Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Röd lyser stugan

25 januari 2009 kl. 20:46

Ingen kategori

bloggbild
Nu när jag äntligen fått tummarna loss och bloggar lite, så kan jag lika gärna fortsätta. Det slog mig att huset inte riktigt ser ut som i bloggbilden längst upp på sidan längre. Här på baksidan är panelen ny, så för att skydda den grundmålade vi brädorna innan med faluröd ljus. På gavlarna och framsidan har vi använt den gamla panelen som också den ska målas någon gång när rastlösheten kommer krypande.


Länken hit är: Röd lyser stugan.

Tapeten åter på plats

25 januari 2009 kl. 20:38

Ingen kategori

bloggbild
Jag har tidigare skrivit om att vi hittat rester av en tapet som suttit i huset som vi gillar (här, bild 4). Vi fick tips i bloggens gästbok (inte så dumt med en blogg ibland) om att den fanns i Borås-tapeters kollektion Anno 1905. Så nu är den på plats igen, i lite nyare skick! Nu känns det som att vi kommit långt, när vi är i tapetstadiet :). Detta rum/kammare eller vad man ska kallas det, börjar också ta sig. Spisen ska målas, fönsterbågarna ska målas grå, dörrrarna ska fixas, lite lister och sen så.

Jag börjar bli lite renoveringsmätt/sugen på att flytta in nu...


Länken hit är: Tapeten åter på plats.

Badrum

25 januari 2009 kl. 20:22

Badrum

bloggbild
Vi har värme, vatten, el och toalett!

Badrummet börjar ta sig. Vi har valt att inte våtrumssäkra badrummet på bottenvåningen, bland annat på grund av att det tar längre tid och kostar mer. På övervåningen ska vi ha badkar, så där kommer vi att våtrumssäkra och kakla så småningom. Men här är det målat trägolv och stående brädpanel på väggarna. Min bild av duschkabiner var inte så positiv tidigare, men den här som vi köpt från Rinkaby rör är rejäl och ser ok ut tycker jag. Dessutom lite kul att man ser timmerväggen och brädpanelen igenom. Den går även smidigt att dra ut för att kunna komma åt och städa.

Ja, inte så mycket kvar att fixa med här! Brädorna längst ner vid timmerväggen ska målas, lister, belysning, varmvattnet ska kopplas in till tvättstället, en handukstork ska upp, ett platsbyggt skåp (så småningom)...


Länken hit är: Badrum.

Belysning - svårt!

4 januari 2009 kl. 22:48

El & armatur

bloggbild
Det närmar sig beslut om belysning i en del av husets rum. Vad svårt det är! Vad passar i ett gammalt hus? Köket är det vi funderar mest på just nu. Ett alternativ är givetvis spotar (med LED-lampor i så fall), men vi är inte jättesugna på det. Köket är ganska stort, så det krävs en del armaturer om vi väljer någon annan typ av belysning. Kökets verandadel har sin egen karaktär med pärlspont i taket bland annat, till skillnad från det vitmålade brädtaket i övrigt. I verandan blir det armaturer som hänger ner. I övriga köket är takhöjden ca 2,25. Elektrikern tipsade om Open Klara från Ifö Electric. De är fina tycker vi, med porslinssockel och allt, men vi är inte riktigt säkra. Tips mottages tacksamt! Hur har ni andra med gamla hus tänkt om belysning, spotar etc.?

Bild: Open Klara från www.ifoelectric.com


Länken hit är: Belysning - svårt!.

Tätningslister

1 januari 2009 kl. 22:17

Fönster

bloggbild
Det börjar bli lite varmare i huset. Inte för att vi har någon värme än (rörmokaren är sjuk), men de flesta fönsterna är tätade och det gör susen. Vi funderade på silikonlist, men bestämde oss för ylle. Vi vet inte om det tätar riktigt lika bra, men det verkar funka fint. Och det blir betydligt snyggare om vi tar bort några innanfönster framåt sommaren. Man hade väl i och för sig kunnat sätta silikonlisten på innanfönsterbågen, men är det byggnadsvård vi håller på med så är det.


Länken hit är: Tätningslister.

Gott Nytt 2009

1 januari 2009 kl. 19:55

Inredningsdetaljer

bloggbild
Då har jul och nyår redan passerat revy och 2009 har precis börjat. Vi har haft härliga dagar med familj och vänner och varvat vila och god mat med byggjobb. Vi klämde in en julfika med släkten i huset på julafton också! Vi städade upp så gott det gick i byggröran och det blev faktiskt ganska mysigt. Soffan till höger köpte vi in lagom tills dess, så att alla skulle få plats :). Den är inte så hög i ryggen och ser ut att passa in bra i verandan.


Länken hit är: Gott Nytt 2009.

Luciatåg

14 december 2008 kl. 12:40

Ingen kategori

bloggbild
Vissa mornar känns det bättre än andra att komma till bygget. I går när vi kom gick jag in i boden för att byta om till arbetskläder när David vinkar ut mig. En bit iväg hör vi "Natten går tunga fjät..." Jag grabbar tag i kameran och snart kommer ett underbart luciatåg på besök!


Länken hit är: Luciatåg.

Julfint med röd panel

14 december 2008 kl. 12:31

Ingen kategori

bloggbild
Ja, tiden och orken räcker inte alltid till, men nu ska jag blogga lite! En gång i tiden hade vi en liten förhoppning om att kanske, kanske kunna flytta in till jul. Då den närmar sig snabbare än vi anade, så får vi nog ha tålamod ytterligare lite. Ni som har eller håller på med sånt här känner väl igen de ständiga övervägandena.

Vi hade till exempel tänkt vänta med fasaden till i vår, men kom på att för att kunna justera fönsterna ordentligt och sätta innanfönster och så, behövdes det göras nu. Tur för oss att vi har bra kontakter och nu har två duktiga snickare på plats som håller på med det! Vi använder oss av de gamla fasadbrädorna så långt det går och det räcker nog till framsidan och gavlarna. Till baksidan blir det nya brädor - inte så dumt när den sidan nog är mest utsatt . De andra brädorna har ju några hundra år på nacken :). Huset ska sen målas med Faluröd ljus, men det däremot får vänta till våren eller ännu senare.

Man vill ju ha lite julfint också, även om det är en byggplats, så jag gjorde två mosskransar och hängde upp...


Länken hit är: Julfint med röd panel.

Tak i "finhallen"

12 november 2008 kl. 21:23

Hall

bloggbild
Jo, som sagt, när man är många så händer det grejer. Taket i "finhallen" blev nästan klart i helgen. Det är något visst med gamla brädor alltså, jag tycker de är jättefina.

Nu är nästan alla innertak på plats i de delar av huset som vi ska flytta in i. Men de är inte riktigt klara än. Något ska målas, ett annat spacklas och målas och ett tredje halvoljas. Men det är stora kliv framåt och det är vi glada för.

Var det någon som sa inflytt till jul? Denna julen?


Länken hit är: Tak i "finhallen".

Element

12 november 2008 kl. 21:18

Uppvärmning

bloggbild
I lördags sjöd det av liv i vårt hus! Vi var tidvis sju personer på plats som grejade på olika håll. Eftersom rörmokaren skulle komma i veckan så var det bråttom med att rengöra och grundmåla elementen och grundmåla väggarna där de ska sitta. Det rök mina föräldrar på, men de verkade trivas med uppgiften.

De här gamla elementen har inte kostat många kronor, det är märkligt vad folk vill kasta bort.Länken hit är: Element.