Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Knut i Axebo

16 maj 2008 kl. 18:52

Husets historia

bloggbild
Jag har haft lite mailväxling med Anita Hedin som vuxit upp som granne bredvid vårt Axebo-hus, där det ursprungligen stod. Hon skriver att det finns mycket att berätta om "Knut i Axebo", som han kallades, och hans fru Sigrid. Det var de som bodde i huset senast och flyttade ut 1966.

Knut var tydligen en mycket speciell person, ett original. Han var inte så noga med ordning, reda och hygien - inte heller hans fru. Hönsen gick ibland inne i köket och han spottade snus överallt, det var smutsigt och luktade inte så gott...

Ja, vi får väl skura våra golv extra noga! Och golvet i köket kunde vi ändå inte använda, men det gör kanske inte så mycket... Men han spelade dragspel och det låter ju trevligt!

Vi har också fått veta att han som sålde huset till Knut hette Arvid Karlsson. Kul att få ta del av lite mer av husets historia!


Länken hit är: Knut i Axebo.

Gamla och nya hemlandet

6 november 2007 kl. 22:19

Husets historia

bloggbild
I ett tidigare inlägg skrev jag om tidningsrester daterade 1884 som finns kvar på timmerstockarna. Blivande svågern Jonas har forskat vidare i detta och kommit fram till att resterna verkar komma från tidningen "Gamla och nya hemlandet". Det är den näst äldsta svensk-amerikanska tidning som funnits och startade 1855. Den gavs sedan ut 1859 i Chicago och sedan som en särskild upplaga 1884 i S:t Paul (källa runeberg.org) 

Det verkar alltså som att vi har rester från en tidning tryckt i "Amerikat" i vårt Smålandshus. Som nu monteras upp i Göingebygder i Skåne!

Foton: Jonas GustafssonLänken hit är: Gamla och nya hemlandet.

Smålandstur

23 maj 2007 kl. 20:13

Husets historia

bloggbild

I helgen gjorde vi en tur till östra Småland. Bland annat för att inspireras av den miljö där huset har stått och för att få ett hum om historian. Innan har vi skrivit lite det här. Vi cyklade på slingrande grusvägar genom fantastiska småländska idyller. Och hittade inspiration för några år framåt :). 

Byn Axebo ligger utanför Fagerhult i Kalmar län. Det är där vårt hus har stått - en jättehärlig plats med en sjö mot norr och ängar runt omkring. Nästan synd att ta det därifrån... Men vi får påminna oss om att det skulle rivas annars! Eftersom det var några år sen huset monterades ner så var egentligen platsen inte mycket att se i sig mer än en överväxt grund. Men vi tog med oss lite växter därifrån och planterade på vår tomt i Skåne - vintergröna, förgätmigej och en syrén. Vi får väl se om det tar sig! 

Och vi fick reda på lite historia. Vi har inte riktigt klart för oss om vårt hus heter Axebo eller om det bara är byn, men det får vi forska vidare i... I alla fall fick vi veta att de sista som bodde i huset hetter Knut och Sigrid Karlsson och flyttade därifrån 1966. Vi fick också gå in i ett liknande grannhus - mycket intressant även om det var 60-talsrenoverat till viss del.

Bilder: Byn Axebo, överväxt gund, fin tapet i grannhuset, öppen spis i samma hus, småländska idyller...Länken hit är: Smålandstur.