Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Tätningslister

1 januari 2009 kl. 22:17

Fönster

bloggbild
Det börjar bli lite varmare i huset. Inte för att vi har någon värme än (rörmokaren är sjuk), men de flesta fönsterna är tätade och det gör susen. Vi funderade på silikonlist, men bestämde oss för ylle. Vi vet inte om det tätar riktigt lika bra, men det verkar funka fint. Och det blir betydligt snyggare om vi tar bort några innanfönster framåt sommaren. Man hade väl i och för sig kunnat sätta silikonlisten på innanfönsterbågen, men är det byggnadsvård vi håller på med så är det.


Länken hit är: Tätningslister.

Lunettfönster

4 september 2008 kl. 20:56

Fönster

bloggbild
Nu är alla fönster på plats! Även våra nybeställda lunettfönster. Från början var det mindre kvadratiska fönster på vindsvåningen, men de var i dåligt skick. Och vi valde nu istället att sätta in lunettfönster, eller halvmånefönster, vilket också var vanligt på smålandshusen. Och jag har tyckt om den typen av fönster sedan jag var liten, så det är lite kul att bara kunna bestämma att man vill ha sådana! Hmm, det hade varit fantastiskt fint att ha öppet upp i nock i något av gavelrummen egentligen, så att man ser dem inifrån, men det ingår inte i planerna...

Bild 1: Grundmålning.
Bild 2: Jag hann inte fota innan fönstret täcktes in. Det är inte tätat och isolerat runtomkring än.
Bild 3: Den lerklinade väggen har torkat


Länken hit är: Lunettfönster.

Vackert nötta gamla fönster

25 februari 2007 kl. 21:59

Fönster

bloggbild

De flesta av våra fönster börjar bli klara! Vi har fixat med dessa till och från under tiden som vi funderat på var vi vill bosätta oss. Enligt en säker källa, får man räkna med minst 2-3 dagar per fönster innan de är helt klara. Så  vi är hemskt glada över att detta blivit gjort innan allt annat drar igång!

Över 200 år gamla fönster, vackert fårade av tidens tand. Visst var de slitna och några delar har bytts ut, men det syns absolut fortfarande att de är gamla. Vi har skrapat bort färg, slipat, renoverat beslag och gångjärn, justerat passformen, målat med linoljefärg (med hjälp av pappa/svärfar, se bild), skurit glas, glasat och kittat. 

Det visade sig inte helt lätt att få tag på munblåst glas till rutorna på ovanvåningen. De är ca 44-45 cm i bredd och 52, 5 cm på höjden, vilket är en kritisk gräns för att få tag på gammalt glas. Men nu är vi nästan i hamn. 

Det återstår att göra innanfönster, för det har vi inga.
"Att ta ur innanfönstren om våren och sätta in dem om hösten gör tiden begriplig".
- ur Torpdrömmar. Swanberg, Lena Katarina, Forum

Uppdaterad: den tidigare rubriken "fåriga fönster" har fått lite mothugg. Den lät lite mycket "bäää". Vad heter det då? Fårade fönster? Jaja, nu får det heta nötta.Länken hit är: Vackert nötta gamla fönster.