Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Smått och gott

21 september 2008 kl. 21:06

Ingen kategori

bloggbild
Kom på att jag kanske ska skriva lite om vad som är på gång framöver:
  • I nästa vecka ska de komma från Åraslövs snickeri för att mäta ordentligt för köket som vi beställt från dem.
  • I badrummet är det kvar en del att snickra av den ena väggens stående panel, men sedan finns där golv, väggar och tak! Lite smådetaljer ska ju till förstås som vatten, dusch, tvättställ, toa, men det är en god bit på väg :).
  • Äppelträdet som David fick i födelsedagspresent ska planteras. Aroma. Vårt första fruktträd.
  • VI har bokat in en tid med en arkitekt för rådgivning om färgsättningen. Vi har en hel del tankar och idéer, men de kan nog behöva utmanas och det här med helheter är ju alltid svårt.
  • I nästa vecka ska vi förhoppningsvis börja att lägga något av innertaken, kanske i grovkök eller sovrum. Vi har en massa takbrädor på tork som är rengjorda från limfärg med hjälp av högtryckstvätten.
  • Golvet på gästtoan är också på g.
  • Småfix, småfix, småfix
Bild: Detta inlägg får piffas upp lite med en bild på en jättevacker bukett som jag fick idag. Tack Irene! Det tråkiga blixtfotot gör den inte rättvisa, men den lyser upp här! Kärleksört vill jag ha i trädgården. Vad är det vita för blomma Irene? 

PS. Det har öppnat en loppis på vår gata, jippie! Tyvärr var där mest skräp när jag tittade in, men det kanske blir bättre.


Länken hit är: Smått och gott.

Slipning av dörrar

21 september 2008 kl. 20:41

Dörrar

bloggbild
Jag har börjat skrapa bort gammal färg från dörrarna. Det är intressant att se vilka färglager som döljer sig under den synliga färgen. Vi tar bara bort den färg som sitter löst och slipar sedan. Visst kan man slita med varmluftspistol, men jag tror vi skippar det.

Dels är det som sagt kul att kunna gå tillbaka och se tidigare färger, dels tycker jag att det ser rätt trevligt ut när ytan inte är helt jämn, när man ser att det finns färglager under. Och linoljefärgen fäster på de flesta underlag sägs det ju. Vi får se om vi ångrar oss längs vägen.

På ena sidan av de flesta av våra dörrar finns en romb på mittenspegeln på den sidan av dörren som man ser när den står öppen. De är vackra tycker jag och jag kan inte komma på att jag sett dem på så många andra ställen, eller det är kanske någon annan som har? Vi har bytt plats på en del dörrar för att det bättre ska passa in i den nya planlösningen, men det gick i alla fall jämt upp så som ritningarna ser ut nu!


Länken hit är: Slipning av dörrar.

Verandaisolering

21 september 2008 kl. 20:28

Isolering

bloggbild
Oj, nu var det längesen jag uppdaterade här, iband räcker inte tiden och orken till allt. I går isolerade vi verandan. Väldigt skönt att ha det gjort, nu kan vi snart sätta upp pärlspont i verandataket och på väggarna i köket! Nu läcker det bara ut lite värme vid lunettfönsterna, så det blir mer lönt att elda i bakugnen och öppna spisen. Och det behövs nu när det börjar bli höstigare. Vi har visserligen beställt värmepump, men det dröjer ett tag innan den är installerad och klar att använda.


Länken hit är: Verandaisolering.

Lunettfönster

4 september 2008 kl. 20:56

Fönster

bloggbild
Nu är alla fönster på plats! Även våra nybeställda lunettfönster. Från början var det mindre kvadratiska fönster på vindsvåningen, men de var i dåligt skick. Och vi valde nu istället att sätta in lunettfönster, eller halvmånefönster, vilket också var vanligt på smålandshusen. Och jag har tyckt om den typen av fönster sedan jag var liten, så det är lite kul att bara kunna bestämma att man vill ha sådana! Hmm, det hade varit fantastiskt fint att ha öppet upp i nock i något av gavelrummen egentligen, så att man ser dem inifrån, men det ingår inte i planerna...

Bild 1: Grundmålning.
Bild 2: Jag hann inte fota innan fönstret täcktes in. Det är inte tätat och isolerat runtomkring än.
Bild 3: Den lerklinade väggen har torkat


Länken hit är: Lunettfönster.

Norra Skåne - igen!

26 augusti 2008 kl. 19:50

Ingen kategori

bloggbild
Oj, nu följer Norra Skåne upp sitt tidigare reportage om vårt husbygge. I tidningen i morgon...

Bild: www.nsk.se


Länken hit är: Norra Skåne - igen!.

Lerklining

24 augusti 2008 kl. 21:10

Hall

bloggbild
Lite bilder från veckans och helgens arbete. Vi har bland annat testat på att lerklina en vägg i hallen - och vi fick god hjälp (se bilder)! En del av arbetet är lite som att kasta snöboll på väggen, fast med lera då!

Lerklina kan man göra av olika anledningar. Det ger ett bra inomhusklimat och används som tätning (mot luft, möss, insekter). Man kan, som vi gör i hallen, lerklina bakom väggbeklädnaden, men man kan också använda lerväggen som underlag för tapetsering. Man kan blanda i pigment i lerblandningen och ha det som det är, eller så kan man måla på den. Vi ska antagligen lerklina som underlag för tapetsering eller stänkmålning också.

Vi testade en blandning i hallen som bestod av mager lera: 1 del lera, 5 delar murgrus, ganska mycket cellulosa  och vatten. Cellulosa är lösullsisolering, men man kan använda andra material som armering, t.ex. hästhår eller halm, men då jag är allergisk vågar vi inte göra det.

Bild 1-3: Brorsbarnen Henning och Klara var duktiga på att lerklina! De fuktade väggen, kastade lerbollar och fixade till det hela med murslevar.
Bild 4-5: Vi vill göra så lite inverkningar på timmerkonstruktionen som möjligt, men vi har sågat upp ett hål på gaveln för groventré (där var ett fönster tidigare). Nu är dörren på plats, en spegeldörr klädd med gamla brädor på utsidan.
Bild 6: Vägen börjar bli höstig med äpplen och rönnbär


Länken hit är: Lerklining.

Synliga timmerväggar

17 augusti 2008 kl. 21:58

Knuttimring

bloggbild
I helgen började jag att skrubba rent några timmerväggar som vi tänkt ha synliga. Gamla tapetrester ska bort och en massa nubb och spik. En vägg i badrummet är klar och vi är en bit på väg med de två väggar i sovrummet som vi kommer att ha synliga. Vi har inte bestämt än om de ska vara som de är eller om vi ska måla dem. Det känns bra att man någonstans ser husets timmerstomme, men det blir inte många timmerväggar synliga, någon på ovanvåningen också troligtvis.

David har slipat takbrädor, funderat på olika lösningar med gamla golvbrädor och uppregling för skafferi. och förberett för kakelugnsmakaren som vi hoppas kommer snart. Vi har också funderat en del på verandans tak - plåt eller papp? Det är först och främst en ekonomisk fråga, men det lutar nog ändå åt det mer hållbara plåttaket. Och då tror vi att det blir engelskt rött, möjligen svart, vi ska se prover på det inom kort.


Länken hit är: Synliga timmerväggar.

I trappan

11 augusti 2008 kl. 20:16

Ingen kategori

bloggbild
Vår gamla trappa har hamnat som omslagsbild på en novellsamling! Den heter passande nog "I trappan", är skriven av Göran Strömqvist och utgiven av Vulkan. Kul med nya kontakter via bloggen!

Trappan kommer tyvärr inte att finnas i huset i detta ursprungliga fina, men branta skick. De vackert nötta stegen finns nu hos en snickare som ska använda dem i en ny  trappa.

David har varit igång på bygget en vecka till, men ska börja jobba i morgon igen efter 14 månaders byggande på heltid. Vi får väl se i vilken takt bygget framskrider i höst...


Länken hit är: I trappan.

Två golv klara

13 juli 2008 kl. 22:20

Kök

bloggbild
Det nya golvet i köket är i princip klart. I sovrummet börjar det också arta sig. Där lägger vi in ett av husets gamla golv (egentligen en mix av två golv), vilket tar lite längre tid. Men det har också kommit en bra bit på vägen.

Nu tar vi semester från bygget och önskar en trevlig sommar med en bild från Lennarts åker framför huset!


Länken hit är: Två golv klara.

Fönster i glasverandan

13 juli 2008 kl. 21:57

Kök

bloggbild
Fönsterna är isatta i glasverandan - vilken skillnad det blev när plasten togs bort! Jag tror att jag skrivit om det innan, men vi köpte fönster och dörrar i Jönköping, via Blocket. Stommen har vi låtit en snickare göra.

Här kommer vi nog att njuta mycket av utsikten. Jodå, det är en del fönster att putsa, vilket en del kommenterat, men det får det helt klart vara värt!


Länken hit är: Fönster i glasverandan.