Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Det är något visst med höns

17 januari 2012 kl. 16:10

Trädgårdsdrömmar

bloggbild
Ett drygt år har vi nu haft höns pickande på gårdsplanen och i trädgården. Väldans trevliga djur tycker jag och pannkakorna blir härligt gula! Jag rekommenderar helt enkelt att skaffa om man har möjlighet utan att grannarna blir arga av att bli väckta av tuppen. Och hur mår egentligen en höna som lever trångt, värper jämt och aldrig ser dagsljus?

Höns har länge ingått i drömbilden av livet på landet för oss, men kanske blev starten något tokig hösten 2010. Vi hade fått tips om en fjärderfä- och smådjursmarknad utanför Högsma och åkte dit för att kolla och fundera lite. Men där fanns ju jättefina små höns och tuppar av den skånska lantrasen Åsbo. Det lockade oss att vara en del i bevarandet av en ras och vi slog helt enkelt till. Vi tänkte att ska vi vänta tills vi hunnit bygga ett hönshus så blir det väl aldrig av.

Vi (läs David) funderade på att slänga ihop ett litet hus sådär på eftermiddagen, men det slutade med att vi lånade några vänners tomma vita hönshus under höst/vinter/vår för att hinna bygga något ordentligt. En tålig ras det där som klarade en lång kall vinter. Och det verkade som att de gillade att gå ute även då, även om de flög över den den snö som var fluffig. I somras fick vi två kullar kycklingar varav i alla fall några överlevde. Hönsen var nog själva lite små för att kunna ta hand om dem ordenligt och vi kanske skulle gjort annorlunda. Men man lär sig! Nu ska vi låna ut dem ett tag, men det är en helt annan historia...

/Emma