Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Finhallen

19 november 2011 kl. 18:08

Hall

bloggbild
I och med att "finhallen" är färgidställd innebär det att bottenvåningen är så gott som klar. Finhall och finhall, men något måste den ju heta för att skilja den från groventrén. Här går vi även till vardags.

I hallen har vi klätt väggarna med liggande handhyvlade brädor målade med linoljefärg i en ljus gulockra. Pärlsponten på gästtoalett, platsbyggd garderob och trappa liksom dörrar och lister och andra detaljer är gråmålade. Golvet är lite original från huset lappat med annat gammalt golv.

David har snickrat den lilla bänken lagom för på-och-av-med-skorna och klädhängaren med smidda krokar, en bit golvbräda och en höhässjestag är hans design.

Påshyllan från Norrgavel har jag spånat länge på, men den är lite dyr, så när jag nu hittade den på blocket slog jag till! Den gamla hängaren innanför dörren och trådkrokarna på sidan av trappan komme från Folkes bygg & byggnadsvård. Knoppbrädan är inköpt på Gysinge centrum för byggnadsvård för några somrar sen under en härlig tur längs Tidernas väg. Trasmattan är fyndad på loppis i Ockelbo under samma resa.

Nu spånar vi för fullt hur vi ska göra på övervåningen!

/Emma

PS. Äntligen lycklig ägare av en digital systemkamera. Kul!Länken hit är: Finhallen.

Verandan har fått färg

9 november 2011 kl. 22:12

Veranda

bloggbild
Vår veranda har stått omålad alltför länge och i höst har den äntligen fått färg! Innan var den grundmålad i vit/grå (inte ens det överallt) vilket var alldeles för ljust och det såg lite ut som att den svävade i förhållande till huskroppen. Jag ville gärna ha någon detalj åt gulockrahållet och vi tog hjälp av arkitekt Krister Wall med färgsättningen för att få allt rätt med nyanser och detaljer.

Fönsterna målades i guldgult (tidskrävande jobb utfört av David!), pärlsponten i en mörkare grå nyans och dörrar och stolpar med mera i järnmönja. Allt i linoljefärg från Ottosson färgmakeri inköpt på Folkes bygg & byggnadsvård. Allt är inte slutstrykt och slutresultatet kommer att bli något ljusare med mer lyster. Syll och trappa har strykits med tjärolja för att skydda träet och för att få en mörkare bas.

Våra ytterdörrar har nu alla olika färg, men man ser å andra sidan dem aldrig samtidigt. Krister Wall menar att när man går in genom en ytterdörr ska man få en föraning om vad som väntar innanför. Det innebär att verandadörren som leder in till köket som sagt är järnmönjeröd, vilket möter den engelskt röda färgen på taklister och dörr på insidan. Groventrédörren är blågrå och innanför möts man av en hall i blågrå nyanser. Ytterdörren är inte målad än, men ska bli i en grågrön nyans åt Övedsgrön till.

Hmm, undrar om det blir en vinter som den förra året som visas överst här i bloggen... Känns tveksamt just nu.

/Emma


Länken hit är: Verandan har fått färg.

Kökshörna i funktion

25 april 2011 kl. 21:51

Kök

bloggbild
Vilken underbar påskhelg vi får lämna bakom oss! Vinterbilden längst upp i blogghuvudet känns faktiskt helt fel, får nog ändra vid tillfälle.

Vi har länge tänkt att göra något åt ett outnyttjat hörn i köket och nu har det äntligen blivit klart! Vi funderade ett tag på att låta dem som tillverkade vårt kök göra ett platsbyggt skåp här, men det visade sig bli väldigt dyrt. Det betydligt billigare alternativet blev en tallrikshylla köpt på tradera och ett skåp som vi fick gratis för tre år sedan, båda målade med Ottossons linoljefärg i grått. Vet inte riktigt vad jag ska använda tallrikshyllan till. Än så länge får det bli några receptböcker och brickor.


Länken hit är: Kökshörna i funktion.

I fönstren

22 januari 2011 kl. 13:49

Salen

bloggbild
Precis innan nyår blev vi äntligen klara med salen. Nu längtar jag efter att inreda och vi har börjat så smått, till exempel med att köpa soffa förra helgen. Hoppas det känns bra när den kommer om några veckor. Lyxigt med ny och fräsch soffa. Man kan säga att vi samlat på oss en massa gamla soffor med åren, får nästan skriva ett inlägg om det framöver.

En sak som vi längtar efter är till exempel att köpa bokhyllor så att man någon gång kan packa upp alla böcker som fortfarande ligger i lådor till stor del.

I väntan på lite mer möbler funkar salens fyra fönsterkarmar ganska bra att "inreda". Mest med ljusstakar då det behövdes innan vi köpt lampor.

Bild 1: Mässingljusstakar i olika form fyndade på Svens flytt i Hanaskog på en tur nyligen med svägerskan (vi är stammisar)
Bild 2: Lite olika lyktor
Bild 3: En karm får agera något av bokhylla så länge
Bild 4: Skomakarlampa från Gabriel keramik. Hade tyvärr , i min smak, lite tråkigt blankt nytt mässingfäste, så jag har bytt till ett äldre.
Bild 5: Sist men i inte minst den fina tuppljusstaken som vi fick i bröllopspresent en gång i tiden av goda vännerna Johan och MarieLänken hit är: I fönstren.

God fortsättning på 2011!

2 januari 2011 kl. 16:29

Salen

bloggbild
Den här bloggen är inte heldöd, bara lite sömnig. Det är kanske för att det inte hänt så jättespännande saker med renoveringen. Förrän nu.

Dagen före nyårsafton färdigställdes bottenvåningens sal då vi fick hjälp av skickliga målare med tapetseringen på de lerklinade väggarna. Huset känns genast stort och det var härligt att få fira nyår med goda vänner i detta rum!

Bilderna visar processen med salen med lerklinade väggar som först tapetserades med tidningar innan den riktiga tapeten kom på plats. Det görs för att underlaget ska bli slätt - dåtidens bredspackling. Tapeten kommer från Lim & handtryck och heter "Hovdala blomma - blå".

Vi har också haft en kakelugnsmakare på plats som murat upp en kakelugn som kommer från Davids farmors föräldrahem. Nu ska vi fundera på möblering etc. men det känns underbart att få vara i detta rum nu!

Sist en bild på barnen Carlsson i Ledstorp som firar in det nya året med tomtebloss!Länken hit är: God fortsättning på 2011!.

Trevlig midsommar!

26 juni 2010 kl. 17:43

Ingen kategori

bloggbild
Vilken fantastisk midsommarhelg! I år har vi gräsmatta och allt och till och med lite blommor att klä midsommarstången med - inte illa. Tack familjen M för en härlig dag! Den här bloggen börjar bli lite sömnig. Ber om ursäkt till alla trogna läsare för det. Den har kanske haft sin "storhetstid", men nu och då kommer det nog lite uppdateringar här.

Vi har gett oss på lite invändig renovering igen och salen på bottenvåningen och en liten gästtoa håller på att färdigställas. Mer om det senare...


Länken hit är: Trevlig midsommar!.

Skidstadion

24 januari 2010 kl. 19:27

Tomt

bloggbild
Vilka fantastiska vinterdagar det har varit denna helg! Vi njuter ohejdat av att kunna ta på skidorna hemmavid och köra ett par varv på åkern framför huset.

Pigga grannar på andra sidan hjälper till att skotta och spåra när det behövs. En av dem uttryckte när han var hemma hos oss och tittade ut genom verandafönsterna: "Ni har ju utsikt över skidstadion!". Det har vi och det är väldigt härligt att se vuxna och barn skida förbi då och då! Då blir man så sugen att man bara måste ge sig ut några varv.

Vi planterade en oxel i höstas för att skugga verandan om sisådär 100 år:). Än så länge får den agera hållare för fågelmaten.


Länken hit är: Skidstadion.

Härligt hemma

3 januari 2010 kl. 22:17

Ingen kategori

Mmm, najs med skridskor på sjön ett par kilometer härifrån. Jo, jag tillhör dem som inte har något emot kylan och det var massor av folk på isen idag - härligt. Gott nytt år förresten!

I helgen är vi med i Aftonbladets helgbilaga "Härligt hemma". Artikeln finns även att läsa här. Tokigt att de vill skriva om oss!


Länken hit är: Härligt hemma.

Uppföljning i Norra Skåne

28 december 2009 kl. 20:44

Ingen kategori

Lokaltidningen var här en sväng innan jul och gjorde ett uppföljande reportage utifrån vad de tidigare skrivit under vår byggtid

God fortsättning önskar vi er alla!

PS. Den 2 januari sägs det att vi finns med i Aftonbladets helgbilaga "Härligt hemma"... Ja, det är tokigt detta och vi börjar känna oss som riktiga linslusar, men nu ska vi ligga lågt ett tag så vi får tid till fortsatt renovering :)!


Länken hit är: Uppföljning i Norra Skåne.

Mysigt!

16 december 2009 kl. 21:11

Tomt

bloggbild
Äsch, den där äppelmusten har ju gjort sitt :). Åh, vad härligt det är med snö!! Julstämningen kommer smygande...


Länken hit är: Mysigt!.