Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Element

12 november 2008 kl. 21:18

Uppvärmning

bloggbild
I lördags sjöd det av liv i vårt hus! Vi var tidvis sju personer på plats som grejade på olika håll. Eftersom rörmokaren skulle komma i veckan så var det bråttom med att rengöra och grundmåla elementen och grundmåla väggarna där de ska sitta. Det rök mina föräldrar på, men de verkade trivas med uppgiften.

De här gamla elementen har inte kostat många kronor, det är märkligt vad folk vill kasta bort.Länken hit är: Element.

Jordvärme

19 oktober 2008 kl. 20:31

Uppvärmning

bloggbild
I lördags när jag kom till bygget fick jag en smärre chock som förde tankarna drygt ett år tillbaka i tiden. Hela åkern bakom huset var uppgrävd och överallt var det enorma högar och gropar. Jo, jag visste att de skulle vara på plats och installera värmepumpen och gräva ner jordvärmeslingorna, men hjälp!

Jaja, det är i alla fall inte blivande trädgården och det måste vara värre att göra detta i ett hus man bor i. Tur att det återhämtar sig snabbt, det är liksom inte en mysig hage direkt... De var i alla fall snälla och hade satt linden vi planterat och körsbärsskotten åt sidan. På framsidan har vi i alla fall påbörjat en trädgård med att plantera ett äppelträd!


Länken hit är: Jordvärme.

Öppen spis

9 maj 2008 kl. 11:53

Uppvärmning

bloggbild
Då David har dille på det här med olika typer av eldstäder (jo, jag tycker också att det är fantastiskt härligt och tillhör ett gammalt hus, absolut) så är muraren hos oss i veckan igen och murar öppen spis. Tidigare var det vackra öppna spisar i stort sett i varje rum och vi försöker efterlikna en av dessa när vår öppna spis muras. Det går inte helt och hållet då de gjorde annorlunda med rökkanaler och så förr, men det blir nog fint tror jag. Inuti spisen murar vi med gammalt tegel, då det kan komma att synas en del.


Länken hit är: Öppen spis.

Skorsten nummer 2

11 mars 2008 kl. 20:46

Uppvärmning

bloggbild
Under denna veckan har vi hjälp av en riktig murare, Kenneth, för skorsten nummer två. Denna gången använder vi oss av nytt tegel, förutom ovan tak.

I söndags var vi på Hem & villa-mässa i Malmö och bokade in en halvtimmes gratis köksrådgivning med en inredare. Vi hade läst om att man kunde boka in olika rådgivningar och tog med oss lite ritningar ifall, ifall... Och det visade sig vara i grevens tid! Hon kom med den strålande idén att ha ett grovkök tillsammans med tvättstuga i anslutning till köket. Det förändrade vår planlösning lite grand då vi hade tänkt att ha sovrum i anslutning till köket. I det rummet skulle vi mura en öppen spis och då vi murar skorsten i veckan behövde vi bestämma oss med kanaler och så. Så nu kör vi helt enkelt på hennes linje och det känns jättebra!

Vi bokade in oss på en halvtimmes trädgårdsrådgivning också på den anslutande mässan "Skånsk trädgård". Det var också spännande! En mässa kan ju vara ganska tröttande, men detta var energikickar!


Länken hit är: Skorsten nummer 2.

Värmepump?

22 april 2007 kl. 12:40

Uppvärmning

bloggbild
Det finns en hel del olika aspekter att ta hänsyn till i valet av uppvärmning. Ekonomi. Miljö. Praktiska lösningar. Hälsa. I ett gammalt hus finns det också aspekter som känsla, hänsyn till ett gammalt hus möjligheter, det estetiska etc. 

Så fort David får tillfälle läser han om värmepumpar, vedeldning och energi. Själv är jag långt ifrån lika intresserad, men det mesta blir ju mer intressant desto mer man vet. För vår del lutar det åt jordvärmepump och vattenburet system kompletterat med eldstäder av olika slag. 

Så här har vi resonerat i stort. Det är härligt med ved, arbetet med veden, känslan, det är en ekonomiskt bra lösning med vedpanna. Just nu. Men det kanske inte alltid känns så. Beroende på hälsa etc. Vi väljer värmepump och kompletterar med kamin, kakelugn, vedspis och bakugn. Kanske mest för känslan. Och självdraget via skorstenarna ger god ventilation. 

Allra helst kanske man hade velat undvika element. Men det finns faktiskt element som är ganska fina tycker vi. Golvvärme i all ära, men det är vi inte så intresserade av. Kanske i ett badrum. Men det är härligt att kunna reglera värmen själv, utifrån värmezoner. Är jag varm går jag bort från värmekällan, fryser jag närmar jag mig den. 

Bild: Kaminer är ett härligt komplement till värmepumpen.

Länken hit är: Värmepump?.