Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Sällskapet Nellorna

9 maj 2008 kl. 11:18

Ätbart

bloggbild
I helgen som gick var vi en sväng på Kullen, västra Skåne. På söndagen hamnade vi på "Nässlans dag" som arrangerades för tredje året i rad i Södåkra av ett tiotal kvinnor som kallar sig Sällskapet Nellorna. De ägnar sig åt att ta fram allt möjligt med nässlor som ingrediens.

Att nässelsoppa är nyttigt har man ju alltid vetat, men att man kunde komma på så här många användningsområden hade jag aldrig kunnat gissa! Nässelschampo, nässelsalt (smart sätt att få i sig nyttiga mineraler, blanda torkade nässlor med grovt salt), bröd med torkade nässlor, pesto där basilikan är utbytt mot nässlor, de färgade garn etc, etc. Kul och kreativt! Och det bästa utav allt - nässlan är ju gratis! Och vi har en hel del hos oss...

Vi fick smaka en nässelsoppa som gjorts på samma recept som den som serverades på nobelmiddagen 1991. Supergott! Här kommer receptet till 6 personer:

1 msk smör
3/4 dl finhackad gul lök
3/4 msk vetemjöl
6 dl kalv- eller grönsaksbuljong
350 g förvällda, finhackade nässlor
1 krm torkad hackad fänkål
1 tsk hackad körvel
1/2 krm vitpeppar
1 msk finskuren gräslök
2 dl vispgrädde
ev. salt

Blanchera nässlorna i kokande saltat vatten (de behåller färgen bättre då). Häll av blancheringsvattnet och kallspola. Kör nässlorna i matberedare till en puré eller finhacka dem.

Smält smöret och fräs löken så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Pudra över vetesmjölet. Rör om och hetta upp. Späd med buljongen under omrörning. Låt soppan koka upp och sedan sjuda några minuter. Lägg i de hackade nässlorna. Krydda med fänkål, körvel, peppar och gräslök. Häll i grädden och låt soppan koka upp. Servera soppan varm med hårdkokta äggklyftor och garnera med storbladig persilja.

Vi fick den serverad med lite smulad ädelost istället för ägg - smarrigt.