Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Det är något visst med höns

17 januari 2012 kl. 16:10

Trädgårdsdrömmar

bloggbild
Ett drygt år har vi nu haft höns pickande på gårdsplanen och i trädgården. Väldans trevliga djur tycker jag och pannkakorna blir härligt gula! Jag rekommenderar helt enkelt att skaffa om man har möjlighet utan att grannarna blir arga av att bli väckta av tuppen. Och hur mår egentligen en höna som lever trångt, värper jämt och aldrig ser dagsljus?

Höns har länge ingått i drömbilden av livet på landet för oss, men kanske blev starten något tokig hösten 2010. Vi hade fått tips om en fjärderfä- och smådjursmarknad utanför Högsma och åkte dit för att kolla och fundera lite. Men där fanns ju jättefina små höns och tuppar av den skånska lantrasen Åsbo. Det lockade oss att vara en del i bevarandet av en ras och vi slog helt enkelt till. Vi tänkte att ska vi vänta tills vi hunnit bygga ett hönshus så blir det väl aldrig av.

Vi (läs David) funderade på att slänga ihop ett litet hus sådär på eftermiddagen, men det slutade med att vi lånade några vänners tomma vita hönshus under höst/vinter/vår för att hinna bygga något ordentligt. En tålig ras det där som klarade en lång kall vinter. Och det verkade som att de gillade att gå ute även då, även om de flög över den den snö som var fluffig. I somras fick vi två kullar kycklingar varav i alla fall några överlevde. Hönsen var nog själva lite små för att kunna ta hand om dem ordenligt och vi kanske skulle gjort annorlunda. Men man lär sig! Nu ska vi låna ut dem ett tag, men det är en helt annan historia...

/EmmaLänken hit är: Det är något visst med höns.

Uteplats i ölandssten

11 augusti 2009 kl. 21:36

Trädgårdsdrömmar

bloggbild
Det är inte dumt att ha hus med (påbörjad) trädgård på sommaren! Vi har njutit av att enkelt kunna gå ut och när vi har varit hemma har oftast hamnat på den nya uteplatsen av ölandssten.

Vi funderade en del kring det där med uteplatser och gamla hus. Vi tycker inte att det känns helt rätt med ett maffigt trädäck, men man kan ju göra det mer eller mindre diskret förastås och det är ju så skönt att gå på. Men det blev alltså sten, vi kom över ett parti billigt och det är inte heller så dumt att gå på. Och vackert att se på.


Länken hit är: Uteplats i ölandssten.

Odlarglädje!

2 juni 2009 kl. 21:29

Trädgårdsdrömmar

bloggbild
Det här med trädgård är ju riktigt kul! Nu när byggställningen är borta så kan vi snart så gräs. Så länge har jag gjort någon (tillfällig?) rabatt och odlar lite i pallkragar och så. Potatis, rädisor, jordgubbar och smultron är ju inte fel. Och lite fina blommor har jag fått från snälla vänner, akleja bland annat.

Idag åt vi våra första egenodlade primörer - rädisor (lite suddigt på bilden)! Inte så stora än, men goda. Jag gillar en lyxvariant bäst, när man delar dem, lägger i en klick smör och på med lite salt.Länken hit är: Odlarglädje!.

Trädgårdens rum

5 juli 2007 kl. 21:52

Trädgårdsdrömmar

bloggbild

Jag har också fått en härlig bok i födelsedagspresent av min snälla, snälla kollega Karin. "Trädgårdens rum" heter den och handlar om just det. Trädgårdens golv, tak och väggar - helheten. Varför bara gräsmatta och rabatter vid husväggen? Även om det också är väldigt härligt och som sagt, vi har mest lera just nu och trädgård är låååångt bort i planeringen. Men drömma kan man! Just nu drömmer jag om en pergola med blåregn som tak...

Bilder: från boken "Trädgårdens rum", Prisma.Länken hit är: Trädgårdens rum.