Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Smålandstur

23 maj 2007 kl. 20:13

Husets historia

bloggbild

I helgen gjorde vi en tur till östra Småland. Bland annat för att inspireras av den miljö där huset har stått och för att få ett hum om historian. Innan har vi skrivit lite det här. Vi cyklade på slingrande grusvägar genom fantastiska småländska idyller. Och hittade inspiration för några år framåt :). 

Byn Axebo ligger utanför Fagerhult i Kalmar län. Det är där vårt hus har stått - en jättehärlig plats med en sjö mot norr och ängar runt omkring. Nästan synd att ta det därifrån... Men vi får påminna oss om att det skulle rivas annars! Eftersom det var några år sen huset monterades ner så var egentligen platsen inte mycket att se i sig mer än en överväxt grund. Men vi tog med oss lite växter därifrån och planterade på vår tomt i Skåne - vintergröna, förgätmigej och en syrén. Vi får väl se om det tar sig! 

Och vi fick reda på lite historia. Vi har inte riktigt klart för oss om vårt hus heter Axebo eller om det bara är byn, men det får vi forska vidare i... I alla fall fick vi veta att de sista som bodde i huset hetter Knut och Sigrid Karlsson och flyttade därifrån 1966. Vi fick också gå in i ett liknande grannhus - mycket intressant även om det var 60-talsrenoverat till viss del.

Bilder: Byn Axebo, överväxt gund, fin tapet i grannhuset, öppen spis i samma hus, småländska idyller...