Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Proveldning i bakugnen

30 december 2007 kl. 21:38

Kök

bloggbild

I dagarna har vi proveldat i bakugnen för att torka upp leran. Det går ganska bra, men det går säkert ännu bättre när skorstenen är klar. Tur att huset fortfarande är luftigt så röken hittar ut.Länken hit är: Proveldning i bakugnen.

Slagbord

30 december 2007 kl. 21:23

Kök

bloggbild
Oh, så trevliga julklappar vi fick! Bland annat bidrag till ett slagbord till köket (eller eventuellt salen) i Axebo. Vi började leta med en gång och tittade in på Östregårds antik och loppmarknad på vägen hem från julfirandet. Dessa var fina, men vi fortsätter nog leta lite till... 

Bild 1&2: Slagbord på Östregård 
Bild3: Julklappen från Nyblom och Kollén gör sig nog fint på kommande bordet (understa duken i högen). Bild från www.nyblomkollen.se.


Länken hit är: Slagbord.

Bakugn

21 december 2007 kl. 23:36

Kök

bloggbild

I dagarna har vi murat upp en modernare variant av bakugn i köket. Johannes Riesterer är proffs på detta och har varit på plats med några medarbetare under ett par dagar. Bakugnen står på samma plats som en av de två bakugnar som fanns i huset tidigare. Konstruktionen är finsk och används till både massugnar (värme) och till bakugnar (i restauranger och hem). Vi använder gamla tegelstenar och lerbruk. Bakugnen har en gjutjärnslucka med glas i, till skillnad från gamla tiders bakugnar. Trevligt i köket!

När skorstenen är klar är det bara att börja elda. Sen ska allt givetvis putsas så småningom... Ugnen blir också en värmekälla i huset och en fin möbel i köket. Nästa jul blir det nog julbak! Nu blir det i alla fall God Jul för i år!

Bild 1: Bakugnen så här långt. Vi ska mura in den gamla vedspisen till höger framför ugnen.
Bild 2: Här ser man luckan.
Bild 3: Väggen mot salen/finrummet blir putsad.
Bild 4: Under tiden...Länken hit är: Bakugn.

Planlösning

2 december 2007 kl. 20:49

Ritningar

bloggbild

På förfrågan så nämner jag lite tankar om vår planlösning. Det är ju först nu som vi faktiskt ser huset på riktigt, så det är möjligt att vi ändrar oss något. Och det är framförallt bottenvåningen som vi tänkt till ordentligt kring. 

I stort kan man säga att vi vill behålla den gamla planlösningen med genomgångsrum. Vi gillar tanken på köket som "husets hjärta" och därför placerade vi det i mitten (där låg det innan också). Men vi velade mellan det och det som heter finrum på ritningen. 

Reglerna säger att det ska finnas en handikappanpassad toalett på bottenvåningen vilket ställde till det lite i våra tankar. Men lösningen med tvättstuga/badrum vid farstun/groventrén blir nog bra. Där dörren in till farstun ska sitta är det bara ett fönster idag. Känns nästan synd att såga i det fina timret... Men smidigt att ställa leriga stövlar någonstans!

Det blir kanske en lång text om jag ska förklara alla tankar, men i alla fall så blir det två skorstenar som bland annat ska användas till en modernare variant av bakugn i köket. Trappan gick urspungligen upp rakt fram när man kom in, men vi har valt att lägga den längs med väggen till vänster. Tror vi i alla fall...Länken hit är: Planlösning.

Äntligen resegille!

1 december 2007 kl. 15:17

Tak

bloggbild

Tack till alla er som kom på resegille och förgyllde vår fest!

Bild 1: Dukat till fest i ett provisoriskt fixat rum
Bild 2: Kompakt novembermörker
Bild 3: Ovanför stegen sitter en krans av murgröna, men den syns nog knappt på bilden. Enligt traditionen så sätter snickarna upp en krans av burkar och krimskrams om det inte bjuds till resegille/taklagsfest 
Bild 4: Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man kliver omkring på andra våning
Bild 5: Barnen roade sig med att elda lite

Foton: Göran KnutssonLänken hit är: Äntligen resegille!.

Välkommen på taklagsfest!

25 november 2007 kl. 22:08

Tak

bloggbild

Nu på fredag, den 30 november, hälsar vi välkommen till:

Resegille (som man säger i Skåne)
eller
Taklagsfest (som man säger annars)
eller
Öppet Hus (vi erbjuder tak och väggar) 

Olika ord för samma festlighet. Vi vill i alla fall fira att vi kommit en bit på vägen med vårt hus, Axebo. Titta gärna in på en bit mat och fika. Vi finns på plats mellan kl. 16-19.  Kom förbi när det passar! Ett tips är att klä sig varmt. 

Hör gärna av dig om du tror att du tittar förbi, men det går bra att komma i vilket fall! Lämna din mailadress i gästboken för mer information.

Bilder: några fönster har kommit på plats. Roligt att äntligen se dem på huset! Större delen av tegelpannorna är också på. Det saknas en del av husets gamla tegelpannor, så vi använder dem till en hel sida av taket. På den andra blir det en annan sort, så kallade Heby-pannor.Länken hit är: Välkommen på taklagsfest!.

Tak på!

14 november 2007 kl. 21:47

Tak

bloggbild
I helgen blev det tak på Axebo! Blev och blev, vi var 5-6 personer som stretade på. Tack släkten! Det spikades råspont, lades papp och spikades rafter. Det blir ju verkligen en annan känsla med tak på, både invändigt och utvändigt.

Bilder: Tak på och lite bilder under tiden. Boabackabarnen, blivande grannar, tyckte mycket om att kliva runt högt ovan mark.

Länken hit är: Tak på!.

Gamla och nya hemlandet

6 november 2007 kl. 22:19

Husets historia

bloggbild
I ett tidigare inlägg skrev jag om tidningsrester daterade 1884 som finns kvar på timmerstockarna. Blivande svågern Jonas har forskat vidare i detta och kommit fram till att resterna verkar komma från tidningen "Gamla och nya hemlandet". Det är den näst äldsta svensk-amerikanska tidning som funnits och startade 1855. Den gavs sedan ut 1859 i Chicago och sedan som en särskild upplaga 1884 i S:t Paul (källa runeberg.org) 

Det verkar alltså som att vi har rester från en tidning tryckt i "Amerikat" i vårt Smålandshus. Som nu monteras upp i Göingebygder i Skåne!

Foton: Jonas GustafssonLänken hit är: Gamla och nya hemlandet.

Tredje vind

4 november 2007 kl. 17:24

Knuttimring

bloggbild
Det är en rolig fas just nu när man ser stora förändringar! I fredags timrade vi gavelröstena (sneda timmerväggar på tredje vind). Sen ska stockar läggas på dessa längs med huset. Det kallas för åstak och är alltså den takkonstruktion som huset har (istället för takstolar). De är stora och tunga, så vi får väl se hur det går att få upp dem! Vi har i alla fall tur med novembervädret hittills.  

Länken hit är: Tredje vind.

Sånger från andra våningen

26 oktober 2007 kl. 22:14

Knuttimring

bloggbild

Nåja, det kanske inte sjungs så mycket, men nu timras det på andra våningen! På timmerstockarna i ett rum finns rester från en tidning daterad 1884. Det var visst julkommers redan på den tiden: "Vill Ni köpa något till eder sjelf eller present till eder fader, moder, make eller maka..." Sen står det något om Chicago, men det saknas lite här och var.Länken hit är: Sånger från andra våningen.