Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Kökshörna i funktion

25 april 2011 kl. 21:51

Kök

bloggbild
Vilken underbar påskhelg vi får lämna bakom oss! Vinterbilden längst upp i blogghuvudet känns faktiskt helt fel, får nog ändra vid tillfälle.

Vi har länge tänkt att göra något åt ett outnyttjat hörn i köket och nu har det äntligen blivit klart! Vi funderade ett tag på att låta dem som tillverkade vårt kök göra ett platsbyggt skåp här, men det visade sig bli väldigt dyrt. Det betydligt billigare alternativet blev en tallrikshylla köpt på tradera och ett skåp som vi fick gratis för tre år sedan, båda målade med Ottossons linoljefärg i grått. Vet inte riktigt vad jag ska använda tallrikshyllan till. Än så länge får det bli några receptböcker och brickor.


Länken hit är: Kökshörna i funktion.

Surdegsbak

18 oktober 2009 kl. 19:31

Kök

bloggbild
Förra helgen invigdes bakugnen på riktigt - med surdegsbak! Surdegsdelen var ett experiment i sig och tillsammans med att testa bakugnen så kändes det inte självklart att resultatet skulle lyckas. Men det blev faktiskt inte så dumt - kul!

Det är en modernare variant av bakugn som vi har som rymde fyra brödkakor - inte 15-20 som stora gamla bakugnar. Jag läste någonstans att man kunde kasta in lite mjöl för att se när det var lagom varmt att sätta in bröden. Jaha, hur då? När jag först testade att kasta in lite så började det glöda, så då utgick jag från att det var för varmt :). Jag fick sen låna en gammal ugnstermometer av svärmor som gick upp till 300 grader, vilket underlättade betydligt när det gällde att avgöra hur varmt 250 grader är. Knaprig yta, najs.


Länken hit är: Surdegsbak.

Någorlunda färdigt kök

30 mars 2009 kl. 21:33

Kök

bloggbild
Jag tänkte visa några bilder från det någorlunda färdiga köket. Kanske skulle det till lite styling à la blogghemmen, men ni får ta det som det är. Jag har försökt kapa bilderna där flyttlådorna börjar i alla fall. Det är inte dumt att laga mat i ett helt nytt kök! Här finns en del småfix kvar, skomakarlamporna hänger bara på prov, luckan över kylskåpet ska fixas, verandadörren och ytterbågarna i verandafönstren ska målas med mera, men det är ju finlir.

Stort tack för alla inflyttningsgratulationer i gästboken! Jätteroligt att läsa!Länken hit är: Någorlunda färdigt kök.

Köksinredningen så gott som klar

8 mars 2009 kl. 21:22

Kök

bloggbild
Jag hade tänkt vänta med att visa köket tills det var mer i ordning och spisen var på plats. Men eftersom elektrikern dröjer och folk klagar för att jag inte visar - så kommer här en titt på köksinredningen :). Jag får visa helheten en annan gång. Kaklet är klassiskt, rektangulärt med avfasade kanter från Höganäs (betydligt billigare än Gysinges, om någon funderar!). Vi har oljat och bivaxat hyllplan och bänkskivor för att få en tålig yta, enligt snickeriets rekommendationer. Micro och sånt där får hålla sig till grovköket. Ska bli härligt att börja använda det så småningom!

(klicka på bilden för större)Länken hit är: Köksinredningen så gott som klar.

Kåpa till bakugnen 2

15 februari 2009 kl. 21:34

Kök

bloggbild
Nu är bakugnen ett stort mörkt hörn i köket, men den är putsad i alla fall. Det blir nog bra när den blir vit! Vi fick göra en speciallösning då det blev svårt att komma åt att lägga i ved i bakugnen om vi murat upp bänken bredvid vedspisen i samma höjd som spisen. Och att bara lämna vedspisen i luften kändes också lite konstigt. Så nu blev det så här, lite inbyggt i alla fall. Vi har sett nivåskillnader i andra gamla hus också. Bänken bredvid spisen kommer att ha synliga tegelstenar, då en putsad yta inte blir så tålig här.


Länken hit är: Kåpa till bakugnen 2.

Kåpa till bakugnen

8 februari 2009 kl. 19:41

Kök

bloggbild
Det största projektet som vi har kvar innan inflytt är att göra klart bakugnen i köket. Det tar en del tid att göra saker och ting, men också att tänka ut lösningar. Vi har nu bestämt hur vi ska göra med kåpa över bakugn och järnspis, var järnspisen ska sitta, att vi ska ha synliga tegelstenar bredvid spisen, spisens anslutning till skorstenen och lösning på baksidan av bakugnen, den del som blir murad vägg i salen med en kakelugn på mitten så småningom.

På första bilden har vi murat kåpan och på den andra bilden syns den så kallade fästmannen, som sitter på hörnan. Järnspisen och fästmannen fanns i huset tidigare. Det fanns inte mindre än två bakugnar i huset när det revs, men vi nöjde oss med att mura upp en :).


Länken hit är: Kåpa till bakugnen.

Grönt är skönt

12 november 2008 kl. 21:06

Kök

bloggbild
Måla, måla, måla, måla. Roligt att äntligen vara här i bygget. Särskilt roligt är det att måla köksluckorna, även om jag inser att det tar TID. Och kanske är det lite tidigt, men grundmåla måste man ju kunna göra i alla fall?? Det är ju så spännande att se kulörerna på plats.

Köket blev kanske lite mer åt grönt än åt grågrönt som vi tänkt. Men det är nog svårt att avgöra efter grundstrykningen. Och vi gillar färgen, även om reaktionerna har varit lite olika hos dem som har titta in. Allt från "eh, var ska det vara vitt?" till "åh, vilken fin grön, det kommer bli underbart". Och just det, kaklet ska ju vara vitt :).


Länken hit är: Grönt är skönt.

Köksinredning

29 oktober 2008 kl. 20:19

Kök

bloggbild
Idag kl. 7 kom köket från Åraslövs snickeri tillsammans med en duktig och snabb montör. Så här långt hann han första dagen... I morgon behöver han några timmar till och sen är hans jobb klart och vårt tar vid med målning etc.

Overkligt. Och fantastiskt!


Länken hit är: Köksinredning.

Två golv klara

13 juli 2008 kl. 22:20

Kök

bloggbild
Det nya golvet i köket är i princip klart. I sovrummet börjar det också arta sig. Där lägger vi in ett av husets gamla golv (egentligen en mix av två golv), vilket tar lite längre tid. Men det har också kommit en bra bit på vägen.

Nu tar vi semester från bygget och önskar en trevlig sommar med en bild från Lennarts åker framför huset!


Länken hit är: Två golv klara.

Fönster i glasverandan

13 juli 2008 kl. 21:57

Kök

bloggbild
Fönsterna är isatta i glasverandan - vilken skillnad det blev när plasten togs bort! Jag tror att jag skrivit om det innan, men vi köpte fönster och dörrar i Jönköping, via Blocket. Stommen har vi låtit en snickare göra.

Här kommer vi nog att njuta mycket av utsikten. Jodå, det är en del fönster att putsa, vilket en del kommenterat, men det får det helt klart vara värt!


Länken hit är: Fönster i glasverandan.

Golvläggning

30 juni 2008 kl. 21:46

Kök

bloggbild
Vi har börjat lägga golv i köket! Vi har ju kommit jättelångt! Och det är jättemycket kvar, men ändå. Golvet i köket var långt ifrån komplett då det varit två bakugnar där bland annat, så här blir det nytt golv. Vi har tänkt att måla det ljusgrått så småningom.

Annars håller vi på och tätar en massa och sista fönstret i glasverandan är precis färdigglasat och kittat. Det kommer nog att göra en hel del när de kommer på plats. I stället för plasten som hänger för fönsterna nu. En vecka till semestern, då ska även jag (Emma) få spendera en hel del tid vid huset - det ser jag fram emot!


Länken hit är: Golvläggning.

Verandatak

20 maj 2008 kl. 19:49

Kök

bloggbild
Stommen till kökets glasveranda har börjat komma på plats och i helgen blev taket pappat och klart. Sen är det bara 12 fönster (inkl dörr) ā 10 rutor + överljus ovanför dörren som ska glasas, kittas och målas också =). Ja, alla rutor behöver inte kittas om, men ganska många. Vi kommer att njuta mycket av vår veranda när den är klar!

Det är ju dumt att inte ha något att göra... Så tänkte kanske den feta duvan som irrade sig in i huset och i panik flög ut genom (ja, genom) ett stort gammalt fint munblåst glas på övervåningen. Några timmars jobb till, men mest synd på det fina glaset... För alla djurvänner: duvan verkar ha klarat sig fint.

Tror inte jag visat den färdigmurade öppna spisen? Slänger med en bild här.


Länken hit är: Verandatak.

Vedspisen som ny

4 maj 2008 kl. 20:54

Kök

bloggbild
Otroligt! Att denna gamla, tidigare så rostiga vedspis som stått i huset kunde bli så här! Fantastiskt fin tycker vi. Det har vi Morfars kammare i Tollarp att tacka för. Nu längtar vi efter att sätta in den och börja elda.

Bilder: Efter & före


Länken hit är: Vedspisen som ny.

Verandagrund och matkällare

24 april 2008 kl. 20:28

Kök

bloggbild
Verandagrunden är nu klar och vi har fått besked om att stommen för verandan ska vara klar från snickeriet efter Kristi Himmelsfärdshelgen. Under en del av  verandan kommer vi att göra till en enkel matkällare med lucka i köksgolvet. Där kommer vi att förvara allt det vi kommer att safta och sylta, haha, undrar just när det blir. Svärmor? Mamma?

Bild 1: Verandagrund
Bild 2: Det som ska bli matkällare
Bild 3: Nysådd åker framför huset - härligt att det i år kommer att vara säd där!
Bild 4: Vitsippor finns i mängder i vår bokbacke - men de är väl nästan på väg att blomma över nuLänken hit är: Verandagrund och matkällare.

Köksplanering!

16 april 2008 kl. 19:42

Kök

bloggbild
Kul! Med köksplanering alltså. Vi har börjat lite, lite med att regla upp väggen in till köket från hallen. Så nu har vi lite mer mått att utgå ifrån och åkte till Åraslövs snickeri i går för att planera köket. Massivt trä, mmm... Innan man ser priset så kan man ju alltid drömma. Och vi kommer inte att ha så hemskt mycket köksinredning, så det gör ju det hela mer överkomligt. Eventuellt.

Någon har efterfrågat mer helhet i rapporteringen från bygget. Just nu håller vi också på med:
- Uthus, väggar och tak ska målas.
- Fönsterfix. Renovering, glasning, målning, isättning i huset.
- Andra skorstenen precis klar. Vi väntar på plåtslagare.
- Murning av verandagrund på g.
- Elektrikern är också på g för en första planering.
- Vi har plockat ur stegen ur den gamla trappan för att låta en snickare sätta dem i ett nytt s.k. vagnstycke
- Kompletteringar av golvbjälklager och mellanbjälklager för att det var stort mellanrum mellan bjälkarna. Lite golvsvaj och knirr i all ära, men någon måtta får det vara. Dessutom behövde det byggas golvbjälklager runt sorstenar etc.
- Rördragningar och tillrättning av avlopp (ett rör hade redan satt sig...)
- I övrigt mycket småfix som behöver göras efterhand, drevning, mura högre fundament för öppen spis m.m.

Bild: Åraslövs snickeriLänken hit är: Köksplanering!.

Glasveranda

27 januari 2008 kl. 21:14

Kök

bloggbild
I helgen har vi förberett för isolering av yttertaket. Lördagen var på sätt och vis en bra dag att vindäta på, för man kände var det blåste in:) Mindre bra var kanske att vi blev strömlösa mitt på dagen på grund av stormen, så arbetsdagen fick avslutas när det började skymma. Men det är väl inte fel ibland å andra sidan.

Helgen var inte så bildmässigt kul, så jag lägger in några bilder från förra helgens arbete med glasverandan istället. Vi har funderat på om vi skulle låta nytillverka en glasveranda, som blir en del av köket, eller försöka hitta en gammal. I höstas hittade vi glädjande nog en gammal via blocket. Det var lite av en chansning med mått och så, men vi har mätt upp det hela noggrannare nu och tror det ska fungera.
Hittills har mycket av fönsterrenoveringen bestått av pangande av vackra munblåsta rutor. Otroligt frustrerande. En bov i dramat har varit ett hemskt segt kitt, någon fogmassa kanske... Ett tips är att använda linoljekitt om man vill vara snäll mot dem som eventuellt kommer efter och vill renovera fönster. Det blir så mycket enklare då.

Bild 1 & 2: Delar av glasverandan. Dörren och överljuset tillhör vår veranda.
Bild 3 & 4: Fönsterrenovering
Bild 5: Bildbevis på att frun också är på bygget och i byggboden då och då :)


Länken hit är: Glasveranda.

Proveldning i bakugnen

30 december 2007 kl. 21:38

Kök

bloggbild

I dagarna har vi proveldat i bakugnen för att torka upp leran. Det går ganska bra, men det går säkert ännu bättre när skorstenen är klar. Tur att huset fortfarande är luftigt så röken hittar ut.Länken hit är: Proveldning i bakugnen.

Slagbord

30 december 2007 kl. 21:23

Kök

bloggbild
Oh, så trevliga julklappar vi fick! Bland annat bidrag till ett slagbord till köket (eller eventuellt salen) i Axebo. Vi började leta med en gång och tittade in på Östregårds antik och loppmarknad på vägen hem från julfirandet. Dessa var fina, men vi fortsätter nog leta lite till... 

Bild 1&2: Slagbord på Östregård 
Bild3: Julklappen från Nyblom och Kollén gör sig nog fint på kommande bordet (understa duken i högen). Bild från www.nyblomkollen.se.


Länken hit är: Slagbord.

Bakugn

21 december 2007 kl. 23:36

Kök

bloggbild

I dagarna har vi murat upp en modernare variant av bakugn i köket. Johannes Riesterer är proffs på detta och har varit på plats med några medarbetare under ett par dagar. Bakugnen står på samma plats som en av de två bakugnar som fanns i huset tidigare. Konstruktionen är finsk och används till både massugnar (värme) och till bakugnar (i restauranger och hem). Vi använder gamla tegelstenar och lerbruk. Bakugnen har en gjutjärnslucka med glas i, till skillnad från gamla tiders bakugnar. Trevligt i köket!

När skorstenen är klar är det bara att börja elda. Sen ska allt givetvis putsas så småningom... Ugnen blir också en värmekälla i huset och en fin möbel i köket. Nästa jul blir det nog julbak! Nu blir det i alla fall God Jul för i år!

Bild 1: Bakugnen så här långt. Vi ska mura in den gamla vedspisen till höger framför ugnen.
Bild 2: Här ser man luckan.
Bild 3: Väggen mot salen/finrummet blir putsad.
Bild 4: Under tiden...Länken hit är: Bakugn.

Vedpis

18 februari 2007 kl. 21:58

Kök

bloggbild
Denna helg har till stor del ägnats åt att leta efter en vedspis. Det är inte jättebråttom med det egentligen, men det kan vara bra att ha med storlek etc. när vi skissar på köket. Och det är väldigt roligt att titta på vackra spisar och kaminer!

Vi började på Qvesarums byggnadsvård. Det ligger vackert beläget längs slingrande vägar utanför Höör. På bilden från stallängorna där det ligger syns Kvesarums slott i bakgrunden. Vi blev lite besvika då vi inte hittade så mycket, några få vedspisar som var sådär. Här fanns i och för sig lite annat trevligt att titta på. Lyktor, ventiler, kaminer, ett fint skåp...

Vi fortsatte till Morfars kammare i Tollarp. Det är ett bra ställe! De fina vedspisarna var dessvärre sålda, men vi fick en del nyttiga tips om vad man ska titta efter. Efter det kände vi att vi kanske ändå ska hålla oss till säljare som kan sina saker, men vi chansade och åkte och tittade på en spis utanför Båstad, som vi hittat på blocket. Det visade sig vara en Huskvarna no 427 i jättefint skick! Tror vi i alla fall... Vi får kanske låta Roland på Morfars kammare ta sig en titt och säga sitt. Men än så länge känns det som om vi fyndat! Ett par tusen för en vedspis som vi läst om i tidningen Gård och torp. Då kostade den 13 100 kr!

Länken hit är: Vedpis.

Papper hit och papper dit...

5 februari 2007 kl. 22:04

Kök

bloggbild
Det är väl bara att vänja sig. Själva avstyckningen av tomten innebär bland annat: servitut för väg, gemensamhetsanläggning för vägen dvs. vi som använder vägen hjälps åt med underhållet, köpekontrakt för själva tomten... sen kommer utmätning av tomt,  lagfart etc. Ja, det är en del att ringa om, fylla i och fundera kring. Men skönt att det blir gjort!

Medan David gör det, så drömmer den andra hälften om kök och sånt. Vi skissar för fullt. Eller tänker för fullt och skissar ibland. Vi vill bevara husets karaktär med genomgångsrum, men en del av praktiska får kanske stå tillbaka för det. På baksidan av huset, som kommer att ligga ut mot en åker, så tänker vi bygga en glasveranda i det som antagligen blir kök. Vi funderar på bakugn i köket, men då blir det helt plötsligt inte så mycket utrymme kvar för köksinredning! Hmm, vi får nog fundera lite till på detta. Och ta hjälp av såna som kan. 

Jag kan inte låta bli att lägga upp några bilder på ett jättefint kök från tidningen Lantliv. Den gröngrå linoljefärgen gillar vi! Tillsammans med vit liggande brädpanel så kanske det kan vara något för Axebo. Kanske lite mindre pärlspont... Jo, jag vet. Först ska vi ha upp själva huset:).

Lägger upp en bild på senaste fyndet också. En gammal kökssoffa köpt på... nej, inte loppis... Blocket! Den kan nog bli fin i glasverandan. Än så länge så har vi bara lagt en gammal trasmatta att sitta på. Vet inte man skulle göra en dyna. Tips? Soffan fungerar även utmärkt att sova i. Det har Davids brorsbarn Ebba och Henning bevisat, se bild.

Länken hit är: Papper hit och papper dit....