Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Norra Skåne - igen!

26 augusti 2008 kl. 19:50

Ingen kategori

bloggbild
Oj, nu följer Norra Skåne upp sitt tidigare reportage om vårt husbygge. I tidningen i morgon...

Bild: www.nsk.se


Länken hit är: Norra Skåne - igen!.

Lerklining

24 augusti 2008 kl. 21:10

Hall

bloggbild
Lite bilder från veckans och helgens arbete. Vi har bland annat testat på att lerklina en vägg i hallen - och vi fick god hjälp (se bilder)! En del av arbetet är lite som att kasta snöboll på väggen, fast med lera då!

Lerklina kan man göra av olika anledningar. Det ger ett bra inomhusklimat och används som tätning (mot luft, möss, insekter). Man kan, som vi gör i hallen, lerklina bakom väggbeklädnaden, men man kan också använda lerväggen som underlag för tapetsering. Man kan blanda i pigment i lerblandningen och ha det som det är, eller så kan man måla på den. Vi ska antagligen lerklina som underlag för tapetsering eller stänkmålning också.

Vi testade en blandning i hallen som bestod av mager lera: 1 del lera, 5 delar murgrus, ganska mycket cellulosa  och vatten. Cellulosa är lösullsisolering, men man kan använda andra material som armering, t.ex. hästhår eller halm, men då jag är allergisk vågar vi inte göra det.

Bild 1-3: Brorsbarnen Henning och Klara var duktiga på att lerklina! De fuktade väggen, kastade lerbollar och fixade till det hela med murslevar.
Bild 4-5: Vi vill göra så lite inverkningar på timmerkonstruktionen som möjligt, men vi har sågat upp ett hål på gaveln för groventré (där var ett fönster tidigare). Nu är dörren på plats, en spegeldörr klädd med gamla brädor på utsidan.
Bild 6: Vägen börjar bli höstig med äpplen och rönnbär


Länken hit är: Lerklining.

Synliga timmerväggar

17 augusti 2008 kl. 21:58

Knuttimring

bloggbild
I helgen började jag att skrubba rent några timmerväggar som vi tänkt ha synliga. Gamla tapetrester ska bort och en massa nubb och spik. En vägg i badrummet är klar och vi är en bit på väg med de två väggar i sovrummet som vi kommer att ha synliga. Vi har inte bestämt än om de ska vara som de är eller om vi ska måla dem. Det känns bra att man någonstans ser husets timmerstomme, men det blir inte många timmerväggar synliga, någon på ovanvåningen också troligtvis.

David har slipat takbrädor, funderat på olika lösningar med gamla golvbrädor och uppregling för skafferi. och förberett för kakelugnsmakaren som vi hoppas kommer snart. Vi har också funderat en del på verandans tak - plåt eller papp? Det är först och främst en ekonomisk fråga, men det lutar nog ändå åt det mer hållbara plåttaket. Och då tror vi att det blir engelskt rött, möjligen svart, vi ska se prover på det inom kort.


Länken hit är: Synliga timmerväggar.

I trappan

11 augusti 2008 kl. 20:16

Ingen kategori

bloggbild
Vår gamla trappa har hamnat som omslagsbild på en novellsamling! Den heter passande nog "I trappan", är skriven av Göran Strömqvist och utgiven av Vulkan. Kul med nya kontakter via bloggen!

Trappan kommer tyvärr inte att finnas i huset i detta ursprungliga fina, men branta skick. De vackert nötta stegen finns nu hos en snickare som ska använda dem i en ny  trappa.

David har varit igång på bygget en vecka till, men ska börja jobba i morgon igen efter 14 månaders byggande på heltid. Vi får väl se i vilken takt bygget framskrider i höst...


Länken hit är: I trappan.

Två golv klara

13 juli 2008 kl. 22:20

Kök

bloggbild
Det nya golvet i köket är i princip klart. I sovrummet börjar det också arta sig. Där lägger vi in ett av husets gamla golv (egentligen en mix av två golv), vilket tar lite längre tid. Men det har också kommit en bra bit på vägen.

Nu tar vi semester från bygget och önskar en trevlig sommar med en bild från Lennarts åker framför huset!


Länken hit är: Två golv klara.

Fönster i glasverandan

13 juli 2008 kl. 21:57

Kök

bloggbild
Fönsterna är isatta i glasverandan - vilken skillnad det blev när plasten togs bort! Jag tror att jag skrivit om det innan, men vi köpte fönster och dörrar i Jönköping, via Blocket. Stommen har vi låtit en snickare göra.

Här kommer vi nog att njuta mycket av utsikten. Jodå, det är en del fönster att putsa, vilket en del kommenterat, men det får det helt klart vara värt!


Länken hit är: Fönster i glasverandan.

Oväntat och en gammal diskbänk

13 juli 2008 kl. 21:33

Ingen kategori

bloggbild
Bilden visar mig ( Emma) som spikar råspont och mamma Gerd som kapar bitar - oväntat! Men kul.

Vi hittade en gammal diskbänk hos svärfar Folke som troligvis stått på Glimåkra folkhögskola en gång i tiden (bild 2). Efter en hel del skrubbande och bortskrapande av gammal färg så blev den ganska fin! Nu ska vi bara måla de rostiga benen. Vi ska ha diskbänken i grovköket/tvättstugan. Vet inte riktigt vad vi ska ha alla hoarna till, men det blir nog bra:). Gillar gallret under väldigt mycket. Tänkte att man kan ha något tyg att dra för så småningom.
Länken hit är: Oväntat och en gammal diskbänk.

Golvläggning

30 juni 2008 kl. 21:46

Kök

bloggbild
Vi har börjat lägga golv i köket! Vi har ju kommit jättelångt! Och det är jättemycket kvar, men ändå. Golvet i köket var långt ifrån komplett då det varit två bakugnar där bland annat, så här blir det nytt golv. Vi har tänkt att måla det ljusgrått så småningom.

Annars håller vi på och tätar en massa och sista fönstret i glasverandan är precis färdigglasat och kittat. Det kommer nog att göra en hel del när de kommer på plats. I stället för plasten som hänger för fönsterna nu. En vecka till semestern, då ska även jag (Emma) få spendera en hel del tid vid huset - det ser jag fram emot!


Länken hit är: Golvläggning.

Golvisolering med cellulosa

15 juni 2008 kl. 16:43

Isolering

bloggbild
I veckan drog rörmokare och elektriker alla rör som behöver ligga i golvbjälklagret, så i helgen kunde vi isolera. Otroligt vad rör det blir! Ganska roligt att spruta in cellulosa i alla skrymslen och vrår... Tyvärr strejkade maskinen på eftermiddagen, så vi blev typiskt nog inte klara - men, det som är gjort är gjort i alla fall.

Bild 1: Dammigt, men smidigt
Bild 2: Vi hade god hjälp av brorsonen Henning
Bild 3: Några av alla dessa rör


Länken hit är: Golvisolering med cellulosa.

Loppis- och auktionstid!

4 juni 2008 kl. 22:16

Inredningsdetaljer

bloggbild
Underbart! Det är nu den börjar! Loppissäsongen alltså. Jag smygstartade med några köp via nätauktionen tradera (för första gången), gick vidare till ett loppis/antikställe och sist ut var det auktion. Några fynd visas här och fler kommer kanske!

Bild 1: Jag gillar verkligen Gustavsbergs bruna "fasan"-kaffekoppar. Men de har inte varit helt enkla att få tag på, så när jag kunde köpa fem på en gång från tradera så var det skoj!
Bild 2: Lite färg och sen blir den nog fin (taskig bild)


Länken hit är: Loppis- och auktionstid!.