Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Vårdträd

6 april 2008 kl. 20:23

Tomt

bloggbild
Vi har funderat ett tag på om vi skulle plantera ett vårdträd och vilken sorts träd vi skulle välja i så fall. Glasverandan i köket ligger i sydvästläge och kan behöva skuggas under varma sommardagar. Vilka träd tycker vi om? Vilka har som tradition använts som vårdträd? Ek, kastanj, lind, lönn, ask, alm... De två sista strök vi ganska snabbt, då de drabbats av en del sjuka.

Vi har helt kort konsulterat en del kunniga pesoner på området och fått en del uppslag. Men så fick vi en lind för ett tag sedan och behövde inte fundera så mycket längre! Både mamma och svärmor har beskrivit hur det susade eller sjöng härligt i linden i deras barndom. De är fantastiskt fina tycker jag. Men de kan bli 25-30 meter höga! Vi har planterat linden, men inte helt och hållet bestämt plats än. Det blir i alla fall inte framför verandan - där får det bli något i mindre storlek. Tips? Det får gärna vara fint på våren och med vackert rödgula löv på hösten.

Enligt wikipedia var vårdträdet i svensk folktro det stora dominerande trädet invid släktens gård, som troddes bära släktens lycka och välgång. Även om vi nu inte tror på det, så känns det roligt att följa ett träd under vår tid i Axebo.

Bild från www.odla.nu