Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Finhallen

19 november 2011 kl. 18:08

Hall

bloggbild
I och med att "finhallen" är färgidställd innebär det att bottenvåningen är så gott som klar. Finhall och finhall, men något måste den ju heta för att skilja den från groventrén. Här går vi även till vardags.

I hallen har vi klätt väggarna med liggande handhyvlade brädor målade med linoljefärg i en ljus gulockra. Pärlsponten på gästtoalett, platsbyggd garderob och trappa liksom dörrar och lister och andra detaljer är gråmålade. Golvet är lite original från huset lappat med annat gammalt golv.

David har snickrat den lilla bänken lagom för på-och-av-med-skorna och klädhängaren med smidda krokar, en bit golvbräda och en höhässjestag är hans design.

Påshyllan från Norrgavel har jag spånat länge på, men den är lite dyr, så när jag nu hittade den på blocket slog jag till! Den gamla hängaren innanför dörren och trådkrokarna på sidan av trappan komme från Folkes bygg & byggnadsvård. Knoppbrädan är inköpt på Gysinge centrum för byggnadsvård för några somrar sen under en härlig tur längs Tidernas väg. Trasmattan är fyndad på loppis i Ockelbo under samma resa.

Nu spånar vi för fullt hur vi ska göra på övervåningen!

/Emma

PS. Äntligen lycklig ägare av en digital systemkamera. Kul!Länken hit är: Finhallen.

Tak i "finhallen"

12 november 2008 kl. 21:23

Hall

bloggbild
Jo, som sagt, när man är många så händer det grejer. Taket i "finhallen" blev nästan klart i helgen. Det är något visst med gamla brädor alltså, jag tycker de är jättefina.

Nu är nästan alla innertak på plats i de delar av huset som vi ska flytta in i. Men de är inte riktigt klara än. Något ska målas, ett annat spacklas och målas och ett tredje halvoljas. Men det är stora kliv framåt och det är vi glada för.

Var det någon som sa inflytt till jul? Denna julen?


Länken hit är: Tak i "finhallen".

Lerklining

24 augusti 2008 kl. 21:10

Hall

bloggbild
Lite bilder från veckans och helgens arbete. Vi har bland annat testat på att lerklina en vägg i hallen - och vi fick god hjälp (se bilder)! En del av arbetet är lite som att kasta snöboll på väggen, fast med lera då!

Lerklina kan man göra av olika anledningar. Det ger ett bra inomhusklimat och används som tätning (mot luft, möss, insekter). Man kan, som vi gör i hallen, lerklina bakom väggbeklädnaden, men man kan också använda lerväggen som underlag för tapetsering. Man kan blanda i pigment i lerblandningen och ha det som det är, eller så kan man måla på den. Vi ska antagligen lerklina som underlag för tapetsering eller stänkmålning också.

Vi testade en blandning i hallen som bestod av mager lera: 1 del lera, 5 delar murgrus, ganska mycket cellulosa  och vatten. Cellulosa är lösullsisolering, men man kan använda andra material som armering, t.ex. hästhår eller halm, men då jag är allergisk vågar vi inte göra det.

Bild 1-3: Brorsbarnen Henning och Klara var duktiga på att lerklina! De fuktade väggen, kastade lerbollar och fixade till det hela med murslevar.
Bild 4-5: Vi vill göra så lite inverkningar på timmerkonstruktionen som möjligt, men vi har sågat upp ett hål på gaveln för groventré (där var ett fönster tidigare). Nu är dörren på plats, en spegeldörr klädd med gamla brädor på utsidan.
Bild 6: Vägen börjar bli höstig med äpplen och rönnbär


Länken hit är: Lerklining.

Trappa

9 januari 2008 kl. 21:27

Hall

bloggbild
Vi har testat att provisoriskt sätta upp den ursprungliga trappan. Den är vackert nött, men ganska brant. Uppför är det inga problem, det är väl mer att man inte springer ner direkt.

När huset monterades ner satt den rakt fram när man kom in i hallen. Vi funderar på att ha den där, i så fall blir baksidan synlig i köket och det kan vara lite mysigt. Eller så har vi tänkt att ha den utmed yttervägger till vänster när man kommer in. I så fall kan man dela den och sätta en avsats där den svänger. Det underlättar brantheten. Och den har varit delad en gång och suttit där vi ska ha salen - där finns det märken i timmerstockarna.

Eller så får vi helt enkelt tillverka en ny. Charm eller praktisk vardag?

Bild: trappan innan den monterades ner.
Länken hit är: Trappa.