i helgen kunde vi isolera. Otroligt vad rör det blir! Ganska roligt att spruta in cellulosa i alla skrymslen och vrår... Tyvärr strejkade maskinen på eftermiddagen, så vi blev typiskt nog inte klara - men, det som är gjort är gjort i alla fall.

Bild 1: Dammigt, men smidigt
Bild 2: Vi hade god hjälp av brorsonen Henning
Bild 3: Några av alla dessa rör


Länken hit är: Golvisolering med cellulosa.

Loppis- och auktionstid!

4 juni 2008 kl. 22:16

Inredningsdetaljer

bloggbild
Underbart! Det är nu den börjar! Loppissäsongen alltså. Jag smygstartade med några köp via nätauktionen tradera (för första gången), gick vidare till ett loppis/antikställe och sist ut var det auktion. Några fynd visas här och fler kommer kanske!

Bild 1: Jag gillar verkligen Gustavsbergs bruna "fasan"-kaffekoppar. Men de har inte varit helt enkla att få tag på, så när jag kunde köpa fem på en gång från tradera så var det skoj!
Bild 2: Lite färg och sen blir den nog fin (taskig bild)


Länken hit är: Loppis- och auktionstid!.

Uppregling av väggar

4 juni 2008 kl. 22:05

Ingen kategori

bloggbild
I helgen gick vi igenom hur vi ville ha golv, väggar och tak i alla rum i bottenvåningen. Det var på tiden av alla möjliga anledningar. Rörmokaren och elektrikern behöver veta och även vid uppreglingen av väggarna, så behöver vi veta hur vi vill ha det.

Det landar på alla möjliga varianter kan man säga. Pärlspont från golv till tak i köket, bröstlist i fönsternivå i salen med liggande brädor nedtill, lerklinade väggar och tapet upptill. Eventuellt schablonmålning... En sak vi inte reflekterat så mycket över innan är att det kanske inte är så dumt att ibland skilja på ytterväggar och uppreglade innerväggar, t.ex. synligt målat timmer på ytterväggar i ett rum och tapet på innerväggarna i samma rum. Men man ska väl inte blanda helt vitt och brett förstås. Det är trevligt om i alla fall en del av ytterväggarna har timret synligt eller i alla fall liggande brädor, som visar husets karaktär. Och det är viktigt att det finns några genomgående drag i huset, som håller ihop det.

Bild 1: Badrummet ska ha stående brädor
Bild 2: Vy från sovrummet in i grovkök/tvättstuga
Bild 3: Grovkök/tvättstuga
Bild 4: Skördetid på åkern framför huset


Länken hit är: Uppregling av väggar.

Verandatak

20 maj 2008 kl. 19:49

Kök

bloggbild
Stommen till kökets glasveranda har börjat komma på plats och i helgen blev taket pappat och klart. Sen är det bara 12 fönster (inkl dörr) ā 10 rutor + överljus ovanför dörren som ska glasas, kittas och målas också =). Ja, alla rutor behöver inte kittas om, men ganska många. Vi kommer att njuta mycket av vår veranda när den är klar!

Det är ju dumt att inte ha något att göra... Så tänkte kanske den feta duvan som irrade sig in i huset och i panik flög ut genom (ja, genom) ett stort gammalt fint munblåst glas på övervåningen. Några timmars jobb till, men mest synd på det fina glaset... För alla djurvänner: duvan verkar ha klarat sig fint.

Tror inte jag visat den färdigmurade öppna spisen? Slänger med en bild här.


Länken hit är: Verandatak.

Knut i Axebo

16 maj 2008 kl. 18:52

Husets historia

bloggbild
Jag har haft lite mailväxling med Anita Hedin som vuxit upp som granne bredvid vårt Axebo-hus, där det ursprungligen stod. Hon skriver att det finns mycket att berätta om "Knut i Axebo", som han kallades, och hans fru Sigrid. Det var de som bodde i huset senast och flyttade ut 1966.

Knut var tydligen en mycket speciell person, ett original. Han var inte så noga med ordning, reda och hygien - inte heller hans fru. Hönsen gick ibland inne i köket och han spottade snus överallt, det var smutsigt och luktade inte så gott...

Ja, vi får väl skura våra golv extra noga! Och golvet i köket kunde vi ändå inte använda, men det gör kanske inte så mycket... Men han spelade dragspel och det låter ju trevligt!

Vi har också fått veta att han som sålde huset till Knut hette Arvid Karlsson. Kul att få ta del av lite mer av husets historia!


Länken hit är: Knut i Axebo.

Öppen spis

9 maj 2008 kl. 11:53

Uppvärmning

bloggbild
Då David har dille på det här med olika typer av eldstäder (jo, jag tycker också att det är fantastiskt härligt och tillhör ett gammalt hus, absolut) så är muraren hos oss i veckan igen och murar öppen spis. Tidigare var det vackra öppna spisar i stort sett i varje rum och vi försöker efterlikna en av dessa när vår öppna spis muras. Det går inte helt och hållet då de gjorde annorlunda med rökkanaler och så förr, men det blir nog fint tror jag. Inuti spisen murar vi med gammalt tegel, då det kan komma att synas en del.


Länken hit är: Öppen spis.

Sällskapet Nellorna

9 maj 2008 kl. 11:18

Ätbart

bloggbild
I helgen som gick var vi en sväng på Kullen, västra Skåne. På söndagen hamnade vi på "Nässlans dag" som arrangerades för tredje året i rad i Södåkra av ett tiotal kvinnor som kallar sig Sällskapet Nellorna. De ägnar sig åt att ta fram allt möjligt med nässlor som ingrediens.

Att nässelsoppa är nyttigt har man ju alltid vetat, men att man kunde komma på så här många användningsområden hade jag aldrig kunnat gissa! Nässelschampo, nässelsalt (smart sätt att få i sig nyttiga mineraler, blanda torkade nässlor med grovt salt), bröd med torkade nässlor, pesto där basilikan är utbytt mot nässlor, de färgade garn etc, etc. Kul och kreativt! Och det bästa utav allt - nässlan är ju gratis! Och vi har en hel del hos oss...

Vi fick smaka en nässelsoppa som gjorts på samma recept som den som serverades på nobelmiddagen 1991. Supergott! Här kommer receptet till 6 personer:

1 msk smör
3/4 dl finhackad gul lök
3/4 msk vetemjöl
6 dl kalv- eller grönsaksbuljong
350 g förvällda, finhackade nässlor
1 krm torkad hackad fänkål
1 tsk hackad körvel
1/2 krm vitpeppar
1 msk finskuren gräslök
2 dl vispgrädde
ev. salt

Blanchera nässlorna i kokande saltat vatten (de behåller färgen bättre då). Häll av blancheringsvattnet och kallspola. Kör nässlorna i matberedare till en puré eller finhacka dem.

Smält smöret och fräs löken så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Pudra över vetesmjölet. Rör om och hetta upp. Späd med buljongen under omrörning. Låt soppan koka upp och sedan sjuda några minuter. Lägg i de hackade nässlorna. Krydda med fänkål, körvel, peppar och gräslök. Häll i grädden och låt soppan koka upp. Servera soppan varm med hårdkokta äggklyftor och garnera med storbladig persilja.

Vi fick den serverad med lite smulad ädelost istället för ägg - smarrigt.


Länken hit är: Sällskapet Nellorna.

Vedspisen som ny

4 maj 2008 kl. 20:54

Kök

bloggbild
Otroligt! Att denna gamla, tidigare så rostiga vedspis som stått i huset kunde bli så här! Fantastiskt fin tycker vi. Det har vi Morfars kammare i Tollarp att tacka för. Nu längtar vi efter att sätta in den och börja elda.

Bilder: Efter & före


Länken hit är: Vedspisen som ny.

Golv och tak på tork

24 april 2008 kl. 20:47

Ingen kategori

bloggbild
Nu ligger en del av de gamla golvplanken och takbrädorna på tork. Vi kommer att behöva komplettera en del med både tak och golv, men kan använda det mesta. Det är rejäla plank en del!

Bild 1 & 2: Tak på tork
Bild 3, 4 & 5: Golv på tork. På bild fyra finns ett väggplank med också, med en fin tapet som vi inte upptäckt förrän nu.


Länken hit är: Golv och tak på tork.