Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Värmepump?

22 april 2007 kl. 12:40

Uppvärmning

bloggbild
Det finns en hel del olika aspekter att ta hänsyn till i valet av uppvärmning. Ekonomi. Miljö. Praktiska lösningar. Hälsa. I ett gammalt hus finns det också aspekter som känsla, hänsyn till ett gammalt hus möjligheter, det estetiska etc. 

Så fort David får tillfälle läser han om värmepumpar, vedeldning och energi. Själv är jag långt ifrån lika intresserad, men det mesta blir ju mer intressant desto mer man vet. För vår del lutar det åt jordvärmepump och vattenburet system kompletterat med eldstäder av olika slag. 

Så här har vi resonerat i stort. Det är härligt med ved, arbetet med veden, känslan, det är en ekonomiskt bra lösning med vedpanna. Just nu. Men det kanske inte alltid känns så. Beroende på hälsa etc. Vi väljer värmepump och kompletterar med kamin, kakelugn, vedspis och bakugn. Kanske mest för känslan. Och självdraget via skorstenarna ger god ventilation. 

Allra helst kanske man hade velat undvika element. Men det finns faktiskt element som är ganska fina tycker vi. Golvvärme i all ära, men det är vi inte så intresserade av. Kanske i ett badrum. Men det är härligt att kunna reglera värmen själv, utifrån värmezoner. Är jag varm går jag bort från värmekällan, fryser jag närmar jag mig den. 

Bild: Kaminer är ett härligt komplement till värmepumpen.