Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Lerklining

24 augusti 2008 kl. 21:10

Hall

bloggbild
Lite bilder från veckans och helgens arbete. Vi har bland annat testat på att lerklina en vägg i hallen - och vi fick god hjälp (se bilder)! En del av arbetet är lite som att kasta snöboll på väggen, fast med lera då!

Lerklina kan man göra av olika anledningar. Det ger ett bra inomhusklimat och används som tätning (mot luft, möss, insekter). Man kan, som vi gör i hallen, lerklina bakom väggbeklädnaden, men man kan också använda lerväggen som underlag för tapetsering. Man kan blanda i pigment i lerblandningen och ha det som det är, eller så kan man måla på den. Vi ska antagligen lerklina som underlag för tapetsering eller stänkmålning också.

Vi testade en blandning i hallen som bestod av mager lera: 1 del lera, 5 delar murgrus, ganska mycket cellulosa  och vatten. Cellulosa är lösullsisolering, men man kan använda andra material som armering, t.ex. hästhår eller halm, men då jag är allergisk vågar vi inte göra det.

Bild 1-3: Brorsbarnen Henning och Klara var duktiga på att lerklina! De fuktade väggen, kastade lerbollar och fixade till det hela med murslevar.
Bild 4-5: Vi vill göra så lite inverkningar på timmerkonstruktionen som möjligt, men vi har sågat upp ett hål på gaveln för groventré (där var ett fönster tidigare). Nu är dörren på plats, en spegeldörr klädd med gamla brädor på utsidan.
Bild 6: Vägen börjar bli höstig med äpplen och rönnbär