Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Taklister

1 mars 2009 kl. 20:44

Tak

bloggbild
Jag smygvisar rummen genom att visa lite taklister:) Vi har valt hålkälslister i stort sett i alla rum hittills, förutom i sovrummet där vi kunnat använda de gamla taklisterna. Alla lister ska målas en gång till, förhoppningsvis innan inflytt som sker någon gång nu i mars!

Bild 1 & 2: grovkök/tvättstuga
Bild 3: badrum
Bild 4: kökLänken hit är: Taklister.

Innertaken växer fram

5 oktober 2008 kl. 21:24

Tak

bloggbild
Förra helgen kom taket i sovrummet på plats, i veckan har taket i pärlspont i kökets verandadel blivit klart och i helgen har vi satt upp tak i grovkök/tvättstuga och skafferi. Stort tack för hjälp av goda vänner och släkt! Det är nästan så att man blir tårögd när två vänner hör av sig och vill komma och hjälpa till en hel lördag och verkligen ansträngt sig för att hitta tid. Och dessutom är kvar längre än vi själva!

Inte dumt att se de brädor på plats som man rensat fjäder och not på (sidorna alltså), spikrensat (drygt) och tvättat rena från gammal limfärg (tacka vet jag högtryckstvätten).

Hmm, det var svårt att fota tak. Jag har försökt ur olika vinklar, lagt mig ner på golvet, men ändå inte lyckats så bra. Det ser bättre ut i verkligheten. Vi hade tänkt att måla taket i sovrummet vitt, men det är så fint som det är, så nu tvekar vi.


Länken hit är: Innertaken växer fram.

Vår nu?

30 mars 2008 kl. 19:11

Tak

bloggbild
Efter den här påskvintern får vi hoppas att våren inte får fler bakslag. Men det är ju desto härligare när den väl kommer! Får årstiderna vara utpräglat våriga, somriga, höstiga och vintriga - då är vårt land som bäst tycker jag!

Vi planerade att göra färdigt skorsten nummer två måndagen innan påsk, men då snöade det oväntat! Vi sköt upp det hela, men det finns ju alltid annat att göra...

Bild 1: Utsikt över gårdsplanen och det halvfärdiga uthuset.
Bild 2: Den första skorstenen är inpackad för att inte skadas av frosten.
Bild 3: Skorsten nummer 2 på god väg.


Länken hit är: Vår nu?.

Isolering klar!

28 februari 2008 kl. 21:27

Tak

bloggbild

Äntligen är takisoleringen klar! Nu har det snöat lite hos oss kan man säga, fast det är cellulosa då - nedmalet tidningspapper. Det finns inga täta skikt i isoleringen, fukt kan transporteras, men isoleringsvärdet är bra. När man isolerar med den här typen av isolering behövs inte någon luftspalt, till mångas förvåning. Vi har valt att isolera i taket eftersom vi vill kunna ha vinden uppvärmd och ha öppet upp i nock i någon del av övervåningen. 

Nu ser vi fram emot roligare saker! Veranda, fönster, skorsten, uthus m.m. Först blir det lite fönsterrenovering till och sen ska det muras grund för verandan.

Bilder: tagna av JonasLänken hit är: Isolering klar!.

Isolering av yttertak

14 februari 2008 kl. 22:18

Tak

bloggbild
Äntligen några minusgrader i Skåne denna milda vinter! Så att det känns lite lönt att isolera yttertaket :). Just nu är det mest det som är på gång i Axebo, förberedelserna för denna isolering. En något frustrerad make har gett uttryck för att det tar rätt mycket längre tid än beräknat. Men så är det väl ibland. Sen ska det isoleras med cellulosa lösull (Thermofloc) från Ekoisolering. Miljö- och människovänligt. Och det brukar ju hänga ihop. Det är viktigt för huset att det inte är diffusionstätt med plastskikt eller liknande.

För att piffa upp isoleringsinlägget lite, så lägger jag in en gryningsbild i vintertid också.


Länken hit är: Isolering av yttertak.

En av två skorstenar

14 januari 2008 kl. 21:22

Tak

bloggbild
En av två skorstenar är klar, vilket underlättar eldningen så småningom. När vi tidigare proveldat bakugnen har det fungerat ganska bra ändå, men när huset blir tätare kan det lätt bli inpyrt utan skorsten:).

Utkragningarna är gjorda som man gjorde förr. Givetvis.


Länken hit är: En av två skorstenar.

Äntligen resegille!

1 december 2007 kl. 15:17

Tak

bloggbild

Tack till alla er som kom på resegille och förgyllde vår fest!

Bild 1: Dukat till fest i ett provisoriskt fixat rum
Bild 2: Kompakt novembermörker
Bild 3: Ovanför stegen sitter en krans av murgröna, men den syns nog knappt på bilden. Enligt traditionen så sätter snickarna upp en krans av burkar och krimskrams om det inte bjuds till resegille/taklagsfest 
Bild 4: Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man kliver omkring på andra våning
Bild 5: Barnen roade sig med att elda lite

Foton: Göran KnutssonLänken hit är: Äntligen resegille!.

Välkommen på taklagsfest!

25 november 2007 kl. 22:08

Tak

bloggbild

Nu på fredag, den 30 november, hälsar vi välkommen till:

Resegille (som man säger i Skåne)
eller
Taklagsfest (som man säger annars)
eller
Öppet Hus (vi erbjuder tak och väggar) 

Olika ord för samma festlighet. Vi vill i alla fall fira att vi kommit en bit på vägen med vårt hus, Axebo. Titta gärna in på en bit mat och fika. Vi finns på plats mellan kl. 16-19.  Kom förbi när det passar! Ett tips är att klä sig varmt. 

Hör gärna av dig om du tror att du tittar förbi, men det går bra att komma i vilket fall! Lämna din mailadress i gästboken för mer information.

Bilder: några fönster har kommit på plats. Roligt att äntligen se dem på huset! Större delen av tegelpannorna är också på. Det saknas en del av husets gamla tegelpannor, så vi använder dem till en hel sida av taket. På den andra blir det en annan sort, så kallade Heby-pannor.Länken hit är: Välkommen på taklagsfest!.

Tak på!

14 november 2007 kl. 21:47

Tak

bloggbild
I helgen blev det tak på Axebo! Blev och blev, vi var 5-6 personer som stretade på. Tack släkten! Det spikades råspont, lades papp och spikades rafter. Det blir ju verkligen en annan känsla med tak på, både invändigt och utvändigt.

Bilder: Tak på och lite bilder under tiden. Boabackabarnen, blivande grannar, tyckte mycket om att kliva runt högt ovan mark.

Länken hit är: Tak på!.