Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Fasan till söndagsmiddag

26 mars 2007 kl. 22:40

Ätbart

bloggbild
I julas sköt David en fasan (bild 12) ungefär där vårt hus ska stå. När Emmas föräldrar var på besök i helgen så passade vi på att laga till den i lergryta. Det blev faktiskt väldigt gott! Kan man köpa fasan på ICA? I alla fall kommer receptet för intresserade:

Fasan med getost och svamp
6-8 port (4-liters lergryta)

2 fasaner, à ca 800 g (vi hade bara en...)
1-2 tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1 purjolök
250 g svamp, t.ex. kantareller, karljohan eller champinjoner
1 msk maragarin eller smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
150 g getost
3 dl grädde
1-2 msk koncenterad kycklingfond
1 dl hackad persilja

Skölj och torka av fasanerna, krydda med salt och peppar och lägg dem i grytan. Strimla purjon, ansa och skär svampen i bitar. Fräs svamp och purjo i en stekpanna och krydda med salt och peppar. 
Riv osten på rivjärn och blanda med grädde och fond. Häll gräddblandningen över fasanerna. Strö över svampfräset. 
Sätt in grytan i ugnen på nedre gallret, 175 grader, ca 2 timmar. Ta upp och skär fasanerna i portionsbitar. Lägg tillbaka dem i grytan och strö persilja över. 
Servera med såsen, potatiskroketter och haricots verts. 

Smaklig måltid!