Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Skidstadion

24 januari 2010 kl. 19:27

Tomt

bloggbild
Vilka fantastiska vinterdagar det har varit denna helg! Vi njuter ohejdat av att kunna ta på skidorna hemmavid och köra ett par varv på åkern framför huset.

Pigga grannar på andra sidan hjälper till att skotta och spåra när det behövs. En av dem uttryckte när han var hemma hos oss och tittade ut genom verandafönsterna: "Ni har ju utsikt över skidstadion!". Det har vi och det är väldigt härligt att se vuxna och barn skida förbi då och då! Då blir man så sugen att man bara måste ge sig ut några varv.

Vi planterade en oxel i höstas för att skugga verandan om sisådär 100 år:). Än så länge får den agera hållare för fågelmaten.


Länken hit är: Skidstadion.

Mysigt!

16 december 2009 kl. 21:11

Tomt

bloggbild
Äsch, den där äppelmusten har ju gjort sitt :). Åh, vad härligt det är med snö!! Julstämningen kommer smygande...


Länken hit är: Mysigt!.

Bad i det fria

7 juni 2009 kl. 21:45

Tomt

bloggbild
Detta vackra zinkbadkar har vi kommit över gratis och tänkt använda i badrummet på ovanvåningen så småningom, men vi har varit lite osäkra på hur det egentligen är att bada i. Det behövde med andra ord provbadas! Vi passade på i solen igår på tomten och det är klart godkänt! Lite längre än ett standard tror jag. Nu pluggas det igen med en träplugg som inte håller helt tätt, så avloppsanordningen behöver trixas lite med så småningom. Så länge får det nog bli sommarpool i trädgården.


Länken hit är: Bad i det fria.

Uthus i vårljus

30 mars 2009 kl. 21:23

Tomt

bloggbild
Mmm, vårljus. Uthuset börjar se snyggare ut klätt med gammal panel. Och jag njuter av att strutta runt i den blivande trädgården under de första vårliknande dagarna på landet. Jag kan inget om det här med trädgård, men man kan ju fundera över hur man skulle vilja att det ser ut. Jag har i alla fall köpt mitt första nummer av Allt om trädgård :). Alltid något.


Länken hit är: Uthus i vårljus.

Gråsugga!

1 mars 2009 kl. 20:21

Tomt

bloggbild
Snöskottningen och vägfixet i övrigt är räddad! Svärfar har köpt en traktor och jag har förstått att det är gammal klassisker - en Massey Ferguson, även kallad gråsugga eller grålle. Riktigt charmig!

Bild: Albin fick den äran


Länken hit är: Gråsugga!.

Vårdträd

6 april 2008 kl. 20:23

Tomt

bloggbild
Vi har funderat ett tag på om vi skulle plantera ett vårdträd och vilken sorts träd vi skulle välja i så fall. Glasverandan i köket ligger i sydvästläge och kan behöva skuggas under varma sommardagar. Vilka träd tycker vi om? Vilka har som tradition använts som vårdträd? Ek, kastanj, lind, lönn, ask, alm... De två sista strök vi ganska snabbt, då de drabbats av en del sjuka.

Vi har helt kort konsulterat en del kunniga pesoner på området och fått en del uppslag. Men så fick vi en lind för ett tag sedan och behövde inte fundera så mycket längre! Både mamma och svärmor har beskrivit hur det susade eller sjöng härligt i linden i deras barndom. De är fantastiskt fina tycker jag. Men de kan bli 25-30 meter höga! Vi har planterat linden, men inte helt och hållet bestämt plats än. Det blir i alla fall inte framför verandan - där får det bli något i mindre storlek. Tips? Det får gärna vara fint på våren och med vackert rödgula löv på hösten.

Enligt wikipedia var vårdträdet i svensk folktro det stora dominerande trädet invid släktens gård, som troddes bära släktens lycka och välgång. Även om vi nu inte tror på det, så känns det roligt att följa ett träd under vår tid i Axebo.

Bild från www.odla.nu


Länken hit är: Vårdträd.

Uthus

11 mars 2008 kl. 20:06

Tomt

bloggbild
Då huset är flyttat till en plats där det inte funnits något bostadshus tidigare så får vi själva skapa vår gårdsbild. Vi håller på med ett hus till för att ha något att göra:). Skämt åsido så blir nog detta uthus mycket praktiskt. Där ska vi bland annat ha värmepumpen och under byggtiden kan vi använda uthuset vid målning etc. Sen blir det nog en del ved här, cykelförråd, verkstad m.m. Och det bidrar till en trevlig gårdsmiljö!

Uthuset byggs med en modern regelstomme, men dörrar, fönster och panel blir mestadels gammalt återanvänt.


Länken hit är: Uthus.

Vårt nya tillhåll

20 augusti 2007 kl. 21:56

Tomt

bloggbild

Nu är en riktig byggbod på plats hos oss! Väldigt skönt faktiskt. Så nu är ni välkomna in  på en kopp kaffe om ni har vägarna förbi! Maken är väl på plats allt som oftast dagtid och ibland är vi där båda en och annan kväll och lördag. 

Bilder på vårt nya tillhåll samt en finfin teckning från en kollegas son Arvid som fick prova lastaren tillsammans med David och lillebror Ludvig en dag. Den piffar upp på väggen i boden!Länken hit är: Vårt nya tillhåll.

Välkommen in!

12 augusti 2007 kl. 20:10

Tomt

bloggbild
Hoppas att de grindar vi köpt i sommar till Axebo säger just det. En grind kan ibland kännas som något som stänger ute, men för det mesta är det ett väldigt trevligt sätt att ta sig in på någons ägor tycker jag. Dubbelgrinden ska via en grusgång leda till huvudingången men enkelgrinden vet vi inte riktigt vad vi ska göra med. Men de hörde liksom ihop och har stått vid ett småländskt torp i samma trakter som vårt hus - roligt! Vi hade tänkt oss trägrindar och det var egentligen ingen brådska med det, men springer man på något man gillar så... Grindarna är i fint skick och behöver kanske inte blästras utan bara stålborstas. Vet inte riktigt vilken färg de ska få. Jag gillar den ljusgröna ton som man ser spår av... hmm.

Då var det sista dagen på semestern då - ojoj, snabbt går det, men vi har haft en bra sommar. Lite fix med huset har det blivit, men vi har mest hittat på trevligheter och vilat faktiskt. Maken har förmånen att ha tjänstledigt ett år för att bygga på huset, så vi tyckte att vi kunde unna oss den lyxen. Då har det börjat bloggas här igen - får se om det dyker upp lite av sommarens loppisfynd här så småningom.

Länken hit är: Välkommen in!.

Brunnen på plats!

28 juni 2007 kl. 21:49

Tomt

bloggbild

Puh. I tisdags borrade firman som gräver åt oss sju hål på 1,8 m ner i berget. Fyllde på med 4 kg dynamit, 1,5 m grus på det och poff så sprängdes toppen på berget i luften. Eller det sa lite mer än poff. Vi fick säga till grannhusen att slå av eventuella datorer, då den typen av utrustning är lite känslig. Men det var spännande att se! 

Under spänd tystnad grävde de bort stora stenblock. Ett tag funderade vi förresten på om stenen var den värdefulla vackra svart diabasen. Det ryktas om att det går en åder i trakterna och stenen såg svart och fin ut. Jag såg en fin bänkskiva i köket framför mig, men det var nog önsketänkande:). 

Vattnet då? Nej, det kom inget... Vi tittade och tittade och grävde och grävde. Torrt. Men vi insåg att vi fick vänta och se om det rann till. David hade nästan gett upp och resonerade fram och tillbaka med sin pappa och bror. Det slutade med att vi ändå satte i brunnen och provade. Dumt och dyrt om det visar sig att vi ändå behöver borra. Men vi chansade och det verkar fylla på med vatten. Så vi får väl se! Kanske får vi borra senare om det sinar...Länken hit är: Brunnen på plats!.

Gropar och stora hål

24 juni 2007 kl. 20:44

Tomt

bloggbild

Det är mest det som vår tomt består av just nu. Här som var så mysigt... 

Det grävs för el, tele och avlopp. Det grävs upp grus till gårdsplan och eventuellt till väg. Det största hålet, för vattenbrunnen, är fem meter djupt, men där stötte vi på patrull - berggrund. Vi har funderat fram och tillbaka på om vi kanske ändå skulle borra brunn, men slagrutan sa att det finns en vattenåder på 5, 70 meters djup. Så i veckan ska vi spränga och se om vi når vattnet. Spännande! Visst suckar vi lite över att det tar stopp redan, men detta är väl ett av de osäkra moment vi inte kan rå så mycket över själva. Håll tummarna.Länken hit är: Gropar och stora hål.

Spaden i jorden

15 juni 2007 kl. 20:02

Tomt

bloggbild
 Härligt! Denna veckan känns det som att husprojektet har dragit igång på allvar! 

Lantmäteriet har mätt ut tomtgränserna, vi har haft byggsamråd och sist men inte minst - spaden är i jorden! Vi har bestämt exakt var huset och ett uthus för bland annat värmepump ska stå. Tack till Östra göinge kommun för att smidigt byggsamråd med vettiga tankar om isolering m.m.!

Bilder: spaden i jorden, svärmor kom med första fikat på tomten (!), påbörjad grävning

Länken hit är: Spaden i jorden.

Försommar

3 juni 2007 kl. 21:08

Tomt

bloggbild

I dessa tider längtar man verkligen ut från lägenheten i stan! Men det är väl bara att ha tålamod. Tids nog har vi också en gräsmatta. I dag var vi i alla fall  en sväng på tomten och såg över vad vi behöver fixa innan vi kan börja gräva för grunden (snart sätts spaden i jorden!). Där är så fint nu. Nyslaget gräs på åkern, hundkex, klöver, mormors glasögon och härligt grönt. 

Vi passade på att kolla över de växter som vi satte från byn Axebo också. Vintergrönan verkar inte ha något problem att ta sig, men syren och förgätmigej såg ledsna ut. För ett tag sen satte vi en vinbärsbuskeplanta också, som blev över när det fixades i svärmors trädgårdsland. Den ser ut att må fint! Så lite har vi att glädjas åt under bygget:)

Bilder: mormors glasögon, vy mot det som ska bli vår väg, nyslaget gräs, vintergröna, vinbärsplantaLänken hit är: Försommar.

Staket

3 juni 2007 kl. 19:24

Tomt

bloggbild

De typiska småländska staketen är väldigt fina tycker jag (är de typiskt småländska förresten? De förekommer ju annars också...). De röda med vitt målat längst upp. Ett sådant skulle jag vilja på vår tomt, ner mot åkern. Jag har alltid trott att det vita enbart var en estetisk sak, som dekoration. Men i senaste numret av tidningen Gård och Torp  kan man läsa om anledningen. Det är helt enkelt så att de målades i falu rödfärg och för att skydda dem extra målade man spetsarna med vit linoljefärg. Så nu vet ni det! 

Bilder: småländska staket. Det kanske inte syns så tydligt på bilderna, men spetsarna är vitmålade.Länken hit är: Staket.

Vårfix på VÅR mark!

26 mars 2007 kl. 22:08

Tomt

bloggbild

Vilket underbart vårväder det har blivit!

Det var rena nöjet att börja röja på vår mark i helgen. Och en häftig känsla av att det faktiskt är vårt, att vi förbereder för vårt hus! En stor del av lördagen ägnades åt att dra upp en massa hasselbuskar som dolde de vackra gärdesgårdarna. Yes, det är Emma som kör lastaren! Det var skoj, ungefär som att sitta vid grävskopan i sandlådan. 

Vi var också en sväng vid ladan där vårt hus förvaras. David upptäckte för ett tag sen att vedspisen som fanns i det gamla köket faktiskt är bevarad... Så nu har vi två! Någon som är intresserad? Jaja, vi får väl se om denna är i skick. Vi plockade hem de 11 vackra innerdörrarna som vi ska börja fixa med så småningom. En del har väldigt fin färgsättning. Kanske ska man bevara en del av den och måla i samma färger... Visar också bilder på några fina pardörrar som vi hittat på Folkes bygg. Det saknades nämligen dörrar till huvudingången.Länken hit är: Vårfix på VÅR mark!.

Vår tomt

11 mars 2007 kl. 20:59

Tomt

bloggbild
Det kanske börjar bli dags att skriva några rader om var vi har tänkt att bygga upp vårt smålandshus. För insatta, så är det inte så långt till vare sig Gubbalyckan eller Boabacka... 

Vi har hittat en plats med en härlig naturlig miljö, med gamla fina stenmurar - i Skåne kallas det visst gärdesgård. I Småland är gärdesgård en typ av gammalt staket. Baksidan av huset blir mot en åker, framsidan vetter mot hagmark och bakom den skog. Jag lägger ut några bilder från idag - en av årets första vårdagar!

Bild 1: Gångvägen in till vår tomt från Gubbalyckan.
Bild 2: Det finns redan en stig där vi kommer att göra väg så småningom.
Bild 3: Vägen kommer slingrandes från Boabacka.
Bild 4: Ut mot åkern.
Bild 5: Bild tagen från åkern. Elledningen får vi nog gräva ner , då den kommer lite i vägen för huset... Från denna vinkel kommer att man att se husets baksida med glasveranda.
Bild 6-8: Utsikt på olika håll från den plats där huset kommer att stå.


Länken hit är: Vår tomt.

Grus-Erik och Slagrute-Torsten

29 januari 2007 kl. 22:06

Tomt

Jo, så här är det. Grus-Erik hade en firma som heter Bjärlövs grus & schakt som hans svärson och barnbarn nu tagit över. Och han har en kusin, nämligen Torsten. Torsten har förmågan att leta reda på vatten med hjälp av en så kallad slagruta. Tro det eller ej, men det är helt enkelt så att han med hjälp av en y-formad grenklyka kan lista ut var det går en vattenåder under marken, från vilket håll den rinner och hur djupt den ligger. 

För några veckor sedan så var Torsten vid det som vi hoppas bli vår mark. Han gick fram och tillbaka över marken med slagrutan framför sig. Han hittade två ådror som korsade varandra och kunde mäta den ena till ett djup på 5.40 och nästa på 6.30 meters djup. Han hittade inte så mycket mer, men när han gjorde det, så drogs slagrutan nedåt.  Vi har nu märkt ut var det finns vattenådror på tomten och så småningom får vi välja något av ställena att borra brunn på.Länken hit är: Grus-Erik och Slagrute-Torsten.